MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων στη Cyprus Times. «Δεν μιλάμε για συνηθισμένο κατά συρροή δολοφόνο»

Advertisement

Sponsored by exness

Της Ιωάννας Μάντζιηπα 

Ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στην Ελληνική Αστυνομία και Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας μιλά στη Cyprus Times για τη δράση του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά – Μας εξηγεί αν μπορεί να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου των θυμάτων καθώς και το στοιχείο που καταδεικνύει αν τις στραγγάλιζε.

Advertisement

Τον τρόπο δράσης του 35χρονου κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά κλήθηκε να μας εξηγήσει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μιλώντας στη Cyprus Times. Το πρωτοφανές -για τα κυπριακά δεδομένα έγκλημα- προκαλεί συγκλονισμό και στην Ελλάδα αφού δεν έχει καταγραφεί κατά το παρελθόν παρόμοιος τρόπος δράσης αλλά και επιλογής θυμάτων.

O Γρηγόρης Λέων μας αναφέρει πως έχουμε να κάνουμε ξεκάθαρα με έναν κατά συρροή δολοφόνο ωστόσο -λέει ότι- οι δολοφονίες των 7 θυμάτων διαφέρουν κατά πολύ από τη δράση ενός κατά συρροή δολοφόνου όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Όπως μας εξήγησε, ο 35χρονος ίλαρχος λειτουργούσε με μεθοδικότητα αλλά και με προμελέτη. Αυτό μάλιστα το καταδεικνύεται και από τον τρόπο με τον οποίο χειριζόταν τις σορούς των θυμάτων. «Προχωρούσε στις δολοφονίες και ακολούθως προσπαθούσε με κάθε δυνατό τρόπο να εξαφανίσει τα άψυχα σώματα. Σκοπός αυτός είναι να εξαφανίσει τα ίχνη και η επιλογή μάλιστα των τοποθεσιών δεν είναι τυχαία» επισημαίνει.

«Ο δράστης φαίνεται πως δεν προτιμά συγκεκριμένα το υδάτινο στοιχείο, αλλά ότι θεωρεί πιο εύκολο για να ξεφορτωθεί τις σορούς και να μην εντοπιστεί. Εξαφανίζει με γρήγορο τρόπο τα ίχνη του και επιλεγεί τοποθεσίες οι οποίες δεν είναι πολυσύχναστες».

Αλλοίωση των σορών στις Λίμνες Ξυλιάτου και Κοκκινοπεζούλας

Σε ερώτηση μας για την αλλοίωση των σορών ο κύριος Λέων μας ανάφερε πως «η σορός εντός των υδάτων αλλοιώνεται πολύ πιο γρηγορά. Όταν του εξηγήσαμε ότι στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου αλλά και στην «Κόκκινη Λίμνη» του μεταλλείου Μιτσερού, υπάρχουν μέταλλα όπως χαλκοπυρίτης και σιδηροπυρίτης, τότε μας ανέφερε πως οι σοροί αλλοιώνονται ακόμη πιο γρηγορά, προκαλούν αλλοίωση όπως θα γινόταν αν εισερχόταν και ένας πολίτης.

Στην ερώτηση μας αν μπορεί να διαπιστωθεί από τις σορούς η αιτία θανάτου, ο κ. Λέων μας αναφέρει πως στην ιατροδικαστική υπάρχουν διάφορες τεχνικές οι οποίες μπορούν να καταδείξουν τα αίτια. Φυσικά μας εξήγησε πως αυτό είναι δύσκολο να διαφανεί όταν έχουμε ένα πτώμα σε κατάσταση σκελετοποίησης- μουμιοποίησης.

«Αν τα πτώματα είναι τοποθετημένα μόνο σε υδάτινο στοιχείο, μπορεί να βρίσκονται σε κατάστασης σαπωνοποίησης ωστόσο όμως κάποιοι ιστοί διατηρούνται και μπορούν να μας δώσουν αίτια θανάτου». Συγκεκριμένα ο κ. Λέων μας ανάφερε πως αν μιλάμε για πάροδο μέχρι 3 χρόνων από την χρονική στιγμή διάπραξης του εγλήματος, μπορεί να διαφανεί αν ο δράστης στραγγάλισε τα θύματα του όταν υπάρχει κάταγμα υοειδούς οστού σημειώνοντας ωστόσο αν ο κατά συρροή δολοφόνος έπνιγε τα θύματα του κλείνοντας τους το στόμα και την μύτη τότε είναι δύσκολο να διαπιστωθεί.

Στο τέλος της συζήτησης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής μας αναφέρει πως η υπόθεση του 35χρονου ίλαρχου εξελίσσεται σε ένα πρωτόγνωρο έγκλημα. Όπως σημειώνει δεν πρόκειται για έναν «συνηθισμένο» κατά συρροή δολοφόνο για τα Ελληνικά δεδομένα αλλά μιλάμε για ένα κατά συρροή δολοφόνο στα δεδομένα της Ευρώπης.

«Επιλεγεί τα θύματα του, τα σκοτώνει, εξαφανίζει τις σορούς και ζει ανενόχλητος ως ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Δεν μιλάμε για ένα συνηθισμένο κατά συρροή δολοφόνο ο οποίος προχωρεί σε μαζικές δολοφονίες και μετά συλλαμβάνεται, μιλάμε για κάτι άλλο, ακόμη πιο μεγάλο. Στο Ελλαδικό χώρο έχει δεκαετίες να συμβεί κάτι τέτοιο, προκαλεί πάντως συγκλονισμό», κατέληξε ο κύριος Λέων.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network