MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο Αρχηγός Αστυνομίας στη CT: Πρώτοι 6 μήνες στην ηγεσία εν μέσω πανδημίας

Advertisement

Sponsored by exness

Ο Αρχηγός Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου στη Cyprus Times σε μια πρώτη αποτίμηση της παρουσίας του στην ηγεσία της δύναμης – Μιλά για τις πρωτόγνωρες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Αστυνομία ελέω της πανδημίας – Τις αποφάσεις, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε με την ανάληψη των καθηκόντων του και τις δράσεις που κλήθηκε να αναλάβει το σώμα – Είναι τελικά δίπλα, ή απέναντι στον πολίτη η Αστυνομία; – Έγιναν λάθη στη διαχείριση; Το μήνυμα που στέλνει ενόψει των εορτών

Της Μικαέλας Κουλλέ

Advertisement

Με αυξημένα καθήκοντα η Αστυνομία Κύπρου όπως και τα αστυνομικά σώματα ξένων χωρών, κλήθηκε να διαδραματίσει ρόλο-«κλειδί» στη συλλογική προσπάθεια για αναχαίτηση της πανδημίας του κορωνοϊού, που «σαρώνει» τον πλανήτη.

Το lockdown που έφερε περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών και τα διατάγματα της Κυβέρνησης, έθεσαν την αστυνομία σε πλήρη ετοιμότητα και ταυτόχρονα την «επιφόρτισαν» με επιπλέον αρμοδιότητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Cyprus Times, αξιολογεί τους πρώτους έξι μήνες στην ηγεσία του σώματος.

Με την ανάληψη των καθηκόντων σας κληθήκατε να ανταποκριθείτε σε συνθήκες πρωτόγνωρες και βεβαίως εξαιρετικά δύσκολες, ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι συνθήκες που βιώνουμε με την εξάπλωση της πανδημίας ανά το παγκόσμιο είναι πρωτόγνωρες. Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την εξέλιξη των γεγονότων αυτών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας κληθήκαμε να διαχειριστούμε, μεταξύ άλλων Υπηρεσιών, αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση και για τον σκοπό αυτό προσαρμόσαμε τον προγραμματισμό μας έτσι ώστε παράλληλα με τα άλλα καθήκοντα μας να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες. Οι προγραμματισμοί και οι οδηγίες που δίνονται στα μέλη μας αναπροσαρμόζονται στη βάση των εν ισχύ διαταγμάτων και λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την τρέχουσα κατάσταση. Δυστυχώς, δεν κατέστη ακόμη εφικτό, παγκόσμια, να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά η πανδημία. Από την πλευρά μας ως Αστυνομία θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με σκοπό την εφαρμογή των διαταγμάτων με συνεχείς ελέγχους.

Υπήρξε κάτι που σας δυσκόλεψε ή προβλημάτισε αν θέλετε ιδιαιτέρως;  

Η εξάπλωση της πανδημίας με τις τόσες χιλιάδες συμπολιτών μας που ασθένησαν και όσους έχασαν την ζωή τους δεν μπορεί να άφηνε κανέναν ανεπηρέαστο. Αντιλαμβανόμενοι, τη δική μας συναρμοδιότητα, αναλάβαμε από την αρχή ρόλο σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή των διαταγμάτων. Η όλη κατάσταση μας προβληματίζει και μας ανησυχεί. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω το κοινό είναι ότι από πλευράς Αστυνομίας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, στο κομμάτι που μας αναλογεί, για την όσο το δυνατό γρηγορότερη εξομάλυνση της κατάστασης. Είναι γεγονός ότι μας προβληματίζει η μερίδα των συμπολιτών μας που δεν αποδέχεται τα μέτρα που εξαγγέλλονται και με τις πράξεις τους θέτουν σε κίνδυνο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ποιες δυσκολίες ή αντιδράσεις αντιμετωπίσατε ως Αστυνομία, κυρίως την περίοδο του ολικού lockdown; 

Η περίοδος του καθολικού lockdown ήταν μια νέα εμπειρία για όλο τον κόσμο. Ως Αστυνομία είχαμε ρόλο στην εφαρμογή των συγκεκριμένων διαταγμάτων που είχαν εκδοθεί εκείνη την περίοδο, σε συνάρτηση με τα ήδη πολλά καθήκοντα που καθημερινά εκτελούμε.

