MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Ντόμινο εξελίξεων… «Απροκάλυπτη επίθεση» λέει το Ανώτατο

Advertisement

Sponsored by exness

Συνέχεια στο σάλο με τα περί διαπλοκής στο δικαστικό σώμα – Τοποθέτηση-απάντηση στον Νίκο Κληρίδη από Ανώτατο μετά από πολύωρη συνεδρία – Για απροκάλυπτη επίθεση που βγάζει διαστρευλωμένη εικόνα γίνεται λόγος σε σχετική ανακοίνωση που έρχεται δύο μέρες μετά την… αναταραχή – Μίλησε και ο Μύρων Νικολάτος

Advertisement

Δε φαίνεται ότι θα… κοπάσει εύκολα ο σάλος που έχει ξεσπάσει μετά την επιστολή-φωτιά του Νίκου Κληρίδη στην οποία γίνεται ξεκάθαρα λόγος για διαπλοκή στο δικαστικό σώμα. Η επιστολή αναφέρεται σε έξι μέλη του Ανωτάτου, τους Σ. Ναθαναήλ, Λ. Παρπαρίνο, Α. Κραμβή (τέως μέλος), Μ. Χριστοδούλου, Κ. Παμπαλλή, Α. Λιάτσο και Τ. Οικονόμου καθώς και στον πρόεδρο Μ. Νικολάτο κατά του οποίου υπάρχουν ισχυρισμοί ότι αποζημιώθηκαν για αξιόγραφα τόσο η αδελφή όσο και η θυγατέρα του.

Απάντηση από το Ανώτατο

Σήμερα ήρθε και η πολυαναμενόμενη απάντηση από το Ανώτατο Δικαστήριο στους ισχυρισμούς του Νίκου Κληρίδη, μέσω της οποίας γίνεται λόγος για χωρίς τεκμηρίωση προσβολή του κύρους της δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Στην επιστολή του δικηγόρου Νίκου Κληρίδη «τίθεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα και επιχειρείται απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου», αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση του το Ανώτατο «προς αποκατάσταση της αλήθειας και ενημέρωση του κοινού, το οποίο η Δικαιοσύνη υπηρετεί».

«Προκαλεί θλίψη στο Ανώτατο Δικαστήριο η χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση προσβολή του κύρους της Δικαιοσύνης και της εντιμότητας των Λειτουργών της. Σε μια εποχή που η κοινωνία μας χειμάζεται από ασύστολες σκοπιμότητες, είναι καθήκον του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διαβεβαιώσει τον κάθε πολίτη της χώρας μας ότι διαθέτει τη βούληση αλλά και τους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης και προστασίας των διαδίκων και θα παραμείνει εγγυητής της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Δικαστών, τους οποίους και καλεί να συνεχίσουν να επιτελούν απρόσκοπτα και με προσήλωση το δικαστικό τους έργο, με γνώμονα και μόνο τη δικαστική τους συνείδηση και τον δικαστικό τους όρκο», αναφέρει η ανακοίνωση του Ανωτάτου.

«Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε», προσθέτει, «ότι στην επιστολή του δικηγόρου κ. Νίκου Κληρίδη τίθεται μια διαστρεβλωμένη εικόνα και επιχειρείται απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Κληρίδης να προχωρήσει στις καταγγελίες του, επικαλούμενος γεγονότα που έλαβαν χώραν προ δεκαετιών και επιχειρώντας να σπιλώσει ακόμη και τη μνήμη και προσφορά του πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μ. Τριανταφυλλίδη, ενός εκ των κορυφαίων νομικών της χώρας μας».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, συνεχίζει η ανακοίνωση, « είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ως προς τον καθορισμό των συνθέσεων του προς εκδίκαση υποθέσεων. Ηδη προ δεκαετιών, με σχετικές εγκυκλίους, που διαφοροποιεί κατά καιρούς, ώστε να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές συνθήκες, αλλά και με γνώμονα την ομαλή λειτουργία αυτού και των πρωτόδικων  Δικαστηρίων, αποκλείει την συμμετοχή στη σύνθεση Δικαστηρίου Δικαστών, όταν εμφανίζονται ενώπιόν τους παιδιά, σύζυγοι, αδελφοί (και μετά την υπόθεση Νίκολας, η οποία ουδόλως αναφερόταν σε διαφθορά) και συμπέθεροι, των Δικαστών στις υποθέσεις που αυτοί εκδικάζουν». Σημειώνει ότι «με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η αμεροληψία, αλλά και η λειτουργικότητα στην εκδίκαση των υποθέσεων, με δεδομένο ότι η εξαίρεση του εργοδότη και ολόκληρου του γραφείου στο οποίο εργάζεται το παιδί, ο αδελφός κτλ, ασκώντας, αναφαίρετο, ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμά τους, όπως γινόταν στο παρελθόν, δημιουργούσε σημαντικές δυσχέρειες στην κατανομή των υποθέσεων από τα Πρωτοκολλητεία και στον καθορισμό των συνθέσεων των Εφετείων, τα οποία λειτουργούν είτε υπό τριμελή είτε υπό πενταμελή σύνθεση». Σημειώνει επίσης ότι «το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην πιο πάνω υπόθεση Νίκολας, αναγνώρισε τις δυσκολίες σε ένα μικρό τόπο όπως η Κύπρος για τις εξαιρέσεις Δικαστών. Ως εκ τούτου και περιόρισε την υποχρέωση του Δικαστή κυρίως στο καθήκον γνωστοποίησης στους διαδίκους της όποιας συγγενικής του σχέσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η κατανομή των υποθέσεων ενώπιον των Δικαστών γίνεται από το Πρωτοκολλητείο κατά απρόσωπο τρόπο και με τη σειρά ανάθεσης των υποθέσεων είτε ενώπιον μονομέλειας, είτε ενώπιον πολυμέλειας. Υποθέσεις στις οποίες εμφανίζονται συγγενικά του Δικαστή πρόσωπα δεν τίθενται ενώπιόν του».

Υπό το φως των πιο πάνω, προστίθεται, «η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου Πολ. Εφ. 423/2017 και η αίτηση Certiorari 126/2015, η οποία αφορούσε τον Αντώνη Ανδρέου, τις οποίες αναφέρει ο επιστολογράφος, τέθηκαν προς εκδίκαση από τις ανάλογες συνθέσεις Εφετείων και Μονομέλειας και εκδικάστηκαν με γνώμονα και μόνο τα δεδομένα και την εφαρμογή των σχετικών νομικών αρχών. Είτε αποφασίστηκαν επί προδικαστικών σημείων, είτε επί της ουσίας τους, σημασία έχει ότι τηρήθηκαν όλοι οι ουσιαστικοί και δικονομικοί κανόνες, χωρίς ποτέ να τεθεί ζήτημα εξαίρεσης οποιουδήποτε Δικαστή. Αντιθέτως, όπως εύκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα πρακτικά των υποθέσεων, όλοι οι Δικαστές, ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των Δικαστών που αναφέρονται στην επιστολή Νίκου Κληρίδη, εξεπλήρωσαν πλήρως το καθήκον ενημέρωσης των διαδίκων για την αποκάλυψη της όποιας συγγενικής, εργασιακής ή άλλης σχέσης τους με τους διαδίκους ή δικηγόρους και οι διάδικοι, συμπεριλαμβανομένου του Εντιμου Γενικού Εισαγγελέα, δήλωσαν ευθαρσώς ότι δεν είχαν καμία ένσταση στον χειρισμό των υποθέσεων από τους υπό αναφορά Δικαστές, εκφράζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη τους προς το αμερόληπτο και ακριβοδίκαιο της εκδίκασής τους».

Σημειώνεται ότι «η Πολιτική ΄Εφεση 423/2017 απορρίφθηκε  από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην αίτηση Certiorari 126/2015, την απόφαση της οποίας εξέδωσε πρωτοδίκως ο Δικαστής Ναθαναήλ, ασκήθηκε εκ μέρους του Εντιμου Γενικού Εισαγγελέα έφεση, η οποία απορρίφθηκε, επίσης από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου».

