MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο ρόλος της Τ.Α. στην κοινωνική ενσωμάτων μεταναστών στο επίκεντρο διαδικτυακής συζήτησης

Advertisement

Sponsored by exness

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών και προσφύγων», διοργάνωσε σήμερα το πρωί το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης/Υπουργείο Εσωτερικών ως Εθνικό Σημείο Επαφής Κύπρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης.

Η συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, επικεντρώθηκε σε τρεις πυλώνες: Η διαμόρφωση της πολιτικής ένταξης σε τοπικό επίπεδο, Η πρόσβαση και η παροχή Υπηρεσιών και Η διαχείριση των κοινωνικών φαινομένων στις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτά παρουσιάζονται και διαμορφώνονται στις μέρες μας.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά την διαμόρφωση της πολιτικής ένταξης σε τοπικό επίπεδο, η κα. Δασκαλάκη ανέφερε ότι μέχρι και σήμερα ουσιαστικά, στην πράξη, έχει εκπονηθεί αλλά δεν έχει εφαρμοστεί, δεν έχει υλοποιηθεί ένα Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο για την ένταξη πολιτών τρίτων χωρών και πρόσθεσε ότι έχει περάσει και διαμένει στην Ελλάδα περίπου 1,5 εκατομμύριο μετανάστες από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, χώρες από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ή από πρώην χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και από την Ανατολή, Φιλιππίνες κ.λπ.

Ο κ. Βύρας ανέφερε, από την πλευρά του, είπε ότι σήμερα ως Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συμμετέχουν καθόλου στη χάραξη πολιτικής, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καθόλου οργανική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χάραξη πολιτικής και στόχων, «και είναι όλα αυτά που λέμε ότι πρέπει επιτέλους να αλλάξουν με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Δεν γίνεται για θέματα σημαντικής κοινωνικής πολιτικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην συμμετάσχει ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση να χρειάζεται έγκριση για οτιδήποτε αναπτύσσει από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και γενικά από το Κεντρικό Κράτος», σημείωσε.

Ο κ. Γιωρκάτζης, αναφορικά με το πρώτο πυλώνα είπε ότι ο ρόλος των Τοπικών Αρχών στην Κύπρο δεν έχει τροχιοδρομηθεί για να αλλάξει και πρόσθεσε ότι ως Ένωση Δήμων ζήτησαν πάρα πολλές φορές – με συγκεκριμένες προτάσεις αυτό το θεσμικό πλαίσιο- , η κατοχύρωση, η οικονομική αυτοτέλεια, η δομή, η υποστήριξη, να ενσωματωθούν στη μεταρρύθμιση .

«Από ό,τι γνωρίζω δεν έχουν προχωρήσει», σημείωσε.

Ο κ. Νικολαΐδης, από την πλευρά του είπε ότι «ως Λεμεσός είμαστε ένας χαρακτηριστικός πολυπολιτισμικός Δήμος» και πρόσθεσε ότι ένας στους πέντε κατοίκους της Λεμεσού είναι ξένοι υπήκοοι.

«Στο ερώτημα σας αν υπάρχουν κενά στο Εθνικό Νομοθετικό Πλαίσιο, ασφαλώς υπάρχουν, τα οποία καθορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Αυτά τα κενά αφορούν το τομέα της εκπαίδευσης, των δημόσιων υπηρεσιών, της υγείας, της στέγασης, της συμμετοχής και της πολιτότητας. Σίγουρα, πρέπει να δούμε τα κενά που υπάρχουν. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια όσο το δυνατό πιο σαφής θεσμική κατοχύρωση του ρόλου και του έργου που έχουν να διαδραματίσουν οι Δήμοι και οι Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και να τους δοθούν ασφαλώς και τα απαραίτητα όπλα για να διαδραματίσουν αυτό το ρόλο», σημείωσε.

O Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ένα πάγιο τους αίτημα, το οποίο θα διεκδικήσουν μέχρι τέλος όσον αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η νομοθετική ρύθμιση του κοινωνικού ρόλου που πρέπει να έχουν οι Δήμοι.

Σε τελευταία παρέμβαση του, ο Δήμαρχος Λάρνακας και Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων είπε ότι δυστυχώς υπάρχει μια αντίληψη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μόνο για να κάνει δρόμους, να φτιάχνει πεζοδρόμια και να φυτεύει δέντρα.

«Αγωνιζόμαστε να πείσουμε για το αυτονόητο, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο κύριος φορέας επίλυσης όλων αυτών των ζητημάτων κοινωνικής πολιτικής και ότι μπορούμε να γλιτώσουμε χρόνο, κόπο, αλλά να έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για την επίλυση αυτών των κοινωνικών προβλημάτων εάν όλοι θα αναγνωρίσουν το ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επειδή είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα το θέμα του μεταναστευτικού ή της ένταξης των μεταναστών και θέλουμε τα όπλα, θέλουμε τα μέσα ακριβώς για να κάνουμε το καθήκον μας, να κάνουμε το αυτονόητο που είναι ακριβώς να συνεισφέρουμε και εμείς με τη σειρά μας στην ομαλή ένταξη αυτών των συνανθρώπων μας και στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων, τα οποία συζητήσαμε», συμπλήρωσε.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, από την πλευρά του είπε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα, τα υπαρκτά πλέον και πολύ έτσι κοινωνικά φαινόμενα «να τα αντιμετωπίσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», προσθέτοντας ότι χρειάζονται ολιστικές προσεγγίσεις.

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ανέφερε ότι οι Τοπικές Αρχές έχουν αποδείξει ότι μπορούν και πρόσθεσε ότι ζητούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόρους για να συνεισφέρουν στην παροχή υπηρεσιών.

«Θεωρώ ότι όσον αφορά το πρόβλημα με το μεταναστευτικό, η έλλειψη στρατηγικής και πολιτικής οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές. Σε αυτές τις συμπεριφορές, εγώ πιστεύω, αντιδρά η τοπική κοινωνία και οδηγούν σε ανάγκη κατασταλτικών μέτρων, ενώ εάν χρησιμοποιηθούν ορθά και έγκαιρα οι Τοπικές Αρχές με περισσότερο πολιτικές πρόληψης αντί κατασταλτικές πολιτικές θεωρώ μπορεί η ένταξη να γίνει πολύ καλύτερα και αποδοτικότερα», κατέληξε.

Ρόλο συντονίστριας είχε η Λέκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δέσποινα Κοχλιού.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network