MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Οδικός χάρτης για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών από την Λάρνακα

Advertisement

Sponsored by exness

Σε οδικό χάρτη για μετακίνηση των πετρελαιοειδών από την Λάρνακα, κατέληξε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη – Όσα αποφασίστηκαν

Advertisement

Στην απόφαση για υπογραφή μνημονίου συναντίληψης το οποίο θα συνοδεύεται από ένα λεπτομερή οδικό χάρτη για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή της Λάρνακας, κατέληξε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας, αρμόδιοι φορείς και οι εταιρείες, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι προσχέδιο του μνημονίου θα τεθεί στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι κάποιες εισηγήσεις που έγιναν από τον Δήμο Λάρνακας θα ληφθούν υπόψη.

Ανέφερε επίσης ότι υπόψη θα ληφθούν «και ό,τι αποφασιστεί από τον Δήμο Λάρνακας» κατά τη συνεδρία που θα έχει την ερχόμενη Πέμπτη το Δημοτικού Συμβούλιο της πόλης.

Αναφέροντας ότι η διαδικασία έχει χωριστεί σε τρεις άξονες, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι ο πρώτος άξονας αφορά τη μεταβατική – σε ό,τι αφορά το κράτος και τις εταιρείες – μετακίνηση των υγρών καυσίμων η οποία έχει οριστεί καταληκτικά τον Δεκέμβρη του 2019.

Εξήγησε ότι με την αναφορά του για μεταβατική περίοδο εννοεί ότι οι εταιρείες που βρίσκονται σήμερα στη Λάρνακα θα έχουν επιλογή από τουλάχιστον δύο άλλα τερματικά τα οποία θα είναι έτοιμα να τους φιλοξενήσουν.

Ανέφερε επίσης ότι τέθηκε ως ορόσημο για τη μόνιμη μετακίνηση των υγρών καυσίμων και πρόσθεσε ότι ο τρίτος άξονας είναι η μετακίνηση υγραερίων τον Δεκέμβρη του 2020.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει οδικός χάρτης ο οποίος θα δεσμεύσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την υπογραφή του μνημονίου.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη ότι «έχουμε επίσης συστήσει ένα μηχανισμό παρακολούθησης που αφορά και το διάταγμα, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες και θα παρακολουθούμε την πρόοδο τόσο σε τεχνοκρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου ανά τρίμηνο, για να μπορούμε σε συνεργασία με τον Δήμο να παίρνουμε τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα όπου χρειάζεται».

Στους τρεις μήνες, «αν η πρόοδος είναι ικανοποιητική τότε θα ανανεώνεται το διάταγμα. Αν όχι τότε εκείνος που παραβιάζει το διάταγμα θα έχει τις επιπτώσεις που προνοεί το διάταγμα», πρόσθεσε.

Ο νόμος προνοεί σε περίπτωση παραβίασης του διατάγματος την επιβολή διοικητικού προστίμου μέχρι 17.000 ευρώ ακόμη και νομική διαδικασία για ακύρωση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών.

Ο κ. Λακκοτρύπης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας για τη συνεργασία τους που κατέστησε, όπως είπε, «εφικτό ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό πρόγραμμα για τη μετακίνηση των πετρελαιοειδών και υγραερίου από την περιοχή της Λάρνακας».

Ερωτηθείς ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχει στο μνημόνιο ο μηχανισμός για ανανέωση του διατάγματος κάθε τρεις μήνες και πρόσθεσε ότι αν η πρόοδος είναι ικανοποιητική θα ανανεώνεται και «αν όχι τότε εκείνος που παραβιάζει το διάταγμα θα έχει τις επιπτώσεις που προνοεί το διάταγμα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ίσως για πρώτη φορά έγινε τόσο σοβαρή δουλειά στον τομέα μετακίνησης των δεξαμενών», προσθέτοντας ότι «μέχρι σήμερα ορίζαμε κάποιες ημερομηνίες χωρίς πλάνο, χωρίς συγκεκριμένο οδικό χάρτη και το κυριότερο χωρίς έλεγχο για το πως θα φθάσουμε σε αυτή την ημερομηνία με τα γνωστά αποτελέσματα».

«Μπορεί ως Δημοτικό Συμβούλιο να έχουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις για κάποιους επιμέρους θέματα του μνημονίου, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι έγινε μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας θα έχει την τελική του θέση για εξουσιοδότηση υπογραφής ή αλλαγής κάποιων όρων του μνημονίου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «το συγκεκριμένο μνημόνιο – παρά τις διαφορές μας με τα χρονοδιαγράμματα που πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο σύντομα – αγγίζει τα βασικά μας αιτήματα τα οποία έχουμε αναλύσει στην επιστολή την οποία έχουμε στείλει, τις ανησυχίες για το πως θα φθάσουμε και τις συνέπειες θα υπάρχουν σε αυτούς που δεν θα τηρήσουν αυτά που θα υπογράψουμε».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμη ότι η υπογραφή του μνημονίου αναμένεται να γίνει μετά τις εορτές του Πάσχα και πρόσθεσε ότι η υπογραφή του μνημονίου δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή της διαδικασίας.

«Με το θέμα θα ασχολούμαστε κάθε μήνα, κάθε τρίμηνο με συγκεκριμένους ελέγχους και συγκεκριμένες συνέπειες σε αυτούς δεν θα υλοποιήσουν αυτά που θα συμφωνήσουμε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network