«Επιβάλλεται όμως να σημειωθεί, προς αποκατάσταση της αλήθειας», αναφέρει περαιτέρω το Ανώτατο, « ότι η σύζυγος του Δικαστή Οικονόμου, ούτε «αφυπηρέτησε πρόσφατα», ούτε «ήταν ανώτερη υπάλληλος της Τράπεζας Κύπρου». Αφυπηρέτησε προ 20ετίας, συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1999 και υπηρετούσε ως ταμίας σε υποκατάστημα κοινότητας της επαρχίας Λάρνακας».

«Συνεπώς, με ποια λογική συνδέεται η εργασία της συζύγου με τη δικαστική κρίση στην ποινική έφεση της υπόθεσης Ηλιάδη; Ακόμη, πώς μπορεί να καταδειχθεί ύποπτη εργασιακή σχέση με το δικηγορικό γραφείο Χρυσαφίνη και Πολυβίου, εδραζόμενη στο γεγονός ότι ο Δικαστής Παμπαλλής εργάστηκε πριν από 35 χρόνια ως δικηγόρος στο εν λόγω γραφείο και στο γεγονός ότι η σύζυγος του Δικαστή Λιάτσου «εργάστηκε για χρόνια στο γραφείο του Χρ. Τριανταφυλλίδη πρώτου εξαδέλφου της συζύγου του Πολυβίου»; Παρόμοιο ερώτημα εγείρεται και σε σχέση με τον Δικαστή Χριστοδούλου, η μόνη σύνδεση του ονόματος του οποίου εξαντλείται στο γεγονός ότι ο γιος της συζύγου του εργοδοτείται στο υπό αναφορά γραφείο», προστίθεται. Το Ανώτατο επισημαίνει ότι «η συνεχής και τυφλή επιθετική ρητορική απέναντι σε Δικαστές και δικαστικές αποφάσεις δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα Δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης. Η αντίδραση του νομικού κόσμου σε αυτό τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, προς αποτροπή δημιουργίας αμετάκλητων καταστάσεων. Τα κίνητρα δημαγωγικών επιθέσεων δεν έχουν καμία σχέση με τον αναγκαίο σεβασμό και την καλόπιστη κριτική σε δικαστικές αποφάσεις, που είναι και θεμιτή και καλοδεχούμενη, δεδομένου βεβαίως ότι αρθρώνεται τεκμηριωμένος επιστημονικός λόγος, ο οποίος στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα». «Ως προς τις υποθέσεις συγγενικών προσώπων του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον ίδιο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επικαλέστηκε διάκριση εξουσιών ο ΠτΔ…

Στα περί διαπλοκής στο δικαστικό σώμα κλήθηκε να απαντήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επικαλέστηκε τη διάκριση των εξουσιών. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχουν τα αρμόδια όργανα για να τοποθετηθούν επί των καταγγελιών που έχουν γίνει σε σχέση με τη δικαστική εξουσία είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου των Πρυτάνεων κυπριακών Πανεπιστημίων, στο Πανεπιστήμιο Frederick, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι καλείται η Κυβέρνηση να χειριστεί το ζήτημα που προκύπτει από τις καταγγελίες για τη δικαστική εξουσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «γιατί πρέπει να καλείται η Κυβέρνηση διερωτώμαι. Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα του Δικηγορικού Συλλόγου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο που αντιλαμβάνομαι θα επιληφθεί, υπάρχει το Ανώτατο (Δικαστήριο) που θα πρέπει να τοποθετηθεί, υπάρχει ο Γενικός Εισαγγελέας.

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών οι καταγγελίες Κληρίδη για τη Δικαιοσύνη

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών την κατ’ επείγουσα συζήτηση του ζητήματος που προέκυψε με καταγγελίες για «οικογενειοκρατία και διαπλοκή» στον τομέα της Δικαιοσύνης.

