MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο ΟΚΥπΥ ανακοίνωσε προσλήψεις στελεχών και διάλογο με συντεχνίες

Advertisement

Sponsored by exness

Τι ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας – Προανήγγειλαν διάλογο με τις συντεχνίες την επόμενη εβδομάδα για την μεταφορά του προσωπικού, που αριθμεί 5.000 εργαζόμενους, στον οργανισμό

Advertisement

Τις προσλήψεις Γενικών Εκτελεστικών Διευθυντών, Επιστημονικών Διευθυντών και Οικονομικών Διευθυντών για τις περιφέρειες Λευκωσίας, Λεμεσού – Πάφου και Λάρνακας – Αμμοχώστου ανακοίνωσε ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) δια του Γενικού Διευθυντή του Νίκου Πολύζου, ο οποίος προανήγγειλε επίσης διάλογο με τις συντεχνίες την επόμενη εβδομάδα για την μεταφορά του προσωπικού, που αριθμεί 5.000 εργαζόμενους, στον οργανισμό.

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα λέχθηκαν χθες στη Βουλή ο κ. Πολύζος ξεκαθάρισε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει δώσει ενυπογράφως με επικυρωμένα έγγραφα ό,τι του ζητήθηκε από τα αρμόδια όργανα.

«Εμείς θέλουμε τα πάντα να είναι στο φως με διαφάνεια για να τα γνωρίζετε και εσείς και οι πολίτες που ζουν σε αυτή τη χώρα και που ενδιαφέρονται – και καλά κάνουν – για το σύστημα υγείας», είπε ο κ. Πολύζος ανοίγοντας τη διάσκεψη Τύπου.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα θεσμοθετηθεί μια διάσκεψη Τύπου κάθε μήνα την επόμενη ημέρα της συνεδρίας του ΔΣ του οργανισμού. Προς αυτό ορίστηκαν οι ημερομηνίες 18 Ιανουαρίου, 22 Φεβρουαρίου, 22 Μαρτίου, 5 Απριλίου, 17 Μαΐου και 21 Ιουνίου. «Θα ενημερώνεστε εγκαίρως για όλα», υποσχέθηκε.

Σύμφωνα με τον ΓΔ του ΟΚΥπΥ από τις πρώτες αποφάσεις που λήφθηκαν στο προχθεσινό ΔΣ «ήταν η οργάνωση του οργανισμού. Υπάρχει λοιπόν ένα οργανόγραμμα και ένα χρονοδιάγραμμα πως θα καλυφθούν οι θέσεις του οργανισμού στα κεντρικά του γραφεία». Ο οργανισμός στεγάζεται μέχρι στιγμής στον 3ο όροφο του Υπουργείου Υγείας αλλά, όπως είπε στόχος είναι ως «το καλοκαίρι του 2019 να είμαστε στο δικό μας κτήριο με βάση τις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν».

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ Ντέιβιντ Νίκολσον, ο ίδιος και η Οικονομική Διευθύντρια Τερψιθέα Χρίστου «έχουμε την εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε γρήγορα τις επόμενες ημέρες, πριν φύγει ο χρόνος, σε μια σειρά ενεργειών κυριότερη εκ των οποίων να στελεχώσουμε τα κεντρικά γραφεία και προφανώς να μεταφέρουμε τον κόσμο, τους εργαζόμενους στον οργανισμό».

Οι αριθμοί τα λένε όλα, είπε ο κ. Πολύζος, προσθέτοντας ότι «περίπου 5.000 άνθρωποι από το όλο κρατικό σύστημα υγείας της Κύπρου θα μεταφερθούν με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος στον ΟΚΥπΥ για να εργάζονται από την 1/1».

Μέχρι τότε, πρόσθεσε, θα δοθούν και τα νέα συμβόλαια εργοδότησης, τα οποία θα είναι για όσους θελήσουν να αφήσουν την δημοσιοϋπαλληλική τους ιδιότητα και να έρθουν στον ΟΚΥπΥ με νέα συμβόλαια.

Προς αυτό ανακοίνωσε συναντήσεις με όλες τις συντεχνίες τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας. Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας φαντάζομαι ότι θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, σημείωσε.

Διαβεβαίωσε τους ανθρώπους που δουλεύουν στο σύστημα υγείας και θα μείνουν εκεί ότι «κατοχυρώνονται όλα τα δικαιώματά τους».
Διαβεβαίωσε την ίδια ώρα και όλους όσοι θελήσουν να εξέλθουν του δημοσίου συστήματος όσον αφορά την απασχόλησή τους αλλά να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα ότι «πραγματικά τα κίνητρα θα είναι αξιόλογα και ότι επίσης θα δουλέψουμε όλοι με τους ρυθμούς τους οποίους πρέπει έτσι ώστε ο οργανισμός να πάρει σάρκα και οστά πάρα πολύ γρήγορα».

Αναλαμβάνουν τα ανώτερα στελέχη του Οργανισμού

Ο κ. Πολύζος ανακοίνωσε ότι Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής της Περιφέρειας Λευκωσίας αναλαμβάνει ο Κυριάκος Γεωργίου, για την περιφέρεια Λεμεσού – Πάφου η οποία περιλαμβάνει τα νοσοκομεία Κυπερούντας και Πόλης Χρυσοχούς αναλαμβάνει ο Χρίστος Νικολάου και για την περιφέρεια της Λάρνακας και Αμμοχώστου ο Γιώργος Καροτσάκης.

Οι νέοι Εκτελεστικοί Διευθυντές αναλαμβάνουν δουλειά γιατί, όπως είπε ο κ. Πολύζου, «μας περιμένουν πάρα πολλά».

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά τη συνεδρία του ΔΣ τοποθετήθηκαν επίσης και επιστημονικοί διευθυντές. Ο Μάριος Λοΐζου, ήδη ιατρικός διευθυντής στο ΓΝ Λευκωσίας, αναλαμβάνει το ρόλο του επιστημονικού διευθυντή της περιφέρειας Λευκωσίας. Ο Ανδρέας Νεοφύτου παραμένει ιατρικός διευθυντής του Μακάριου Νοσοκομείου αλλά θα είναι επίσης αναπληρωτής του κ. Λοΐζου. Για την περιφέρεια Λεμεσού – Πάφου Επιστημονική Διευθύντρια αναλαμβάνει η Εμμέλεια Βουνού, την οποία θα αντικαθιστά ο ιατρικός διευθυντής του ΓΝ Πάφου Σπύρος Γεωργίου. Στην περιφέρεια Λάρνακας – Αμμοχώστου αναλαμβάνει επιστημονική διευθύντρια η Αμαλία Χατζηγιάννη η οποία είναι επίσης ιατρική διευθύντρια του Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Ο Γιώργος Ολύμπιος, ιατρικός διευθυντής του ΓΝ Λάρνακας, θα την αντικαθιστά.

Ο ΓΔ του ΟΚΥπΥ συνέχισε λέγοντας ότι το ΔΣ, κατόπιν πρότασης του ιδίου, επειδή ήθελε να δώσει τα πρώτα ηνία διοίκησης στην ίδια την ιατρική κοινότητα, αποφάσισε να συστήσει επταμελή επιστημονικά συμβούλια ανά περιφέρεια.

Είπε επίσης ότι λήφθηκαν αποφάσεις για την πρόσληψη οικονομικών διευθυντών. Στην περιφέρεια Λευκωσίας ο αναλαμβάνει οικονομικός διευθυντής ο Χρίστος Χρίστου, στην περιφέρεια Λεμεσού – Πάφου οικονομικός διευθυντής αναλαμβάνει ο Μάριος Αντωνίου και της περιφέρειας Λάρνακας Αμμοχώστου ο Γιώργος Αντωνίου.

Όσον αφορά τον οργανισμό μας έγιναν οι πρώτες δύο προσλήψεις προϊσταμένων τμημάτων, είπε, προσθέτοντας ότι Προϊστάμενος Μονάδας Διαχείρισης Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μιχάλης Έλληνας και Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού η κ. Ανδρέου.

«Όλες οι προσλήψεις όσων βρίσκονται εδώ έγιναν με πλήρη και αξιοκρατικό τρόπο καλύπτοντας όλα τα προσόντα των προκηρύξεων των αντίστοιχων που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα τη Κυπριακής Δημοκρατίας», διαβεβαίωσε ο κ. Πολύζος.

