MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο Πρόεδρος της «Ζήνων» στη CT: Σκάνδαλο μεγατόνων η διαδικασία προσφορών για τις συγκοινωνίες στη Λάρνακα

Advertisement

Sponsored by exness

Σκάνδαλο μεγατόνων η διαδικασία προσφορών για τις δημόσιες συγκοινωνίες στη Λάρνακα αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times ο Πρόερος του ΔΣ της εταιρείας «ΖΗΝΩΝ» – Ο Παντελής Παντελίδης εξηγεί τους λόγους που θεωρεί ότι κατά τη διαδικασία δεν τηρήθηκαν οι αρχές της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης και αναφέρει ότι η μάχη θα συνεχιστεί μέχρι τέλους

Η τελική Αξιολόγηση του Διαγωνισμού για τις νέες Συμβάσεις, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου: Δικαστικές διαμάχες, έντονες αντιδράσεις από τις υφιστάμενες εταιρείες και σαφείς υπαινιγμοί για μεροληψία, έλλειψη διαφάνειας και ισονομίας.

Advertisement

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας «ΖΗΝΩΝ» κος Παντελής Παντελίδης, αναλύει τους χειρισμούς των Λειτουργών του ΥΜΕ&Ε και επεξηγεί γιατί, μάλλον, ο φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να πληρώσει εκατομμύρια σε αποζημιώσεις εξ υπαιτιότητας τους.

Γιατί διαμαρτύρεται η εταιρεία ΖΗΝΩΝ σχετικά με τις προσφορές για τις δημόσιες συγκοινωνίες;

Να σας ευχαριστήσω γιατί μας δίνετε βήμα να προβάλουμε τις θέσεις μας. Δεν πρόκειται για απλή διαμάχη ιδιωτικής εταιρείας που έχασε ένα Διαγωνισμό του Δημοσίου, αλλά για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Μιλάμε για κρατική δαπάνη 1.2 δις €. Έχουμε αποδείξεις ότι δεν τηρήθηκαν οι αρχές της ισονομίας και της χρηστής διοίκησης.

Διαμαρτυρόμαστε επειδή κατακύρωσαν την Προσφορά της Λάρνακας στην Κοινοπραξία MLKP που ακυρώθηκε σε τρεις άλλες δίκες. Αντί να ακυρώσουν τον Διαγωνισμό, τον κατακύρωσαν στην πλέον άκυρη προσφορά.

Να θεωρήσουμε ότι κατηγορείτε ευθέως τον Πολιτικό Προϊστάμενο του ΥΜΕ&Ε και συγκεκριμένους λειτουργούς του;

Φυσικά και τους κατηγορούμε, γιατί:

  1. Τα Δικαστήρια τους έχουν καταλογίσει «πλάνη» και «ανεπάρκεια». Πόση αξιοπιστία μπορεί να έχουν οι αποφάσεις τους όταν τα ίδια τα Δικαστήρια τους χαρακτηρίζουν έτσι;
  2. Ο Γενικός Ελεγκτής αναγκάστηκε να παρέμβει δύο φορές, επειδή δεν προσκάλεσαν Εκπρόσωπο της Δ/σης Ελέγχου του ΥΜΕ&Ε και, με πρωτοβουλία τους, δρομολόγησαν την αλλαγή ημερομηνίας λήξης σε ορισμένες Εγγυήσεις Συμμετοχής. Κάτι απαράδεκτο για Δημόσιους Διαγωνισμούς.
  3. Έσπευσαν να υπογράψουν, εν μέσω πανδημίας, τη νέα Σύμβαση για την Επαρχία Λάρνακας με την Ισπανική Κοινοπραξία, ενώ μπορούσαν να επικαλεστούν τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007 σύμφωνα με τον οποίο σε έκτακτες συνθήκες η Αναθέτουσα Αρχή δύναται να προβεί σε απευθείας ανάθεση, για χρονική περίοδο μέχρι δύο χρόνια. Προτίμησαν όμως να παραδώσουν τις συγκοινωνίες της Λάρνακας στην πλέον προβληματική προσφορά.

