MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νομοσχέδιο για φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις στην Επιτροπή Οικονομικών

Advertisement

Sponsored by exness

Στόχο να καταστεί λειτουργική και αποτελεσματική η εφαρμογή φορολογικών κινήτρων σε φυσικά πρόσωπα για ενθάρρυνση των καινοτόμων επενδύσεων με τη δημιουργία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) έχει νομοσχέδιο που συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Advertisement

Κυριότερες πρόνοιες της νέας ρύθμισης είναι όπως το ποσό που εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι το 50% του φορολογητέου εισοδήματος κατά το φορολογικό έτος εντός του οποίου πραγματοποιείται η επένδυση, ενώ η έκπτωση σε περίπτωση που δεν καλύπτεται πλήρως από το φορολογητέο εισόδημα μπορεί να μεταφέρεται και να παραχωρείται κατά τα επόμενα πέντε έτη. Επίσης, το ποσό που εκπίπτει δεν μπορεί να υπερβεί στο σύνολο του τις 150.000 ευρώ έκαστο φορολογικό έτος.

Ως καινοτόμος ΜΜΕ καθορίζεται η ΜΜΕ που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας και η οποία θα πρέπει τη στιγμή της επένδυσης να αποτελεί μη εισηγμένη ΜΜΕ και να έχει καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο για την επένδυση χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου.

Επίσης, η ΜΜΕ δεν πρέπει να ασκεί δραστηριότητες σε καμία αγορά ή ασκεί δραστηριότητες σε οποιαδήποτε αγορά λιγότερο από επτά έτη μετά την πρώτη εμπορική της πώληση.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η νέα ερμηνεία του όρου καινοτόμος επιχείρηση στοχεύει στην εναρμόνιση με το κοινοτικό κεκτημένο όσον αφορά θέματα κρατικών ενισχύσεων.

Το νομοσχέδιο συνάδει με τους ευρύτερους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, σύμφωνα με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Cyprus Business Angels Network (CyBAN) ανέφερε ότι υπάρχουν στην Κύπρο επτά νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν λάβει συνολικά 3,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,8 εκατομμύριο ευρώ έλαβε μόνο μια επιχείρηση και το υπόλοιπο 1,8 εκ. έλαβαν οι υπόλοιπες έξι εταιρείες, προσθέτοντας ότι αυτές οι επτά επενδύσεις που έχουν γίνει έχουν δημιουργήσει γύρω στις 100 θέσεις.

Ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος όσον αφορά τις επενδύσεις επιχειρηματικών αγγέλων κυμαίνεται γύρω στις 50-200.000 ανά επενδυτή ανά έργο και σημείωσε ότι το κάθε έργο συνήθως δεν υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ.

Θεωρούμε ότι αν επιτύχουμε στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νομοθετήματος ο αντίκτυπος στα οικονομικά του κράτους θα είναι πάρα πολύ μικρός, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΛΚ τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, αλλά σημείωσε ότι η ομάδα του Συνδέσμου που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την εργασία της.

Ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Έρευνας και Καινοτομίας τάχθηκε καταρχήν υπέρ του νομοσχεδίου με μόνη διαφωνία, όπως είπε, τους διάφορους περιορισμούς που τίθενται, ζητώντας όπως δοθούν περισσότερα κίνητρα για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, χωρίς οροφές στην επένδυση και περιορισμούς σε σχέση με τους δικαιούχους για τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων.

Νομοσχέδιο για φορολογικό πλαίσιο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Εξάλλου, η Επιτροπή συζήτησε νομοσχέδιο για την εισαγωγή νέου καθεστώτος στην φορολόγηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας καθώς και της πρόνοιας για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή του νέου αυτού καθεστώτος.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην τροποποίηση του φορολογικού καθεστώτος για τα πνευματικά δικαιώματα, έτσι ώστε η Κύπρος να συμμορφωθεί πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αλλά και να παρέχει τη μέγιστη δυνατή μεταβατική περίοδο στους φορολογούμενους που αξιοποιούν το φορολογικό αυτό πλαίσιο.

Με το προτεινόμενο πλαίσιο δεν θα επιτρέπεται ως λογιζόμενο έξοδο το σύνολο των δαπανών για σκοπούς υπολογισμού των κερδών, όπως ίσχυε με το υφιστάμενο πλαίσιο, αλλά περιορίζονται στις άμεσα σχετιζόμενες δαπάνες με το περιουσιακό στοιχείο, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες δαπάνες.

Το επιλέξιμο κέρδος που προκύπτει μετά την αφαίρεση των επιλέξιμων δαπανών περιορίζεται στο 20% και επιβάλλεται σε αυτό φορολογία, για το υπόλοιπο ποσό δεν περιορίζεται, και φορολογείται με τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές.

Με το υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο εκπίπτει ως δαπάνη μεταξύ άλλων για το κόστος απόκτησης άυλων περιουσιακών στοιχείων ή το κόστος ανάπτυξης ή τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας με λογιζόμενο έξοδο το 80% του εισοδήματος και σε περίπτωση πώλησης των δικαιωμάτων, όπου δημιουργείται κέρδος, φορολογείται μόνο το 20% του κέρδους, δηλαδή λογίζεται ως αφαιρετέο έξοδο το 80% του προϊόντος πώλησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network