Η αυστηρότητα των μέτρων και η αναγκαιότητα για άμεση και καθολική εφαρμογή τους δεν μας άφηνε περιθώρια εφησυχασμού. Αυτό ενδεχομένως να προκάλεσε την αντίδραση μερίδας πολιτών. Θα ήταν όμως άδικο να μην αναφερθώ στην σωστή αντιμετώπιση του θέματος από την πλειοψηφία του κόσμου, καθώς επίσης και στην υπευθυνότητα με την οποία τα μέλη της Αστυνομίας ενήργησαν.

Όπως ήταν αναμενόμενο και δεδομένου ότι η πανδημία εξαπλώθηκε στην κοινότητα, ο κορωνοϊός «χτύπησε» και μέλη της Αστυνομίας. Πόσο δύσκολο καθίσταται το έργο σας εφόσον τέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκετά μέλη εκτός «μάχης»;

Όντως η πανδημία έχει επηρεάσει και τα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αφού αριθμός μελών μας έχουν νοσήσει, ενώ και άλλα εξ΄ αυτών ήταν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, γεγονός που οδήγησε στον υποχρεωτικό περιορισμό τους. Αυτό επιβαρύνει την Υπηρεσία, αλλά ταυτόχρονα ταλαιπωρεί και τα μέλη μας. Παρόλα αυτά με τον σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό και ενισχύοντας τα μέτρα προστασίας και προφύλαξης των μελών μας έχουμε μπορέσει να εξισορροπήσουμε την κατάσταση και να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Παράλληλα, θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η εφαρμογή των διαταγμάτων δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Αστυνομίας αλλά σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και αρκετές άλλες υπηρεσίες.

Πως αξιολογείτε συνολικά την στάση των μελών σας απέναντι στους πολίτες; Υπήρξαν αρκετές «φωνές» για πρόστιμα που εκδόθηκαν σε πολίτες και επιχειρήσεις που θεωρήθηκαν ως αυστηρά και άδικα, γενικώς για επίδειξη υπερβολικού ζήλου… 

Τα μέλη της Αστυνομίας στο πλαίσιο των καθηκόντων τους καλούνται να χειριστούν μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Οι Αστυνομικοί από τη μια είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα διατάγματα και από την άλλη θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και με νηφαλιότητα τις αντιδράσεις μερίδας συμπολιτών μας. Σε ότι αφορά σε πρόστιμα για τα οποία μερίδα πολιτών θεωρεί ότι δεν έπρεπε να εκδοθούν, προχωρήσαμε στην σύσταση τριμελούς Επιτροπής με σκοπό την εξέταση των παραπόνων αυτών. Εκεί όπου τα παράπονα κρίνονται δικαιολογημένα υποβάλλεται σχετική εισήγηση προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Τελικά η Αστυνομία είναι δίπλα ή απέναντι στον πολίτη όπως κάποιοι ισχυρίζονται; Είδαμε μία μερίδα πολιτών να δημιουργεί σοβαρά επεισόδια σε Λεμεσό αρχικά και μετά στη πρωτεύουσα, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα εκφράζοντας πολλές φορές και την δυσαρέσκεια τους για την στάση της Αστυνομίας. 

Είναι καθήκον της Αστυνομίας η τήρηση του νόμου και της τάξης και η διαφύλαξη της γαλήνης στην εδαφική επικράτεια της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως προκύπτει και από τη νομοθεσία, έχει εξουσία να ασκεί ανάλογη βία για καταστολή βίαιων επεισοδίων και να προβαίνει σε διερεύνηση υποθέσεων. Ουδέποτε ως Αστυνομία αντιμετωπίσαμε τον πολίτη ως κάποιον που είναι απέναντί μας. Θέλουμε ο πολίτης να είναι στο πλάι μας, συνοδοιπόρος στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επικράτηση της ομαλότητας και της ασφάλειας στην κοινωνία.

