MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο χιονιάς έκλεισε στα σπίτια κατοίκους των ορεινών. «Φυλάξαμε νερό σε δοχεία» (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Άργησε αλλά… ήρθε ο χειμώνας – Λευκό τοπίο στα ορεινά – Κλειστοί οι δρόμοι από και προς Τρόοδος – Πόσο το ύψος του χιονιού – «Παλεύουν» με το κρύο οι κάτοικοι των ορεινών – Διαχρονικό πρόβλημα το κόστος της θέρμανσης – Φύλαξαν νερό και τρόφιμα και κλείστηκαν στα σπίτια – Οι Κοινοτάρχες Προδρόμου και Πλατρών στη Cyprus Times – Σε τηλεκπαίδευση τα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου Λεμύθου λόγω καιρού

Μπορεί να φθάσαμε στη «δύση» του Ιανουαρίου και να έπρεπε να αφιχθεί η «Αυγή» για να δούμε να στοιβάζεται χιόνι στα ορεινά ωστόσο οι εικόνες δεν παύουν και πάλι να είναι μαγευτικές.

Advertisement

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής, πέραν από το λευκό τοπίο το χιόνι και οι βροχές δεν έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα παρά μόνο παροδικά σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου.

Λόγω της συνεχής χιονόπτωσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο Τρόοδος, οι δρόμοι στην περιοχή έχουν κλείσει για όλα τα οχήματα. Ως εκ τούτου όσοι επιθυμούσαν να οδεύσουν προς τα εκεί, θα πρέπει να αναμένουν νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία.

Ο Σταθμάρχρης Τροόδους Ανδρέας Πρίγκιπας, μιλώντας στη Cyprus Times, ανέφερε ότι σήμερα το πρωί το ύψος του χιονιού έφθανε μέχρι και τα 25 εκατοστά στην κορυφή του Τροόδους.

«Οι δρόμοι είναι όλοι κλειστοί. Αυτή τη στιγμή χιονίζει και ο υδράργυρος έπεσε στους -2 βαθμούς Κελσίου. Όταν υπάρξει αλλαγή στο σκηνικό και το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ενημερώσουμε το κοινό. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα. Μόνο χθες το μεσημέρι, όσοι βρίσκονταν στην περιοχή επειδή ξεκίνησε σφοδρή χιονόπτωση αναγκάστηκαν να παραμείνουν στο Τρόοδος, για περίπου μία δύο ώρες, μέχρι δηλαδή να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες να επιστρέψουν ασφαλείς στα σπίτια τους».

Κλείστηκαν στα σπίτια… Φύλαξαν νερό

Παρόμοιο σκηνικό και στις κοινότητες πέριξ του Τρόδοους, οι οποίες είδαν τις νιφάδες του χιονιού να τις επισκέπτονται. Το μόνο τους πρόβλημα αυτή τη στιγμή; Το κρύο, το οποίο τους ανάγκασε να ανάψουν τα τζάκια, τις θερμάνσεις και τις σόμπες και να κλειστούν στη ζεστασιά του σπιτιού τους.

«Η θερμοκρασία είναι στους 1 βαθμούς Κελσίου σήμερα, υπάρχει αρκετή ομίχλη αλλά τα σύννεφα είναι αραιά», μας ανέφερε ο Κοινοτάρχης Προδρόμου Νεόφυτος Νεοφύτου.

Τα βουνά και τα περβόλια γύρω αλλά και στην Κοινότητα, όπως είπε, είναι λευκά από το χιόνι. «Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το οδικό δίκτυο δεν επηρεάστηκε ενώ η μεγάλη μας ανησυχία, κάθε χρόνο, είναι να μην παγώσουν οι σωλήνες του νερού. Μέχρι στιγμής αυτό δεν έγινε. Συνήθως αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα όταν ο υδράργυρος πέσει κάτω από τους -2 βαθμούς Κελσίου. Επειδή ξέρουμε ότι τότε δε θα έχουμε τρεχούμενο νερό, έχουμε όλοι προετοιμαστεί κατάλληλα. Φυλάξαμε νερό σε δοχεία για τις ανάγκες που θα προκύψουν ενώ έχουμε στα σπίτια μας, αποθέματα από τρόφιμα και ψωμί. Εκτός από δύο ζευγάρια, που είναι κάτω των 50 ετών, τα οποία έχουν από δύο παιδάκια το καθένα, οι υπόλοιποι κάτοικοι είναι μεγάλων ηλικιών. Έτσι κλειστήκαν στα σπίτια τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ζεσταθούν».

Διαχρονικό πρόβλημα το κόστος της θέρμανσης

Μιλώντας και με τον Κοινοτάρχη Πλατρών, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, μας μετέφερε και αυτός ότι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή είναι το κρύο και ως συνεπακόλουθο το κόστος της θέρμανσης.

Μάλιστα, γελώντας μας είπε ότι πλέον αποφεύγουν να το αναφέρουν γιατί έχει γίνει κοινότυπο. «Περισσότερο είχαμε βροχές, σημειώθηκε και ελαφριά χιονόπτωση ωστόσο δε στοίβαξε. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα πέραν από το κρύο και το κόστος της θέρμανσης. Πρόκειται για διαχρονικό θέμα. Κάθε χειμώνα το νιώθει η τσέπη μας».

Ερωτηθείς εάν τώρα που ο χειμώνας έκανε την εμφάνιση του υπάρχουν περισσότεροι επισκέπτες, ανέφερε ότι τα Σαββατοκύριακα ο κόσμος επιλέγει τις Πλάτρες και γενικά τα ορεινά για εξόρμηση. «Έστω κι αυτό το λίγο χιόνι που ρίχνει είναι πόλος έλξης. Το χιόνι πάντα “τραβάει” και τους ντόπιους και τους τουρίστες ώστε να “κλείσουν” για να μείνουν στην περιοχή τριήμερα ή και για μονοήμερες επισκέψεις. Άρα αναμένουμε όταν το επιτρέψει ο καιρός να έχουμε αφίξεις», σημείωσε.

Πάντως ο ίδιος φάνηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την κίνηση στις Πλάτρες καθώς όπως είπε, παρά το γεγονός ότι καθυστέρησε να έρθει φέτος ο χειμώνας, την περίοδο των εορτών τα ορεινά είχαν την τιμητική τους.

«Εκείνο που χάθηκε είναι οι τουρίστες από Ισραήλ και Ρωσία, τους οποίους είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας αλλά λόγω πολέμων δεν έρχονται πλέον. Ήταν ο κόσμος των ορεινών. Σιγά σιγά προσπαθούμε να τους ‘αντικαταστήσουμε’ με τουρίστες της παραλίας», σημείωσε.

Τηλεκπαίδευση λόγω καιρού

Στο μεταξύ, στην επαρχία Πάφου μόνο το Γυμνάσιο-Λύκειο Λεμύθου παραμένει σήμερα κλειστό εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, έγινε γνωστό από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές και μαθήτριες διδάσκονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network