«Έχει ευθύνη και η Βουλή να μελετήσει αυτές τις καταγγελίες, ο θεσμός της δικαιοσύνης δεν είναι ανεξέλεγκτος και άναρχος. Αυτά τα γεγονότα που καταμαρτυρούνται έχουν σχέση με το κράτος δικαίου και έχει ευθύνη αυτή τη φορά να συζητήσει το θέμα μετά τις καταγγελίες».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο δικηγόρος και αδελφός του Γενικού Εισαγγελέα Νίκος Κληρίδης έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου με την οποία κατάγγελλε διαπλοκή στον τομέα της Δικαιοσύνης και ειδικότερα όσον αφορά εργοδότηση παιδιών μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Τοποθετηση δικηγορικού Πολυβίου & Χρυσαφίνης

Έχει περιέλθει στην αντίληψη μας το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Νίκου Κληρίδη ημερ. 11.1.2019 προς τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, στην οποία ο κ. Νίκος Κληρίδης αναφέρεται στις εργασίες και προσωπικό του Γραφείου μας.

Παρόλο που η αρχική μας πρόθεση ήταν να μην ασχοληθούμε με το θέμα, εντούτοις η συνεχιζόμενη δημοσιότητα μας έχει αναγκάσει να προβούμε στην παρούσα Ανακοίνωση.
1. Οι ισχυρισμοί του κ. Νίκου Κληρίδη είναι ανυπόστατοι, κακόπιστοι, και, σε τελική ανάλυση, δυσφημιστικοί και απολύτως απαράδεκτοι. Η επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη είναι γεμάτη από ανακρίβειες και υπαινιγμούς και σαφώς προωθεί αλλότριους σκοπούς. Περαιτέρω, η εν λόγω επιστολή επιχειρεί απεγνωσμένα και με αστήρικτο τρόπο να σπιλώσει το όνομα του Γραφείου μας και το όνομα και το έργο αξιόλογων δικηγόρων που εργοδοτήθηκαν ή εργοδοτούνται σε αυτό και οι οποίοι τυγχάνει να έχουν συγγένεια με μέλη του Δικαστικού Σώματος. Το περιεχόμενο και οι ισχυρισμοί της επιστολής Κληρίδη απορρίπτονται πλήρως και όλα τα νομικά δικαιώματα του Γραφείου μας και των μελών του σε σχέση με τους υπό κρίση ισχυρισμούς επιφυλάσσονται.

2. Οι δικηγόροι και το υπόλοιπο προσωπικό του Γραφείου μας εργάζονται με σοβαρότητα, τιμιότητα και επαγγελματισμό, πάντοτε στα πλαίσια του Νόμου, της δικηγορικής δεοντολογίας και των εκάστοτε Διαδικαστικών Κανονισμών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ειδικά, όλες οι εμφανίσεις δικηγόρων του Γραφείου μας ενώπιον Δικαστών (μεταξύ των οποίων και οι υποθέσεις για τις οποίες γίνεται αναφορά στην επιστολή του κ. Νίκου Κληρίδη) έγιναν απόλυτα νομότυπα, με σεβασμό και πλήρη συμμόρφωση στις εκάστοτε πρόνοιες των εν λόγω Διαδικαστικών Κανονισμών και Εγκυκλίων του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παρενθετικά, σημειώνουμε ότι η απασχόληση συγγενών Δικαστών από Δικηγορικά Γραφεία είναι σύνηθες φαινόμενο, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, και το Γραφείο μας είναι μόνο ένα από τα Δικηγορικά Γραφεία που τόσο στο παρελθόν όσο και τώρα απασχολεί συγγενείς μελών του Δικαστικού Σώματος.

3. Η απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» στην οποία αναφέρεται ο κ. Νίκος Κληρίδης έγινε αμέσως σεβαστή από το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο επέφερε την τροποποίηση των Διαδικαστικών του Κανονισμών ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις του ΕΔΑΔ στην υπόθεση αυτή. Το αποτέλεσμα της υπόθεσης «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» ουδόλως αναιρεί ή θέτει εν αμφιβόλω την ακεραιότητα των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδίκασαν την εν λόγω υπόθεση.

