MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο εθισμός στα online παιχνίδια και ο κίνδυνος που… παραμονεύει. Επίλεξε το ασφαλές διαδίκτυο (video)

Advertisement

Sponsored by exness

Αυξημένοι κίνδυνοι μέσω των online παιγνιδιών: Όσα πρέπει να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι – Τι να προσέξουν οι γονείς/κηδεμόνες καθώς και τα άτομα που εκτίθενται στο διαδίκτυο – Εξασφάλισε ένα ασφαλές διαδίκτυο για το σπίτι του και ζήσε υπεύθυνα – Η σωστή ενημέρωση – Όλες οι πληροφορίες

Είναι γεγονός ότι εν έτη 2021 και με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, μικροί και μεγάλοι έχουν πλέον εξοικειωθεί με τη χρήση του διαδικτύου.

Advertisement

Δεν πρέπει, ωστόσο, να ξεχνάμε ότι όπως σε όλες τις εξελίξεις, έτσι και στο διαδίκτυο, τα θετικά και τα αρνητικά… αλληλουπάρχουν.

Όταν το διαδικτυακό παιχνίδι γίνεται εξάρτηση, τότε οι ανησυχίες που παραμονεύουν είναι πολλές και καλό είναι, μικροί και μεγάλοι, να γνωρίζουν τους κινδύνους και να προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους αποτρέψουν.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον Ιούνιο του 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), αναγνώρισε τον εθισμό στα video game ως ψυχική διαταραχή, συμπεριλαμβάνοντάς τον στον επίσημο κατάλογο όλων των ασθενειών με την ονομασία «διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού» (Gaming Disorder).

Σύμφωνα μάλιστα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εθισμός αυτός είναι ένα υπαρκτό και σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κατάλληλα εκπαιδευμένους επαγγελματίες του αντίστοιχου χώρου (Ψυχιάτρους, Κλινικούς Ψυχολόγους).

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα παιδιά και τι πρέπει να προσέξουν οι κηδεμόνες

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα και με επίσημα στατιστικά στοιχεία, μεγάλη είναι η αύξηση που παρατηρείται στο ποσοστό εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια, σε νεότερες ηλικίες, παιδιά και εφήβους.

Πολλά είναι τα παιδιά και οι έφηβοι στις μέρες μας που περνάνε αμέτρητες ώρες μπροστά από τις ψηφιακές οθόνες παίζοντας διάφορα online παιχνίδια.

Η ιδιαίτερη προσοχή, ωστόσο, στρέφεται προς τους κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και παρατηρητικοί ούτως ώστε να τα όρια να μην «χάνονται» και ο εθισμός να απομακρύνεται.

Αρχικά, οι γονείς/κηδεμόνες, καλό θα ήταν να γνωρίζουν μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί τους, τα οποία «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου. Μερικά από αυτά είναι η ασταμάτητη συζήτηση για το παιχνίδι τους, οι ατελείωτες ώρες παιχνιδιού και η αμυντική ή ακόμη και επιθετική στάση όταν τους λένε να σταματήσουν.

Ιδιαίτερη είναι η προσοχή που πρέπει να δοθεί όταν ο γονέας/ κηδεμόνας αντιληφθεί ότι οι καθημερινές τους ανάγκες, όπως το φαγητό και ο ύπνος, διαταράσσονται ή ακόμη και όταν προκύψουν φυσικά συμπτώματα όπως τα ξηρά ή κόκκινα μάτια, πόνος στα δάχτυλα, πίσω ή λαιμό ή παράπονα από πονοκεφάλους. Ανησυχία πρέπει να προκαλέσει και εάν φαίνονται απασχολημένοι, καταθλιπτικοί ή μοναχικοί.

Εξασφάλιση ενός ασφαλούς διαδικτύου

Μία, επίσης, σημαντική και απαραιτήτως ωφέλιμη κίνηση από τους γονείς/κηδεμόνες ή ακόμη και από τα ενήλικα άτομα που εκτίθενται στα διαδικτυακά παιχνίδια, είναι η εξασφάλιση ενός ασφαλούς δικτύου στο χώρο τους.

Αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει κανείς με την αναβαθμισμένη υπηρεσία «Safe Internetfor home» της Cyta η οποία μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα προστασίας από το παράνομο, ανεπιθύμητο και επιβλαβές περιεχόμενο διαδικτύου από οποιαδήποτε συσκευή γίνει η σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσω της σύνδεσης Internet Home.  Με την υπηρεσία αυτή καθορίζεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες  καθώς και ο χρόνος περιήγησης σε αυτές.  Στις συσκευές αυτές περιλαμβάνονται φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, tablets, κινητά τηλέφωνα, κονσόλες παιχνιδιών, smart TVs κ.α. που θα συνδεθούν στο διαδίκτυο μέσω του Wi-Fi και ενσύρματου δικτύου στο σπίτι. Μάθε περισσότερα εδώ.

Συμβούλευσε τα παιδιά – Ενημερώσου για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου

Ιδιαίτερα σημαντική, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι η ενημέρωση. Μικροί και μεγάλοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και κυρίως γνωρίζουν ότι πολλές από τις ώρες της ημέρας τους τις περνάνε παίζοντας διάφορα παιχνίδια σε αυτό, οφείλουν να ενημερώνονται σωστά.

Δεν είναι τυχαίο που η Cyta, με γνώμονα την κοινωνική ευθύνη, έχει σχεδιάσει και αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις νεότερες ηλικίες και τους μαθητές Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής εκπαίδευσης, η Cyta πραγματοποιεί επισκέψεις σε σχολεία με εκπαιδευτικές παρουσιάσεις για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν συνολικά πραγματοποιηθεί 800 επισκέψεις σε σχολεία της Κύπρου και τις διαλέξεις έχουν παρακολουθήσει πέραν των 80.000 μαθητών και εκπαιδευτικών.

Οι διαλέξεις, που διοργανώνονται και προσφέρονται δωρεάν από τη Cyta, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχουν ως στόχο την ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου.

Στις εν λόγω διαλέξεις δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές να ενημερωθούν για τις βασικές υπηρεσίες του διαδικτύου και τα πλεονεκτήματά του, όπως επίσης, να λύσουν όλες τις απορίες τους. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι κίνδυνοι και οι παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Επίσης, η Cyta διοργανώνει διαλέξεις με θέμα “Το Διαδίκτυο στη ζωή των Παιδιών μας – Ασφαλής και Υπεύθυνη Χρήση”, οι οποίες απευθύνονται σε γονείς και άτομα που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την ευημερία του παιδιού. Οι διαλέξεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Παγκύπρια Σχολή Γονέων, τους Συνδέσμους Γονέων των Σχολείων και άλλα οργανωμένα σύνολα.

Μέσα από τις διαλέξεις γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην υπηρεσία Safe Internet, που προσφέρεται δωρεάν από τη Cyta για προστασία των παιδιών από το παράνομο, ανεπιθύμητο και επιβλαβές περιεχόμενο του διαδικτύου. Μάθε περισσότερα για τις πιο πάνω δράσεις εδώ.

Συμπτώματα «gaming disorder», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

1) Μειωμένος έλεγχος στο gaming (έναρξη, συχνότητα, ένταση, διάρκεια κλπ)

2) Όταν δίνεται αυξημένη προτεραιότητα στο gaming, ώστε να υπερτερεί έναντι άλλων ενδιαφερόντων ζωής και καθημερινών συνηθειών

3) Συνέχιση, ή κλιμάκωση του gaming παρά τις αρνητικές συνέπειες.

Τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περιλαμβάνουν την επικέντρωση στο παιχνίδι σε βάρος άλλων σημαντικών πτυχών της ζωής ενός ατόμου, όπως στους οικογενειακούς ή κοινωνικούς δεσμούς, στον ύπνο, στην εκπαίδευση, αλλά και την εργασία, καθώς και στη διατροφή.

Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι συνεχής ή επεισοδιακή και επαναλαμβανόμενη. Ιδιαίτερα επιρρεπείς είναι οι νέοι άνδρες, οι οποίοι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΣΕΡΙ / ΑΡΗΣ

ShootandGoal