MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό

Advertisement

Sponsored by exness

Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο

Advertisement

Ερωτηθείς να αξιολογήσει τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε πως αυτή η συνάντηση ήταν η πρώτη που πραγματοποιείται μετά από τη συνάντηση της Γενεύης και ήταν κατά κύριο λόγο διαδικαστικού χαρακτήρα. Είναι σημαντικό που έγινε αυτή η ενημέρωση από τους δύο διαπραγματευτές σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στο Mont Pelerin, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως αυτό που αποφασίστηκε είναι η συνέχιση του διαλόγου. «Για τα πέντε κεφάλαια υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία και διαφορετικές προσεγγίσεις. Την ίδια στιγμή, στο θέμα της ασφάλειας θα συνεχιστεί αυτή η γενικότερη ανταλλαγή απόψεων. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα στο οποίο εμπλέκονται και πολλά άλλα μέρη. Εκείνο που αναμένεται την 1η Φεβρουαρίου, είναι ο καθορισμός πολύ συγκεκριμένης εργασίας η οποία θα ακολουθηθεί από την 1η Φεβρουαρίου και έπειτα. Θα προηγηθεί την Δευτέρα συνάντηση των διαπραγματευτών, για να κάνουν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πώς συνεχίζει ο διάλογος. Επαναλαμβάνω ότι την 1η Φεβρουαρίου θα αναμένουμε συμφωνία και ανακοινώσεις για πολύ συγκεκριμένη συζήτηση των κεφαλαίων στα οποία υπάρχουν διαφωνίες», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σχολιάζοντας εκτιμήσεις ότι η «ανοιχτού τέλους» διάσκεψη για το Κυπριακό αναμενόταν να συνεχιστεί περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Χριστοδουλίδης υπενθύμισε πως από πλευράς Κυβέρνησης δεν είχαν γίνει ποτέ αναφορές σε ημερομηνίες. «Δεν έγιναν δηλώσεις είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε από οποιονδήποτε άλλον που να λέει ‘τέλη Ιανουαρίου/αρχές Φεβρουαρίου’. Να ξεκαθαρίσουμε την ίδια στιγμή ότι η διάσκεψη για την Κύπρο συνεχίζεται», είπε και πρόσθεσε «αντιλαμβάνεστε ότι χθες [σ.σ. 26.1.2017], και είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσει αυτό, δεν ήταν δυνατό να ληφθεί απόφαση από τους δύο ηγέτες για το πώς συνεχίζει η διάσκεψη για την Κύπρο. Όπως είδαμε στη Γενεύη, τα μέρη που συμμετέχουν στη διάσκεψη δεν είναι μόνο τα δύο μέρη που συζητούν στην Λευκωσία. Υπάρχουν πολλά άλλα μέρη, επομένως αυτό που χρειάζεται δεν είναι μόνο η σύμφωνη γνώμη. Το θέμα είναι να υπάρχει εκείνο το έδαφος για να επιτευχθούν συγκλίσεις σε πολιτικό επίπεδο. Για παράδειγμα, μπορεί να δούμε μέσα από τις διαβουλεύσεις όλων των ενδιαφερόμενων μερών να συνεχιστεί ο διάλογος σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Να δούμε ποιος διάλογος θα είχε προστιθέμενη αξία στην όλη διαδικασία. Άρα, δεν υπάρχει κάποια αναβολή ή κάποιο στοιχείο ότι η διαδικασία δεν προχωρεί όπως είχε συμφωνηθεί.»

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «επόμενες εβδομάδες» και στο «επόμενες μέρες», συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος μίλησε για συνέχιση της διαδικασίας τις επόμενες εβδομάδες. «Δεν είναι όμως θέμα του κ. Έιντε ή των Ηνωμένων Εθνών να αποφασίσουν. Υπάρχουν μέρη που εμπλέκονται σε αυτόν τον διάλογο και εναπόκειται στα μέρη που συμμετέχουν σε αυτή τη συζήτηση – που είναι οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις– να αποφασίσουν εάν θα συνεχιστεί και πώς θα συνεχιστεί σε επίπεδο πολιτικό ή τεχνοκρατικό. Γι’ αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα έκανε κάποιες αναφορές σε δημόσιες δηλώσεις που γίνονται και δεν βοηθούν καθόλου στη διαδικασία και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τί λέμε δημόσια», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Υπέδειξε, δε, ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δηλώσεις του κ. Έιντε και στις δηλώσεις του Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πως είναι λανθασμένη η διατύπωση ότι δεν υπάρχει διαφορά ή διαφορετική προσέγγιση στις δηλώσεις.