4. Συμπληρωματικά, επισημαίνουμε τα ακόλουθα σε σχέση με την υπόθεση αυτή:
(α) Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» ήταν ομόφωνη, ένας δε εκ των τριών Δικαστών που απάρτιζαν το Δικαστήριο στην εν λόγω υπόθεση ήταν ο νυν Γενικός Εισαγγελέας και τότε Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Κώστας Κληρίδης.
(β) Η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Νίκολας ν. δημοκρατίας» ήταν απόλυτα σύμφωνη με τον Διαδικαστικό Κανονισμό που ίσχυε τότε.
(γ) Όταν η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» κατέληξε στο ΕΔΑΔ, ο νυν Γενικός Εισαγγελέας – υπό την ιδιότητα του “Agent” (Αντιπροσώπου) της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας ενώπιον του ΕΔΑΔ – υπερασπίστηκε τη νομιμότητα της ομόφωνης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Ενόψει των πιο πάνω, είμαστε σίγουροι ότι ο νυν Γενικός Εισαγγελέας θα έχει την ίδια άποψη με εμάς αναφορικά με το θέμα αυτό, ότι δηλαδή το αποτέλεσμα της υπόθεσης «Νίκολας ν. Δημοκρατίας» ουδόλως αμφισβητεί ή κλονίζει με οποιοδήποτε τρόπο την αντικειμενικότητα, εντιμότητα και αξιοπιστία των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

5. Ουδείς λογικός και καλόπιστος άνθρωπος στην Κύπρο μπορεί να αμφιβάλλει για την ακεραιότητα και αμεροληψία των μελών του Δικαστικού Σώματος και ειδικά των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το έργο του οποίου, παρά τα διάφορα αντικειμενικά προβλήματα και προκλήσεις που σήμερα αντιμετωπίζουν τα Δικαστήρια μας, είναι αξιόλογο και, εν πολλοίς, αποτελεί μοναδικό στήριγμα της κοινωνίας μας σε καιρούς που οι θεσμοί και αξίες πλήττονται καθημερινά και βάναυσα.

6. Το Γραφείο μας ως πάγια πολιτική δεν συζητά δημόσια (ούτε προτίθεται να πράξει τούτο για χάριν οποιουδήποτε) το χειρισμό από μέρους του οποιασδήποτε υπόθεσης πελάτη του.

7. Τελειώνοντας, επιθυμούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Το Γραφείο μας έχει ιστορία 115 και πλέον ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε ασκήσει το δικηγορικό επάγγελμα σύμφωνα με κάθε ισχύοντα Νόμο και Κανονισμό, έντιμα και με τον δέοντα επαγγελματισμό.
Στη μακρόχρονη πορεία μας είχαμε την αγαθή τύχη να εργαστούμε μαζί με μερικά από τα φωτεινότερα νομικά μυαλά του τόπου. Κάποια από τα εν λόγω πρόσωπα αξιώθηκαν να ενταχθούν στο Δικαστικό Σώμα. Άλλα έτυχε να είναι παιδιά μελών του Δικαστικού Σώματος ή παιδιά άλλων συναδέλφων.
Είμαστε περήφανοι για το χαρακτήρα και τον επαγγελματισμό των ανθρώπων με τους οποίους έχουμε εργαστεί στο παρελθόν και για το ήθος και επαγγελματισμό των ανθρώπων με τους οποίους εργαζόμαστε σήμερα. Δεν έχουμε να απολογηθούμε για τίποτε – πόσο μάλλον στον κ. Νίκο Κληρίδη, ο οποίος με τη μεγαλύτερη ευκολία σπιλώνει ονόματα και υπολήψεις ζώντων και θανούντων.

Η παρούσα είναι η πρώτη και η τελευταία Ανακοίνωση του Γραφείου μας σε σχέση με τα θέματα που έχουν εγερθεί.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network