MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ο Ακιντζί θέλει στην τριμερή να προκύψει οδικός χάρτης

Advertisement

Sponsored by exness

Συναντήθηκε με τον Μπαν κι-Μουν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης – Η προσδοκία του είναι όπως αύριο στην τριμερή προκύψει οδικός χάρτης για τη συνέχεια –

Advertisement

Η χάραξη ενός οδικού χάρτη, για το που θα πορευθούμε, είναι η προσδοκία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από την αυριανή τριμερή συνάντηση. Αυτό ανέφερε πριν λίγο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, μετά τη 15λεπτη συνάντησή του στην έδρα του ΟΗΕ με το Γενικό Γραμματέα, Μπαν γκι-Μουν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε την πρόσφατη δήλωση του ΓΓ ότι έχει επιτευχθεί πρωτοφανής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού. «Γι’ αυτό στο πλαίσιο αυτό ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μετατρέψουμε την πρωτοφανή αυτή πρόοδο σε μια πραγματική ιστορία επιτυχίας».

Είπε πως συζήτησαν τις προσεχείς εξελίξεις κι όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει, οι επόμενοι μήνες είναι εξαιρετικής σημασίας και είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν τα μέγιστα.

«Θα υπάρξουν συγκεκριμένοι πιθανοί κίνδυνοι αν μπούμε στον επόμενο χρόνο χωρίς οποιαδήποτε λύση κι έτσι με αυτές τις ιδέες κατά νου είχαμε μια καλή συνάντηση κι ελπίζω ότι και η αυριανή συνάντηση θα είναι επίσης καλή. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι καλά για την Κύπρο και τις κοινότητες που ζουν εκεί».

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση που είχε καθώς και η αυριανή, θα είναι πολύ σημαντικές, υπό την έννοια ότι θα στρώσουν το δρόμο ή θα δώσουν την ένδειξη αν θα υπάρξει δρόμος που θα μας οδηγήσει στην μακρά πορεία για την οριστική λήξη του 50χρονου προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε ότι ο ΓΓ κατέστησε σαφές ότι θα είναι έτοιμος να βοηθήσει τις δύο πλευρές με όποιον τρόπο το επιθυμούν.

«Γι’ αυτό επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση στη διαδικασία μας και θα είναι διαθέσιμος οποιαδήποτε στιγμή αυτής της τελευταίας φάσης της θητείας του για να μας βοηθήσει με όποιο τρόπο προσδοκούμε απ’ αυτόν», πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.

Σε ερώτηση τι αναμένει να συμβεί αν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του 2016, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι αυτό που αναμένει από την αυριανή συνάντηση είναι «η χάραξη ενός οδικού χάρτη, για να δούμε πως συνεχίζουμε απ’ εδώ και στο εξής και πως θα μετατρέψουμε αυτή την άνευ προηγουμένου πρόοδο σε πραγματική ιστορία επιτυχία. Και πως θα θέσουμε ορόσημα στον οδικό χάρτη, για να μας οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε να δούμε».

Σε σχέση με τους πιθανούς κινδύνους, είπε πως θα υπάρξει νέος ΓΓ ο οποίος είναι δυνατόν να μην γνωρίζει τίποτε για την Κύπρο και θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί. Δεύτερον, θα υπάρξει νέα αμερικανική κυβέρνηση- η οποία είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό – και που θα χρειάζεται χρόνο πριν εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία, για να μπορέσει να βοηθήσει. Τρίτον, το ζήτημα των υδρογονανθράκων, το οποίο γνωρίζουμε τις εντάσεις που δημιούργησε στο παρελθόν.

«Να μην δούμε την επανάληψη αυτών που συνέβησαν τόσες φορές, όπου αντί τομέα συνεργασίας τον κάναμε τομέα εντάσεων. Αυτό είναι πιθανόν να επαναληφθεί, καθώς υπάρχουν κάποιες ιδέες για να νέες εξορύξεις, που θα προκαλέσουν πιθανές εντάσεις. Και τέλος, το τι θα συμβεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018, όπου η προπαγάνδα έχει αρχίσει αρκετά νωρίτερα. Γι’ αυτό υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι γιατί θα πρέπει να βρεθεί λύση εντός του 2016» ισχυρίστηκε.

Μίλησε τέλος για τις εγγυήτριες δυνάμεις και τη σημασία που έχει η συζήτηση του θέματος της ασφάλειας στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως χρειάζεται μια κατάσταση από την οποία όλοι θα βγουν κερδισμένοι. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε μόνο αυτό κι αν δεν συμβεί όπως το θέλουμε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Πρόσθεσε ότι προσπαθούμε να δούμε τις ευαισθησίες και των δύο πλευρών. «Όταν λέω πως οι Τουρκοκύπριοι χρειάζονται ασφάλεια, αντικατοπτρίζω τα συναισθήματα των Τ/κ , αλλά χρειάζεται σ’ αυτό να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα. Ενώ προστατεύουμε τους Τ/κ δημιουργώντας γι’ αυτούς αίσθημα ασφάλειας, δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή για την άλλη κοινότητα. Μιλούμε για μία ευαίσθητη ισορροπία την οποία πρέπει να βρούμε, ώστε όλοι να αισθάνονται ασφαλείς στο νησί μας. Δεν είναι εύκολο έργο, ίσως είναι πολύ δύσκολο, όμως αυτή η νέα σκέψη που αναπτύσσεται είναι τεράστιας σημασίας. Προηγουμένως λέγαμε ότι δεν μπορούσαμε να το αγγίξουμε ή να αλλάξουμε ένα κόμμα. Από την έναρξη της θητείας μου, έχω δηλώσει επανειλημμένα πως χρειαζόμαστε ασφάλεια, όμως η ασφάλειά μας δεν θα πρέπει να αποτελεί απειλή για την άλλη κοινότητα. Η λέξη κλειδί είναι κατανόηση. Να προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματα της άλλης πλευράς. Προσπαθώ να το κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο κι ελπίζω να υπάρχει ανταποδοτικότητα, για να ζούμε σ’ ένα νησί πολύ πιο διαφορετικό από σήμερα».

Τέλος, στο ερώτημα αν πιστεύει πως θα βρεθεί λύση, ο κ. Ακιντζί απάντησε πως αν όλοι το επιθυμούν μπορεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network