«Θα μπορούσε να γίνει διάσκεψη ακόμη και τη Δευτέρα πρωί, στη Γενεύη. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, είμαι σίγουρος ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ανταποκριθούν. Εκείνο που έχει όμως σημασία είναι να υπάρξει αποτέλεσμα. Είδαμε ότι από βεβιασμένες κινήσεις που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν, η όλη διαδικασία τέθηκε σε κίνδυνο. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η διάσκεψη θα γίνει όταν αποφασίσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Θεωρώ ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συνεχίσουν τη συζήτηση είτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο είτε σε πολιτικό», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση ως προς το κατά πόσον υπήρχε ή όχι ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός. Πρόσθεσε, δε, πως «όσον αφορά στα περισσότερα κεφάλαια, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωση των ημερών κατά τις οποίες θα διεξαχθεί ο διάλογος επί συγκεκριμένων θεμάτων που υπάρχει διαφωνία».

Σχολιάζοντας στη συνέχεια την κριτική που ασκείται από πλευράς ΑΚΕΛ ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως «η κριτική του ΑΚΕΛ δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μετά από 20 μήνες συζητήσεων, αντιλαμβάνεστε ότι τα θέματα που έχουν απομείνει δεν είναι ‘μικρά θέματα’ ή θέματα που δεν έχουν σημασία. Είναι πολύ σημαντικά, καθοριστικά και ευαίσθητα θέματα και είναι γι’ αυτό τον λόγο που χρειάζεται περισσότερος χρόνος συζήτησης. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν προκύπτουν πιο εύκολα είτε συγκλίσεις είτε συναντιλήψεις. Οι ηγέτες δεν ασχολούνται με θέματα που δεν έχουν σημασία. Από εκεί και πέρα, να σας αναφέρω ότι από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχουν θέματα που μπορούν να κλείσουν και δεν τα κλείνουμε. Δεν τίθεται κάτι τέτοιο. Έχουμε μια γενικότερη προσέγγιση/στρατηγική σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και τα θέματα που συζητούνται. Από εκεί και πέρα όμως, ως θέμα αρχής, όταν κάτι μπορεί να συμφωνηθεί/κλείσει να είστε σίγουροι ότι αυτό γίνεται».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που θέλουν τη συμφωνία για το εδαφικό να μην προχωρεί επειδή δεν προχωρεί η συμφωνία για τη διακυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε στην κρίση του καθενός την απόφαση κατά πόσον θα ακούσει ή θα κωφεύσει στις δηλώσεις της Τουρκίας επί αυτών των θεμάτων. «Το θέμα που ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης συζητήθηκε», είπε. «Έγινε αναφορά από τουρκικής πλευράς και θεωρώ ότι η κριτική που γίνεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δηλαδή, δεν ισχύει το ότι δεν κλείνουν θέματα λόγω δικής μας προσέγγισης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Έχουμε συγκεκριμένη προσέγγιση στον διάλογο. Είναι σημαντικό το ότι μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων τα θέματα που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολα και ευαίσθητα. Όχι μόνο για εμάς αλλά είμαι σίγουρος ότι το ίδιο ισχύει και για την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ακιντζί έγινε αναφορά στην απαίτηση της Τουρκίας όπως δοθούν σε Τούρκους πολίτες οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ε.Ε., αλλά το θέμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συζητήθηκε, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. «Είναι θέμα που δεν μπορεί να προωθηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζουμε και καταγράφουμε την αντίδραση όλων των κομμάτων, τόσο τις συμπολίτευσης όσο και της αντιπολίτευσης που είναι στην ίδια γραμμή με την Κυβέρνηση. Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω, χωρίς να έχω καμιά απολύτως διάθεση εμπλοκής στα των Τουρκοκυπρίων ή να μιλήσω εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, είναι ότι θεωρώ μια τέτοια εξέλιξη εξίσου αρνητική, ενδεχομένως περισσότερο για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους, αν όντως υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

Εν κατακλείδι, ο κ. Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση εάν στον διάλογο των δύο ηγετών είναι ξεκάθαρες οι εισηγήσεις γι’ αυτό το ζήτημα, ανέφερε πως το συγκεκριμένο θέμα ηγέρθη για πρώτη φορά στη Γενεύη, από παρέμβαση του κ. Τσαβούσογλου όταν ξεκίνησε η διάσκεψη για την Κύπρο. «Ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε τέτοιο θέμα. Από εκεί και πέρα, το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να προβάλλεται σχεδόν καθημερινά από πλευράς Τουρκίας. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι από τη δική μας στάση, στις συζητήσεις που έχουμε και με τους Ευρωπαίους – καθώς είναι θέμα που αφορά και την ίδια την Ε.Ε. – είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Πηγή:PIO

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network