MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο ΥΠΕΞ καλωσόρισε την πρόοδο στην Pesco και ζήτησε ισοτιμία όλων των Κ-Μ στη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ 

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ζήτησε την ενίσχυση της Διαρθρωμένης Αμυντικής Συνεργασίας στην ΕΕ, την ισότιμη συμμετοχή των Κ-Μ της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ στη συνεργασία ΕΕ – ΝΑΤΟ, την υποστήριξη της Ιορδανίας σε σχέση με προσφυγικό και την στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, κατά τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Advertisement

Ο κ. Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την PESCO καλωσόρισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε τομείς που ενισχύουν τις δυνατότητες και την αυτονομία της ΕΕ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, καθώς και σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κύπρου προς την PESCO, υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της ΕΕ για αυτονομία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.  “Αυτός ο ευρωπαϊκός πυλώνας συνεργασίας”, ανέφερε, “είναι ύψιστης ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, η οποία δεν διατηρεί το όποιο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ”.

Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων για τη ΕΕ-ΝΑΤΟ, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτεμπλεγκ ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού τόνισε ότι η Κύπρος σημειώνει τη σημασία που αποδίδεται από την πλειοψηφία των κρατών μελών στην ανάγκη για στενή συνεργασία και συντονισμό των δύο οργανισμών, επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να σέβεται την αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού, να διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή  των κρατών μελών στις όποιες κοινές δράσεις και να σέβεται την αρχή της αμοιβαιότητας.

Όπως έγινε γνωστό, μετά από πρωτοβουλία και αίτημα της Κύπρου, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου συμπεριλήφθηκε συζήτηση για την Ιορδανία, κατά την οποία οι 28 εξέτασαν τρόπους στήριξης της χώρας.

Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και γενικότερα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιορδανία εξαιτίας των συνεπακόλουθων της προσφυγικής κρίσης και της κατάστασης στη Συρία, η πρωτοβουλία της Κύπρου για συζήτηση για την Ιορδανία ήταν απαραίτητη και χρονικά επιβεβλημένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την πρόσφατη επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στη χώρα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή της στην Ιορδανία, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν άμεσες επιπτώσεις για την ίδια την Ένωση και τα κράτη μέλη της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ένωση πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ιορδανία, η οποία αποτελεί στενό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αλλά και αναντικατάστατο πυλώνα για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Είναι γι’αυτούς τους λόγους που η ΕΕ πρέπει να παρέχει στοχευμένη στήριξη προς την Ιορδανία, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και επιδεικνύοντας τον μέγιστο βαθμό ευελιξίας, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την πρωτοβουλία της Κύπρου χαιρέτισαν η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερινί καθώς και, με παρεμβάσεις τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ιρλανδίας, Ολλανδίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Σλοβακίας και της Ελλάδας, οι οποίοι εξέφρασαν την κοινή διαπίστωση ότι μέσα από τη σημερινή συζήτηση, η ΕΕ στέλνει ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ιορδανία.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των κρατών μελών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιμίτρι Μπουσάτι, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε στήριξη προς την Αλβανία, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προβεί η χώρα αλλά και o νέος προσανατολισμός της εξωτερικής της πολιτικής αποτελούν επιτυχίες για την ίδια την Αλβανία αλλά και για την ΕΕ.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Μάιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφράσει την ξεκάθαρη δέσμευσή τους προς την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή.  Τώρα είναι η στιγμή η ΕΕ να επιβεβαιώσει αυτή την δέσμευση, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος οι 28 συζήτησαν για την κατάσταση στο Κέρας της Αφρικής, στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και στο Μάλι, και προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στην Υεμένη, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network