MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

«Ντροπιαστική» και «οικτρή» εικόνα στις δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή, λέει ο Πρ. Επιτροπής Περιβάλλοντος

Advertisement

Sponsored by exness

«Ντροπιαστική» εικόνα αποκόμισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος από δεξαμενές χοιρολυμάτων στην Κάτω Μονή – Πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή

«Ντροπιαστική» και «οικτρή» είναι η εικόνα που αποκόμισε από τις δεξαμενές χοιρολυμάτων και τη λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή στις κοινότητες Κάτω Μονής και Μιτσερού, ενώ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των νομοθεσιών και των κυβερνητικών δεσμεύσεων, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Λουκαϊδης.

Advertisement

Μετά από συζήτηση των προβλημάτων της περιοχής με τους Κοινοτάρχες Κάτω Μονής, Μιτσερού, Ορούντας, Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, Μένοικου, Αρεδιού, Αγίου Ιωάννη Μαλούντας και Αγροκηπιάς, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή μετέβη στο χώρο για να σχηματίσει ιδίοις όμμασι εικόνα για την οχληρία που προκαλείται από τη σκόνη που βγάζουν τα λατομεία και τη χειρότερη οχληρία που προκαλούν τα περίπου 20 χοιροστάσια, εκ των οποίων τα 3 περιτριγυρίζουν την κοινότητα Κάτω Μονής σε απόσταση μερικών μέτρων από την κατοικημένη περιοχή, είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Πρόσθετη υποβάθμιση της περιοχής επιφέρουν το σφαγείο Cypra και οι δεξαμενές των χοιρολυμάτων που μολύνουν το έδαφος, τα υπόγεια ύδατα και αναδύουν ανυπόφορες οσμές που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων, είπε, αναφέροντας ότι «αυτό που διαπίστωσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος ιδίοις όμμασι στις δεξαμενές των χοιρολυμάτων, είναι μια τουλάχιστον ντροπιαστική απαράδεκτη και οικτρή εικόνα».

Σημείωσε πως ήδη η περιοχή είναι βεβαρημένη από τις αναπτύξεις που φιλοξενούνται εκεί και ως εκ τούτου οι κάτοικοι ανησυχούν δικαιολογημένα και διαμαρτύρονται για την πρόσθεση άλλης μίας οχληρής ανάπτυξης, όπως το ασφαλτικό εργοστάσιο, που θα είναι πλησίον του Cypra και των άλλων οχληρών εγκαταστάσεων.

Πρόσθεσε ότι λαμβάνοντας υπόψη αυτό που συμβαίνει για χρόνια στην ενορία Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Δάλι, με τα ασφαλτικά εργοστάσια που υπάρχουν δυτικά και ανατολικά, ο φόβος και η ανησυχία των κατοίκων καθίστανται εντονότερα.

Ανέφερε ότι στην ανησυχία τους προσθέτει και το γεγονός πως καμία από όλες τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για οχληρές αναπτύξεις που ήδη φιλοξενούνται στην περιοχή δεν τηρήθηκε, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να βιώνουν τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής τους και στο περιβάλλον.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ειδικότερα τη δέσμευση που έχει αναληφθεί από την Κυβέρνηση για μετακίνηση των 3 χοιροτροφικών μονάδων από την Κάτω Μονή, την ανάγκη δημιουργίας ανεξάρτητης αρχής ελέγχου και επιθεωρήσεων για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την παρακολούθηση της πρότασης που κατατέθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης για δημιουργία κρατικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, για την οποία δεσμεύτηκε ο αρμόδιος Υπουργός και την εφαρμογή των διαδικασιών και προνοιών της νομοθεσίας για την μετακίνηση του ασφαλτικού στην περιοχή.

Επειδή υπάρχει δικαιολογημένη αμφισβήτηση των κυβερνητικών αποφάσεων και της λειτουργίας των θεσμών σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος αισθάνεται σχετική ασφάλεια από το γεγονός ότι έχει διοριστεί ανεξάρτητη επιτροπή από πανεπιστημιακούς, η οποία στην περίπτωση της Παρεκκλησιάς γνωμοδότησε αρνητικά στη δημιουργία ασφαλτικού εργοστασίου πλησίον του υφιστάμενου, ανέφερε περαιτέρω.

Σημείωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος εκτιμά ότι η ανεξάρτητη επιτροπή θα λειτουργήσει χωρίς αλλότρια κίνητρα, χωρίς έστω να υπάρχει υποψία εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με επιστημονικά κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τις σωρευτικές επιπτώσεις από το ασφαλτικό και τις άλλες οχληρές αναπτύξεις στην προκείμενη περίπτωση όπως και σε όλες τις άλλες που αποφασίστηκε η μετακίνηση ασφαλτικών εργοστασίων.

Ο κ. Λουκαϊδης ανέφερε ακόμα πως για εγκατάσταση ασφαλτικών εξετάζεται η Κόσιη και η Καλαβασός.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λουκαϊδης διευκρίνισε ότι η ανεξάρτητη επιτροπή πανεπιστημιακών ελέγχει, αξιολογεί και γνωμοδοτεί για όλα τα ασφαλτικά εργοστάσια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network