Στην προκειμένη περίπτωση με την πανδημία πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα διατάγματα θα εφαρμοστούν με σκοπό να προασπίσουμε την υγεία του συνόλου των πολιτών. Δυστυχώς τα Σώματα Ασφαλείας ανά το παγκόσμιο επωμίζονται, αυτήν την περίοδο, τη στάση αντίδρασης από το κοινό. Ο ρόλος μας είναι να συμβάλουμε στην επικράτηση συνθηκών ασφάλειας στη χώρα μας.

Θεωρείτε ότι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας και εν γένει ο όλος χειρισμός της κατάστασης στέφθηκαν με επιτυχία, ή μπορούσατε και καλύτερα; Σίγουρα θα έγιναν και λάθη…

Η επιτυχία ή αποτυχία στην προκείμενη περίπτωση είναι έννοιες υποκειμενικές. Για μας σημαντική είναι η προσπάθεια συνδρομής μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Προς την υλοποίηση του σκοπού αυτού ενδεχομένως ορισμένες πράξεις μας να θεωρηθούν, από μερίδα πολιτών, ως άδικες, παράλογες και αυστηρές. Αυτό που έχει σημασία να κατανοήσουν οι πολίτες είναι ότι ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση της κατάστασης που βιώνουμε όλοι. Για αυτό και εμείς από την πρώτη στιγμή λάβαμε μέτρα και προχωρήσαμε σε προγραμματισμό στη βάση των διαταγμάτων που βρίσκονταν σε ισχύ αξιολογώντας την τρέχουσα κατάσταση όπως εξελίσσονταν. Στο παρόν στάδιο θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στο μέτρο που προνοούσε «μπλόκα» στους αυτοκινητόδρομους. Τώρα που μεσολάβησε κάποιο διάστημα, πως αξιολογείτε το συγκεκριμένο μέτρο;

Το ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από μερίδα πολιτών με την τοποθέτηση των σημείων ελέγχου των διελεύσεων από και προς τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου αυτό ήταν αναμενόμενο. Για αυτό τον λόγο και στο μέτρο του δυνατού, ως Αστυνομία, προσπαθήσαμε να επιταχύνουμε τους ελέγχους έτσι ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο, τον χρόνο αναμονής των πολιτών.

Σε σχέση με την εγκληματικότητα; Πήγαν «πίσω» οι δράσεις της Αστυνομίας για πάταξη άλλων μορφών εγκλήματος λόγω της πανδημίας; 

Σε καμία περίπτωση η Αστυνομία σταμάτησε τις δράσεις της λόγω της πανδημίας. Το αντίθετο συνέβη αφού παράλληλα με τα υφιστάμενα μας καθήκοντα προστέθηκε και η διαχείριση της πανδημίας. Είναι, όμως, γεγονός ότι ορισμένες μορφές εγκληματικότητας περιορίστηκαν ενώ άλλες αυξήθηκαν λόγω του ότι ο κόσμος περιορίστηκε στο σπίτι. Κατά συνέπεια στοχεύσαμε τις δράσεις μας στις μορφές εγκληματικότητας που αυξήθηκαν.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε προς τους πολίτες, ενόψει και των εορτών; 

Αντιλαμβανόμενος το μεγάλο χρονικό διάστημα που υφίσταται αυτή η κατάσταση και των «θυσιών» που όλοι κληθήκαμε να κάνουμε, στερούμενοι κυρίως αγαπημένα μας πρόσωπα, θα ήθελα να καλέσω όλους τους συμπολίτες μας να επιδείξουμε για ακόμη μία φορά την υπευθυνότητα και την ευαισθησία που μας χαρακτηρίζει ως λαός και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, έτσι ώστε να βγούμε, όσο το δυνατό περισσότερο, αλώβητοι από αυτήν την κατάσταση. Είμαι αισιόδοξος ότι με συλλογική προσπάθεια θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους. Εστιάζοντας και στο πνεύμα των ημερών θα ήταν καλύτερα να παραμείνουμε, ως κοινωνία, ενωμένοι αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις.

Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και ένα καλύτερο νέο έτος, απαλλαγμένο από την πανδημία και τις συνέπειες της και με βλέμμα αισιοδοξίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για μια ασφαλέστερη κοινωνία για μας και τα παιδιά μας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal