MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οι 12 αλλαγές του Προδρόμου στα Λύκεια. Αντιδράσεις για απουσία διαλόγου και νέες «φωτιές»

Advertisement

Sponsored by exness

Πυροδοτούν αντιδράσεις οι προθέσεις Προδρόμου για αναπροσαρμογές σε Λύκεια – Μετονομάζει τις Τεχνικές Σχολές σε Τεχνολογικά και Επαγγελματικά Λύκεια – Καταργεί τη στασιμότητα λόγω επίδοσης – Αλλάζει τις κατευθύνσεις στα Λύκεια – «Φωνές» για λήψη αποφάσεων χωρίς διάλογο – Όλες οι πληροφορίες και θέσεις των επηρεαζόμενων

Του Νικόλα Πέτρου Καπαρτή

Νέες «φουρτούνες» στο μέτωπο της παιδείας λόγω των περιβόητων εξετάσεων ανά τετράμηνο και των νέων προτάσεων που προωθεί ο αρμόδιος Υπουργός. Συγκεκριμένα, την ώρα που μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για την αυριανή (11 π.μ.) πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο εις ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «θυματοποίηση χιλιάδων μαθητών και την καταρράκωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας που έχουν επιφέρει οι εξετάσεις τετράμηνων», ο Πρόδρομος Προδρόμου προωθεί νέες προτάσεις οι οποίες αλλάζουν σημαντικούς παραμέτρους σε Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Advertisement

Όπως πληροφορείται η Cyprus Times, ο υπουργός Παιδείας ετοίμασε πλάνο με αναπροσαρμογές στην οργάνωση σπουδών και τις κατευθύνσεις στις σπουδές λυκείου. Ο κ. Προδρόμου στις προτάσεις του εξαγγέλλει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της στασιμότητας στα Λύκεια λόγω επίδοσης (ακόμα και αν κάποιος μαθητής λάβει βαθμό κάτω από τη βάση), την αναδιοργάνωση των κατευθύνσεων στα Λύκεια και την μετονομασία των Τεχνικών Σχολών σε Τεχνολογικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

Τις πιο πάνω προθέσεις γνωστοποίησε ο υπουργός, το τελευταίο 48ωρο, μέσω δύο επιστολών του προς τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και όπως ήταν αναμενόμενο αυτή του η ενέργεια προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων, δεδομένου ότι δε συζήτησε προηγουμένως το εν λόγω πλάνο με τους φορείς που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν.

Μιλώντας στη Cyprus Times για τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, επιβεβαίωσε πως έλαβαν τις σχετικές επιστολές και τονίζει ότι κ. Προδρόμου «αποφασίζει ένα σωρό αλλαγές και αλλάζει άρδην τα δεδομένα του Λυκείου χωρίς να κάνει ούτε ένα λεπτό συζήτηση».

«Για παράδειγμα, με τις αποφάσεις αυτές καταργεί τη στασιμότητα. Για εμάς αυτό το πράγμα, χωρίς να γίνει πρώτα συζήτηση και να τεθούν κάτω δεδομένα, είναι απαράδεκτο. Επίσης, προχωρεί στη δημιουργία ειδικών σχολείων για γλώσσες, για τέχνη. Στη δεύτερη επιστολή ανακοινώνει αλλαγές στις κατευθύνσεις και μειώνει τα μαθήματα. Όλα αυτά χρειάζονται συζήτηση και προβληματισμό», εξηγεί ο κ. Πολυβίου.

«Πώς μπορεί να προχωρά σε εξαγγελίες, προτού κάνει μας ενημερώσει εμάς που θα κληθούμε να τα εφαρμόσουμε;», διερωτάται, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως ακόμη κι αν είναι σωστές οι εισηγήσεις που αναφέρει ο κ. Προδρόμου θα έπρεπε να ακούσει τις απόψεις των αρμοδίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση των μαθητών, οι οποίοι όχι μόνο δεν κλήθηκαν για συζήτηση των προτάσεων αυτών αλλά ούτε τις έχουν λάβει από τον υπουργό.

Σε δηλώσεις του στη Cyprus Times, ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ Γρηγόρης Γρηγορίου, επισήμανε πως πρόκειται για «άλλο ένα δείγμα αυταρχισμού το πόσο σέβεται και εκτιμά το μαθητικό κίνημα ο κ. Προδρόμου, ήταν το ότι απέστειλε αυτές τις προτάσεις προς την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, και δεν μπήκε καν στον κόπο να τις κοινοποιήσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι μαθητές».

«Θεωρούμε ότι οι προτάσεις αυτές έχουν στόχο να παραπλανήσουν τη κοινή γνώμη και να αποπροσανατολίσει τα βλέμματα από τη μεγάλη και μαζική πορεία που ετοιμάζουμε με τους γονείς και με τη στήριξη των καθηγητών μας αύριο», υπογράμμισε ο κ. Γρηγορίου.

Αναλυτικά οι προτάσεις Προδρόμου:

-Θα γίνει ενημέρωση και προσαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων

-Από το σχολικό έτος 2022-23 θα λειτουργήσει σε κάθε πόλη ένα Λύκειο Καλών Τεχνών και Λύκειο Ξένων Γλωσσών, στο οποίο θα φοιτούν μαθητές που θα επιλέγουν τις αντίστοιχες κατευθύνσεις

-Οι κατευθύνσεις στα Λύκεια αναδιοργανώνονται ως ακολούθως:

α) Κατεύθυνση Κλασσικών και Ανθρωπιστών Σπουδών

β) Κατεύθυνση Θετικών Επιστημών-STEAM

γ) Κατεύθυνση Οικονομικών Σπουδών και Πληροφορικής

δ) Κατεύθυνση Γενικών Σπουδών

-Τα μουσικά Σχολεία θα λειτουργήσουν σταδιακά με βάση εξατάξιου σχολείου, με συνύπαρξη στο ίδιο σχολείο και του Μουσικού Γυμνασίου και του αντίστοιχου Μουσικού Λυκείου.

-Καταργείται η στασιμότητα λόγω επίδοσης. Οι επιδόσεις/βαθμοί θα αναγράφονται στα ενδεικτικά/απολυτήρια ακόμα και όταν είναι κάτω από 10/20.

– Οι μαθητές θα εγγράφονται στις κατευθύνσεις Λυκείου αναλόγως της επίδοσης στις γραπτές αξιολογήσεις της Γ’ Γυμνασίου

-Για την Δ’ Κατεύθυνση, Γενικών Σπουδών, θα καταρτιστούν νέα προσαρμοσμένα αναλυτικά προγράμματα στα Ελληνικά, Μαθητικά και άλλα μαθήματα.

-Στο πλαίσιο της πολιτικής για δύο ξένες γλώσσες στο δημόσιο σχολείο, η διδασκαλία της γαλλικής θα εισαχθεί από το 2022-23 στη Β’ Λυκείου σε όλα τα λύκεια και στην Γ’ Λυκείου στα λύκεια εκείνα και τις τεχνικές σχολές όπου στο παρόν σχολικό έτος είχε εισαχθεί στη Β’ τάξη.

-Οι τεχνικές σχολές μετονομάζονται σε Τεχνολογικά και Επαγγελματικά Λύκεια.

-Σε κάθε Τεχνολογικό και Επαγγελματικό Λύκειο θα προσφέρονται τρεις κατευθύνσεις Τεχνολογικού-Επαγγελματικού Λυκείου:

α) Μηχανολογία

β)Ηλεκτρολογία

γ)Πολιτική Μηχανική-Κατασκευές

και μια γενική κατεύθυνση Επαγγελματικών Σπουδών και Πρακτικής Κατάρτισης.

Στην τελευταία θα προβλέπεται από τη Β’ Λυκείου πρακτική εξάσκηση εκτός σχολείου (δυο μέρες την εβδομάδα).

Ενδεχομένως στα Τεχνολογικά και Επαγγελματικά Λύκεια να λειτουργήσει και Κατεύθυνση Πληροφορική και Ψηφιακών Εφαρμογών.

-Θα καταρτιστούν νέα αναλυτικά προγράμματα για την κατεύθυνση Επαγγελματικών Σπουδών και Πρακτικής Κατάρτισης του Τεχνολογικού και Επαγγελματικού Λυκείου.

-Μαθητές θα εγγράφονται στις 3 πρώτες κατευθύνσεις του Τεχνολογικού και Επαγγελματικού Λυκείου εφόσον έχουν αντίστοιχες επιδόσεις στις γραπτές αξιολογήσεις της Γ’ Γυμνασίου όπως και για τις κατευθύνσεις του Λυκείου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network