Γιατί πραγματοποιήσατε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο Προεδρικό μέγαρο; Πιστεύετε ότι ο ΠτΔ μπορεί να παρέμβει;

Ζητήσαμε από τον ΠτΔ να παρέμβει και με πολιτική απόφαση να θέσει στις σωστές του βάσεις το όλο ζήτημα. Όσοι επικαλούνται τις Δικαστικές Αποφάσεις, να τους υπενθυμίσουμε ότι η Προσφορά της Ισπανικής Κοινοπραξίας, ακυρώθηκε από άλλα δύο Δικαστήρια. Ο Διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί άμεσα με πολιτική απόφαση και υπάρχει το νομικό υπόβαθρο γι’ αυτό.

Συνοψίζοντας κε Παντελίδη, τί ακριβώς ζητά η εταιρεία «ΖΗΝΩΝ»; Ποιόν θεωρείτε ως αρμόδιο Φορέα για να παρέμβει;

Απαιτούμε την διεξαγωγή Ελέγχου στην όλη διαδικασία των Προσφορών, της Επαρχίας Λάρνακας. Ο σχετικός Έλεγχος πρέπει να πραγματοποιηθεί από τον Γενικό Ελεγκτή και τις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και να μην ευαισθητοποιούνται α λα καρτ στα κρίσιμα αυτά ζητήματα.

Το ΥΜΕ&Ε πρέπει να επαναξιολογήσει τις Προσφορές, υπό το φως των τελευταίων Δικαστικών Αποφάσεων. Σύμφωνα με τον Διαγωνισμό η Αναθέτουσα Αρχή δύναται να τερματίσει την Σύμβαση, εφόσον «διαπιστώνεται ότι ο Παραχωρησιούχος παρείχε σε οποιαδήποτε στάδιο σκοπίμως ή αμελώς ανακριβείς, σε ουσιώδες βαθμό, ψευδείς ή δόλιες πληροφορίες».

Παράλληλα θα επιδιώξουμε τον καταμερισμό ευθυνών και την πιθανή ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου. Η ατιμωρησία είναι ο λόγος για τα φαινόμενα διαφθοράς και έλλειψης διαφάνειας που αντιμετωπίζουμε.

Γιατί θεωρείτε τον Γενικό Ελεγκτή ως το αρμόδιο άτομο για να διεξαγάγει έρευνα εις βάθος;

Έχει την αρμοδιότητα και την εξουσία να διεξάγει Οικονομικό και Διαχειριστικό Έλεγχο στις Δημοσιονομικές/Διοικητικές Αποφάσεις του Κράτους, για τη διαφύλαξη της ισονομίας, της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας. Εάν διεξαχθεί αυτή η Έρευνα θα οδηγήσει οπωσδήποτε σε επαναξιολόγηση του Διαγωνισμού, η Προσφορά της Ισπανικής Κοινοπραξίας θα ακυρωθεί, οπόταν θα πρέπει να ακυρωθεί και ο Διαγωνισμός της Λάρνακας.

Το ΥΜΕ&Ε υπόγραψε για την Επαρχία Λάρνακας, με ορατό τον κίνδυνο να κληθεί το Κράτος να καταβάλει τεράστιες αποζημιώσεις. Η προστασία του δημοσίου χρήματος είναι αρμοδιότητα και καθήκον του Γενικού Ελεγκτή. Έχει δείξει και αποδείξει, διαχρονικά, ότι δεν δίστασε, δεν διστάζει και δεν θα διστάσει να το κάνει.

Πλησιάζει το ορόσημο της 5ης Ιουλίου, θα κλιμακώσετε τα δυναμικά μέτρα διαμαρτυρίας;

Ζητούμε τα αυτονόητα: ισονομία και διαφάνεια. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια καλής πίστης. Αντίθετα, αντιμετωπίσαμε ετσιθελισμούς και απαξίωση. Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή. Τις επόμενες μέρες θα μεταφέρουμε όλο το βάρος της διαμαρτυρίας μας στην πρωτεύουσα, μπροστά στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων.

Θα συνεχίσουμε μέχρι να ακυρώσουν τον Διαγωνισμό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network