MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο «Γολγοθάς» των καρκινοπαθών στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Advertisement

Sponsored by exness

Οι Σύνδεσμοι Καρκινοπαθών διεκδικούν το δικαίωμα των ασθενών των πόλεων Λεμεσού και Πάφου σε εύκολη πρόσβαση αλλά και ισότιμη πρόσβαση σε ένα κέντρο, το οποίο θα προσφέρει εξίσου υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους καρκινοπαθείς, όπως αναφέρθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Advertisement

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι αποτελεί προτεραιότητα η τοποθέτηση δύο γραμμικών επιταχυντών στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μέχρι το 2018 και ακόμα δύο μέχρι το 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία συζήτησε τα προβλήματα που απασχολούν τους ασθενείς με καρκίνο και τους συγγενείς τους και πιθανή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σοφοκλής Φυττής είπε ότι υπάρχουν πολλές απορίες πάνω στο θέμα της καταγραφής από το αρχείο Καρκίνου.

«Έχουμε ενημερωθεί για το έργο του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Έχουμε ενημερωθεί για το ότι σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε να γίνει ακτινοθεραπευτικό κέντρο στην Λεμεσό στο οποίο θα τοποθετηθούν δύο από τους εφτά γραμμικούς επιταχυντές, οι τρεις είναι ήδη στην Λευκωσία και άλλοι τρεις αργότερα θα τοποθετηθούν, επίσης, στη Λευκωσία. Πολλές απορίες υπάρχουν τι γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Έχει αποφασιστεί να γίνει Κέντρο Μαστού. Πότε θα γίνει; Ο χώρος υπάρχει. Πότε θα προσληφθούν ιατροί, νοσηλευτές, άλλο προσωπικό, να γίνει εξοπλισμός με κατάλληλα μηχανήματα; Όπως και αυτό της Λεμεσού. Μας λένε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι μέχρι το 2018. Αυτό το θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό. Πρέπει το συντομότερο να γίνει αυτό το ακτινοθεραπευτικό, το οποίο για χρόνια έχει διαφημιστεί ότι θα γίνει στη Λεμεσό», πρόσθεσε. Ο κ. Φυττής είπε ότι τους είπαν ότι δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, σε δηλώσεις του είπε ότι στην Επιτροπή ακούστηκαν νέοι αριθμοί που κατά κάποιο τρόπο προκαλούν και ένα βαθμό ανησυχίας όταν 10% των περιστατικών καρκίνων στην Κύπρο εξάγονται από τα πιστοποιητικά θανάτου και αυτός ο αριθμός των ασθενών δεν έχει περάσει από κανένα ογκολόγο.

Αναφορικά με τη διαφοροποίηση του αρχείου καρκίνου όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Αδάμου είπε ότι ενώ σε προηγούμενες δηλώσεις του ο υπεύθυνος του αρχείου καρκίνου δήλωσε αύξηση γύρω στο 5,7%, σήμερα είπε ότι το ποσοστό αύξησης του καρκίνου στην Κύπρο είναι 2,5%.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ευθύνη του κράτους να χαράξει πολιτική για τον καρκίνο, να συντονίσει και να προωθήσει τις λύσεις, οι οποίες χρειάζονται «γιατί μέχρι σήμερα είναι αποσπασματικές λύσεις που δίνονται, χωρίς να λύνουν τα ουσιαστικά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας της ογκολογίας στην πατρίδα μας», όπως είπε.

Το πρόβλημα, συνέχισε, θα λυθεί με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που χρειάζεται και πολιτική βούληση.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, σε δηλώσεις της είπε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι δύο γραμμικοί επιταχυντές για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού μέχρι το 2018 και ακόμα δύο μέχρι το 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

«Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι υπάρχουν πολλές εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με εξειδικευμένα θέματα, αλλά και για το σύνολο των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών και οι πιέσεις προς την πολιτεία είναι τέτοιες που φαίνεται ότι θα προχωρήσουν τάχιστα στην εγκατάσταση αυτών των επιταχυντών οι οποίοι φαίνεται ότι τους χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου Αρτέμης Ζαχαρίου, σε δηλώσεις του είπε ότι πρέπει πάντοτε να σκεφτόμαστε τον ασθενή και πρόσθεσε όσον αφορά το αρχείο καρκίνου ότι οι περισσότεροι καρκινοπαθείς δεν δηλώνονται διότι φοβούνται ακόμα τη λέξη.

Είναι αναγκαίο οπωσδήποτε, συνέχισε, να τοποθετηθούν δύο επιταχυντές στην πόλη της Λεμεσού για να εξυπηρετηθεί η Πάφος και η Λεμεσός και να δοθεί η ευκαιρία ώστε το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου να εξυπηρετεί τις άλλες επαρχίες.

«Σε αργότερα στάδια αν μπορούμε να κάνουμε και κάτι διαφορετικό και στη Λευκωσία ή σε οποιοδήποτε τόπο να βοηθήσουμε. Ο καρκίνος είναι υπόθεση της Κυβέρνησης», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Α-ΖΩ Χρίστος Ανδρέου, σε δηλώσεις του είπε ότι «με βάση τα στοιχεία του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, εμείς βρίσκουμε ότι φέτος θα έχουμε 4.300 νέα περιστατικά καρκίνου».

«Από αυτούς τους 4.300 το 60% με 65% θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία. Δυστυχώς, λόγω του ότι το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου έχει μόνο τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, θα κάνει μόνο σε 1.400. Άρα, 1.400 καρκινοπαθείς θα μείνουν χωρίς θεραπεία», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ Άννα Αχιλλεούδη, σε δηλώσεις της είπε ότι σαν ασθενείς τους ενδιαφέρει η ασφάλεια της θεραπείας και για να υπάρχει ασφάλεια δεν μπορούνε 150 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα να κατανέμονται σε πέντε ακτινοθεραπευτικά κέντρα, ούτε και ένας αριθμός περιπτώσεων καρκίνου του μαστού να κατανέμεται ούτε χειρουργικά αλλά ούτε και θεραπευτικά σε μεγάλο αριθμό θεραπευτών, διότι τότε ο καθένας κάνει αυτό που νομίζει και μπορεί να μην λειτουργούν όλα βάση κάποιων διεθνών πρωτοκόλλων, ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η Πρόεδρος του Europa Donna Κύπρου Εύη Παπαδοπούλου, σε δηλώσεις της είπε ότι στο επίκεντρο των προσπαθειών τους είναι να σταματήσει επιτέλους η ταλαιπωρία και το κουβάλημα των ασθενών από τις μακρινές περιοχές, την ορεινή Λεμεσό και Πάφο, στη Λευκωσία.

«Διεκδικούμε το δικαίωμα των καρκινοπαθών, αυτών των δύο πόλεων, σε εύκολη πρόσβαση και σε γεωγραφική πρόσβαση για ακτινοθεραπεία», κατέληξε.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network