MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νομοθεσία για καπνιστές: «Ταφόπλακα» στη νυχτερινή διασκέδαση ή Προστασία της Υγείας;

Advertisement

Sponsored by exness

Την ώρα που η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για εφαρμογή του εναρμονιστικού νομοσχεδίου που αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής εξετάζουν τρόπους αντίδρασης – Θεωρούν ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο θα βάλει ταφόπλακα στις επιχειρήσεις τους – Πως επηρεάζεται η νυχτερινή ζωή στην Κύπρο – «Φωνάζουν» και οι καπνιστές

Advertisement

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής η συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου του Περί Προστασίας της Υγείας Νόμου, που αφορά τον έλεγχο του καπνίσματος, καθώς από τα τέλη Ιουλίου η Κύπρος έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από την Κομισιόν για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας.

Πρόκειται για μία εμφανώς αυστηρότερη νομοθεσία που επί της ουσίας προβλέπει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους εργασίας, στα νοσοκομεία, σχολεία, παιδότοπους, περιλαμβανομένων και των ανοικτών χώρων, ενώ επηρεάζει άμεσα και χώρους όπως καφετέριες, νυχτερινά κέντρα ακόμα και καφενεία, που εμπίπτουν στην κατηγορία των δημόσιων χώρων.

Άρχισαν οι αντιδράσεις…

Το προωθούμενο νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων μεταξύ των καπνιστών που θεωρούν ότι πλέον δε θα μπορούν να απολαμβάνουν το τσιγάρο τους σχεδόν πουθενά εκτός από το σπίτι τους. Με δεδομένο ότι το κάπνισμα είναι μία κακή συνήθεια, άκρως επιβλαβής για την υγεία του ατόμου, ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ωστόσο ότι πρόκειται για απόφαση προσωπική του καθενός, διαμηνύουν στην πλειοψηφία τους οι καπνιστές.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση και των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής που θεωρούν ότι πρόκειται για ένα νόμο που ουσιαστικά θα βάλει λουκέτο σε πολλές επιχειρήσεις που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλά πρόστιμα, δεδομένου –όπως αναφέρουν- ότι σε ένα μαγαζί κανένας ιδιοκτήτης δε μπορεί να ελέγχει απολύτως τον κάθε θαμώνα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, αυστηρότερες ποινές στους παρανομούντες, οι οποίες φτάνουν τις 2 χιλιάδες ευρώ ή και την αναστολή της λειτουργίας μιας επιχείρησης μέχρι και 4 μέρες, με δικαίωμα του δικαστηρίου να ανανεώνει κάθε τέσσερις μέρες την ποινή αυτή.

Μιλώντας στη Cyprus Times, μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλά μαγαζιά, κυρίως τα μικρά, καθώς όταν ο μαγαζάτορας απαγορεύσει την είσοδο στους καπνίζοντες τότε αμέσως η πελατεία του θα περιοριστεί σημαντικά.

Μεταξύ των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής υπάρχει επίσης η άποψη ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία μπορεί να λειτουργήσει και ως «μέσον» για ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιος να προβαίνει σε συνεχείς καταγγελίες στην αστυνομία σε βάρος συγκεκριμένου μαγαζιού με σκοπό να το πλήξει και εν τέλει να το κλείσει έστω και για περίοδο τεσσάρων με πέντε ημερών, ώστε να επωφεληθεί ο ίδιος.

Οι μαγαζάτορες διαμηνύουν επίσης ότι θα ήταν ορθότερο η καταγγελία να γίνεται σε βάρος του θαμώνα σε περίπτωση που αυτός αγνοεί τις συστάσεις και τις προειδοποιητικές πινακίδες περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε έναν συγκεκριμένο χώρο, καθώς οι υπάλληλοι των κέντρων δε μπορούν να αναλάβουν ρόλο «αστυνομικού» και να παρακολουθούν τον κάθε θαμώνα χωριστά κατά πόσον καπνίζει ή όχι. Για να γίνει κάτι τέτοιο μας αναφέρουν θα πρέπει να προσληφθεί προσωπικό ειδικά για τον σκοπό αυτό, κάτι που ούτως ή άλλως συνεπάγεται επιπλέον κόστος.

Κάποιοι εκ των ιδιοκτητών τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού των νυχτερινών κέντρων σε καπνιστών και μη, ώστε να γνωρίζει ο καθένας που πρόκειται να πάει για τη διασκέδαση του.

«Κινδυνεύει η νυχτερινή ζωή της Λεμεσού»

Στη Λεμεσό υπάρχουν κοντά στα 900 μαγαζιά –μεταξύ αυτών εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια και κέντρα διασκέδασης- εγγεγραμμένα στον ΚΟΤ που αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα με την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθεσίας, διαμηνύουν τα μέλη του συνδέσμου, που σημειώνουν ότι «όταν ο θαμώνας δε θα μπορεί να καπνίσει μαζί με το ποτό του η πελατεία αμέσως θα μειωθεί σε τεράστιο ποσοστό».

Βεβαίως αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη συμπρωτεύουσα αλλά πέραν των 3 χιλιάδων ιδιοκτητών που είναι εγγεγραμμένοι στον ΚΟΤ ανά την Κύπρο.

Τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής όπως πληροφορούμαστε μελετούν τρόπους αντίδρασης στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας –που όπως διαμηνύουν θα βάλει ταφόπλακα στις επιχειρήσεις τους- θα τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στη Λεμεσό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network