MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο Πρόεδρος ανέλυσε… Η πλειοψηφία των κομμάτων βλέπει αδιέξοδο

Advertisement

Sponsored by exness

Ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου τέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό – Ο ΠτΔ ανέλυσε στα κόμματα την πρόταση του στον Ακιντζί – Ενημερώνει ακολούθως το λαό για όσα διαμείφθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών – Κίνδυνο ναυαγίου βλέπουν στην πλειοψηφία τους τα κόμματα – Αποχώρησε διαμαρτυρόμενος ο Χριστόφιας

Advertisement

Μετά τα όσα διαμείφθηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών που έφεραν τη διαδικασία στη δυσκολότερη ίσως φάση τους των τελευταίων δύο χρόνων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα, σε μια συνεδρία που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι.

Ο Πρόεδρος ανέλυσε ενώπιον των μελών του σώματος την πρόταση που κατέθεσε στις συνομιλίες και η οποία απορρίφθηκε από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

ethniko225172

Αβερωφ: Συνέπεια Προέδρου σε όσα έχουν συζητηθεί

Ήταν μια παραγωγική σύνοδος. «Έγινε μια λεπτομερής ανάλυση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος δείχνει συνέπεια σε όσα έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας μετά το πέρας της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου.

«Άκουσα τις δημόσιες δηλώσεις από τον κίνδυνο του αδιεξόδου» είπε ο κύριος Νεοφύτου για να συμπληρώσει ότι «όσο περνά από το χέρι μας θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο ώστε να μην υπάρξει αδιέξοδο. Γνωρίζουμε ότι αυτό εξαρτάται από την Άγκυρα, όμως έχει μεγάλη σημασία να έχουμε μία συνέπεια στη θέληση μας για επίλυση», ανέφερε.

«Όλα αυτά δε θα σταματήσουν ποτέ. Οι συνομωσιολογίες, οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις. Σε μια δημοκρατική χώρα ζούμε», ήταν η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ σε ερώτηση κατά πόσον τίθεται θέμα αμφισβήτησης από πλευράς του ίδιου ή στελεχών του κόμματος του.

«Δεν μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς το πρώτο θέμα στη συζήτηση να είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις όπως το έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατία», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Άντρος: Τραγικό αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για διαδικαστικά θέματα

«Δε θα κρύψω την ανησυχία μας για το ρίσκο και την ευθύνη που αναλαμβάνει ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του για την πρόταση που έχουν καταθέσει» ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

«Για να διαφανεί αν η Τουρκία θέλει λύση θα πρέπει να πάμε στην ουσία. Θα ήταν τραγικό αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για θέματα διαδικαστικά», είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Θα δώσω μια ευκαιρία να δω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, δε μπορώ όμως να κρύψω την ανησυχία μου, είπε.

Παπαδόπουλος: Οι προτάσεις του Προέδρου εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες

Το γεγονός ότι βρισκόμαστε ενώπιον του κινδύνου ενός αδιεξόδου και ενώπιον του κινδύνου να κατηγορηθεί για αυτό η δική μας πλευρά σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη, αμετακίνητη στις θέσεις της» είπε ο κύριος Παπαδόπουλος και έκανε λόγο για «αμηχανία και σύγχυση της δικής μας πλευράς καθώς και για διάθεση για περαιτέρω υποχωρήσεις».

Δεν υπάρχουν προτάσεις, δεν υπάρχει στρατηγική και ο Πρόεδρος εξυπηρετεί δικές του προεκλογικές σκοπιμότητες, είπε ο κύριος Παπαδόπουλος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για συσκότιση από πλευράς Αναστασιάδη.

«Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη ενημέρωση, την οποία δεν έχουμε λάβει» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Λιλλήκας: Βρισκόμαστε στα πρόθυρα αδιεξόδου

Εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός αδιεξόδου. Η πρόταση του Προέδρου μπορεί φαινομενικά να δίνει μια διέξοδο όμως εκτιμώ ότι μία νέα διάσκεψη που δεν έχει τύχει προετοιμασίας ενδεχομένως να σφραγίσει ένα αδιέξοδο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Και είπε ότι η πρόταση του Προέδρου θα έπρεπε να γίνει προ πολλού.

«Επανέλαβα την παράκληση όπως γίνει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να μελετήσουμε σε βάθος τα ενδεχόμενα και τα σενάρια που η Τουρκία ενδεχομένως να υλοποιήσει στην περίπτωση αδιεξόδου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Λιλλήκας.

Σιζόπουλος: Αν συνεχιστεί… η διαδικασία οδηγείται σε ναυάγιο

«Φαίνεται να επιβεβαιώνεται ότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά προέβηκαν σε μια σειρά από υπαναχωρήσεις. Αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία ο διάλογος οδηγείται σε αδιέξοδο και ενδεχομένως σε ναυάγιο. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από τη στάση της Τουρκία», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος είπε ότι ενώπιον του σώματος τέθηκε και η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο κύριος Σιζόπουλος, έχει καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση η οποία είναι γνωστή. «Γνωστή είναι και η θέση της ΕΔΕΚ. Ο Πρόεδρος πρέπει να καταθέσει ένα αίτημα ώστε σε αυτή τη διάσκεψη να παρακάθονται και τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο κύριος Σιζόπουλος.

«Η έκκληση μας είναι ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Πώς να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση και κυρίως μέσα από την τακτική που θα ακολουθήσουμε να μην διευκολύνουμε την τουρκική πλευρά και κυρίως στη περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους», είπε μεταξύ άλλων ο Μαρίνος Σιζόπουλος

Αποχώρησε διαμαρτυρόμενος από το Εθνικό ο Δημήτρης Χριστόφιας 

Διαμαρτυρόμενος για τη μη ανταπόκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις τηλεφωνικές του κλήσεις για το θέμα του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Κυριάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως δήλωσε κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό, ο ίδιος φεύγει από τη συγκεκριμένη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά από μια δήλωση που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σχετικά με το θέμα της «καρατόμησης», όπως είπε, του Ανδρέα Κυριάκου.

Το σχόλιο Αβέρωφ για την αποχώρηση Χριστόφια

Σχολιάζοντας την αποχώρηση Χριστόφια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου με ανάρτηση του στο twitter, ανέφερε πως σκοπός της συζήτησης ήταν αποκλειστικά το Κυπριακό και όχι εσωτερικά θέματα.

Στη σημερινή συνεδρία παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος,  ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Συμμετειχαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.

Στη συνεδρία του Εθνικού παρακάθισαν επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας -ο οποίος και αποχώρησε- και ο πρώην ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προνοεί:

Μετάβαση στη Γενεύη για:

Βήμα 1ο: Διαπραγμάτευση και συζήτηση επί των κεφαλαίων ασφάλεια-εγγυήσεις

Βήμα 2ο: Διαπραγμάτευση και κατάληξη στο εδαφικό

Βήμα 3ο: Συζήτηση επί των εκκρεμοτήτων των εναπομεινάντων κεφαλαίων που παραμένουν ανοιχτά και κατάληξη σε συμφωνία

Επιστρέφει ο Έιντε

Στο μεταξύ, αναμένεται και η επιστροφή στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπερν Μπαρθ Έιντε στην Κύπρο, ο οποίος αναμένεται –σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία Αλίμ Σιντίκ- να έχει νέες συναντήσεις με τους δύο ηγέτες.

Ενημερώνει και το λαό…

Εντός της ημέρας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει εκτενώς και τον κυπριακό λαό για την κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network