Είπε ακόμη ότι το ΔΣ αποφάσισε την γρήγορη προκήρυξη τεσσάρων άλλων θέσεων για τις προμήθειες, το στρατηγικό σχεδιασμό, εσωτερικών διαδικασιών και ποιότητας και εσωτερικού ελεγκτή. Ο πρώτος έλεγχος που θέλουμε, είπε, είναι ο αυτοέλεγχος.

Αναφορά έκανε επίσης στην απόφαση του ΔΣ για συνεργασία των δημόσιων νοσοκομείων με τα πανεπιστήμια, κάτι για το οποίο θα πρέπει, όπως είπε, να γίνει νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι στη συνεδρία του ΔΣ λήφθηκε απόφαση και για την επικοινωνιακή στρατηγική του οργανισμού στη βάση πρότασης από το ΓΤΠ.

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», είπε, προσθέτοντας ότι «η αρχή γίνεται την 1η Ιανουαρίου γι αυτό χρειαζόμαστε και την κατανόηση και την βοήθεια όλων».

Σε ερώτηση για τη διαδικασία μεταφοράς του προσωπικού ο κ. Πολύζος ανέφερε ότι «καταγράφηκαν αρχικά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα. Αυτούς έχουμε την υποχρέωση με τη ίδια σχέση εργασίας που έχουν να τους μεταφέρουμε στον ΟΚΥΠΥ». Είναι, πρόσθεσε, «μια τυπική διοικητική πράξη, που παίρνει κάποιες μέρες όμως. Και θέλουμε να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, αφού θα έχει γίνει και η προσφορά των συμβολαίων μέσα στο Δεκέμβριο, εκείνοι θα έχουν την απόφαση στο χέρι τους για το αν θα δεχθούν τα συμβόλαια και φυσικά θα δοθεί χρόνος για να το σκεφτούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον προϋπολογισμό η Τερψιθέα Χρίστου ανέφερε ότι ο συνολικό ποσό του προϋπολογισμού που έχει δοθεί προς έγκριση είναι €621 εκατ. για το 2019, από το οποίο γύρω στα €500 εκατ. αφορά τις δαπάνες όλων των περιφερειών.

Μια μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ήταν να προσπαθήσουμε να γίνει κατανομή του ποσού αυτού στις επιμέρους περιφέρειες, στο κάθε νοσοκομείο, ώστε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά τα έξοδα τα οποία έχουν προβλεφθεί για το 2019, είπε.

Είναι εδώ, πρόσθεσε, που έρχεται τώρα ο ρόλος των οικονομικών διευθυντών της κάθε περιφέρειας, για να καθοριστούν πιο συγκεκριμένα τα ποσά αυτά στην κάθε μονάδα.

Σε ερώτηση αν είναι επαρκής ο χρόνος για να ενημερωθούν οι γιατροί, ο κ. Πολύζου ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν τελειώσει όλα. Θα προετοιμαστούμε εμείς για άλλες δύο με τρεις εβδομάδες θα παραδοθεί όλο αυτό το υλικό και οι άνθρωποι θα έχουν πολύ χρόνο να αποφασίσουν.

Αλλά, σημείωσε, «ναι, συμφωνώ μαζί σας ότι χρειάζεται πρώτα διάλογος και ο διάλογος αυτός θα γίνει την επόμενη εβδομάδα».

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τις όποιες διαδικασίες και πως απαντά στα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας ο κ. Πολύζος είπε ότι «έχω μάθει στη ζωή μου να είμαι θεσμικός. Ό,τι μου ζητήθηκε από τα αρμόδια όργανα δόθηκε ενυπογράφως με επικυρωμένα χαρτιά που μου ζητήθηκαν. Άρα αυτός ο διάλογος για εμένα έχει ολοκληρωθεί».

«Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», ανέφερε.

«Ένας άνθρωπος που έχει 35 χρόνια σ αυτό το κομμάτι και που υπερκαλύπτει όλα τα κριτήρια, δεν νομίζω ότι έχει πουθενά αλλού να δώσει λόγο παρά μόνο στους προϊσταμένους του πρώτα και στις αρμόδιες αρχές αν ερωτηθεί εγγράφως και επίσης να απαντήσει εγγράφως ή να παρίσταται εκεί που τον προσκαλούν και φυσικά στους εκπροσώπους του Τύπου», πρόσθεσε, «όχι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Ο κ. Πολύζος είχε επίσης διαθέσιμο έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται οι σπουδές του και η επαγγελματική του σταδιοδρομία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network