MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

O Ερντογάν κάνει ότι θέλει… Διεθνολόγος μιλά στη CT για τις συλλήψεις στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Επτά μήνες μετά από το πραξικόπημα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να συλλαμβάνει πρόσωπα- Στα κατεχόμενα, σύμφωνα με Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ έγιναν τα τελευταία 24ωρα από τον τουρκικό στρατό έντεκα συλλήψεις-Ο διεθνολόγος Γιώργος Κέντας, μιλώντας στη Cyprus Times, δίνει το στίγμα της κατάστασης

Advertisement

Οι υπερεξουσίες συγκεντρώνονται στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αλλαγής του συντάγματος, ο διεθνής παράγοντας παρακολουθεί, αναμένοντας τα επόμενα βήματα του «Σουλτάνου». Με αφορμή τις νέες συλλήψεις έντεκα στρατιωτικών, από τις τουρκικές δυνάμεις στα κατεχόμενα, ο διεθνολόγος, Γιώργος Κέντας, αναλύει στη Cyprus Times την κατάσταση, αναφέροντας ότι η ενέργεια που έγινε στα κατεχόμενα έχει σχέση με δυο πτυχές.

Ο κύριος Κέντας εξηγεί ότι «Η πρώτη πτυχή αφορά την ευρύτερη επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Η Τουρκία τα τελευταία δυο χρόνια ακολουθεί μία πολιτική, η οποία έχει να κάνει με τους εξής παραμέτρους: 1) άρχισε μία συστηματική προσπάθεια εξισλαμισμού των κατεχομένων. Έχουν κτιστεί πάρα πολλά τζαμιά. Έχουν ανοίξει πάρα πολλές ισλαμικές σχολές στα κατεχόμενα και γίνεται μία προσπάθεια, η οποία μέχρι στιγμής δεν βρίσκει ανταπόκριση στους Τουρκοκύπριους, αντίθετα τους ενοχλεί 2) είναι η πολιτική του νερού, του αγωγού 3)η πολιτική διασύνδεσης των κατεχομένων με την Τουρκία με ηλεκτρική γραμμή 4) τα συμβόλαια για μεγάλα έργα στα κατεχόμενα δόθηκαν σε τουρκικές εταιρείες».

«Η Τουρκία φαίνεται να αναπτύσσει μία πολιτική ελέγχου, όχι μόνο για τώρα, αλλά και σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Αυτό που βλέπουμε-και αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα που έγινε για την ασφάλεια-να ενοχλεί όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους», τόνισε.

Με όλες τις εξουσίες στα χέρια του θα γίνει πιο κακός  

Ο διεθνολόγος συνέχισε λέγοντας ότι «η δεύτερη πτυχή αφορά την εκστρατεία καταστολής, η οποία εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών, του Ερντογάν. Στην Τουρκία όποιος έχει σχέση με την Αμερική θεωρείται οπαδός του Γκιουλέν και αυτό τον οδηγεί σε πάρα πολύακραίες εκδηλώσεις. Αυτό θα συνεχιστεί. Ο Ερντογάν έχει συγκεντρώσει γύρω του όλες τις εξουσίες του κράτους και αυτό θα οδηγήσει την Τουρκία σε αποδυνάμωση όταν αποχωρήσει. Με την αναθεώρηση του συντάγματος ο Ερντογάν θα αλλάξει τακτική και θα γίνει πιο διαλλακτικός. Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση ότι ο Ερντογάν ήδη έχει συγκεντρωμένες όλες τις εξουσίες στα χέρια του και βλέπουμε ένα δείγμα τι θα ακολουθήσει, ενδεχομένως να δούμε έναν αδιάλλακτο, πιο σκληρό. Και εγώ πιστεύω το δεύτερο ότι θα δούμε ένα πιο κακό Ερντογάν».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα των συλληφθέντων 

Ο κύριος Κέντας αναφέρθηκε και τα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων που συλλαμβάνονται. Είπε ότι «υπάρχουν εκθέσεις διεθνών οργανισμών και μεμονωμένες αντιδράσεις. Αυτά τα άτομα δεν συλλαμβάνονται επειδή έκαναν κάτι με βάση τον κοινό ποινικό κώδικα. Συλλαμβάνονται για το πραξικόπημα επειδή και ίσως ήταν συνεργάτες αυτών που έκαναν το πραξικόπημα, χωρίς στοιχεία. Βάση νόμων που πέρασε ο Ερντογάν και κάνει ότι θέλει».

Στήριξη Ακιντζί μετά το πραξικόπημα

«Ένας από τους πρώτους ανθρώπους, μετά το πραξικόπημα που πήραν τηλέφωνο τον Ερντογάν για να εκφράσουν την στήριξη τους ήταν ο Μουσταφά Ακκιντζί, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είπε ότι «πρέπει να γίνει θα γίνει». Έδωσε δηλαδή λευκό στην Τουρκία , όποιους θεωρεί ότι είναι ύποπτοι να τους μαζέψει».

«Αυτό με τις συλλήψεις είναι ακόμα μία ένδειξη ότι στα κατεχόμενα κάνει κουμάντο η Τουρκία και όχι οι Τουρκοκύπριοι Ότι θέλει κάνει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα.Αυτό που πρέπει να κάνει η δική μας πλευρά είναι να προετοιμαστεί σε ότι αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη – να γίνουν συμμαχίες-, αφού ή Τουρκία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα προκαλεί», υπογράμμισε.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network