MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νερό στα φράγματα και για σκοπούς καταπολέμησης πυρκαγιών-Στο 58,5% η πληρότητα

Advertisement

Sponsored by exness

Στο 58,5% η πληρότητα των φραγμάτων, υπάρχει νερό για πυρασφάλεια, λέει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων – «Το Τμήμα, φροντίζει να έχει νερό στα φράγματα και για σκοπούς καταπολέμησης πυρκαγιών»

Η πληρότητα των φραγμάτων είναι στο 58,5%, αρκετά πιο κάτω σε σύγκριση με πέρσι την ίδια εποχή, και θα μειώνεται μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο που ξεκινά συνήθως η βροχόπτωση στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο ΚΥΠΕ, ο Μάριος Χατζηκωστής, Ανώτερος Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ).

Advertisement

Το Τμήμα, φροντίζει να έχει νερό στα φράγματα και για σκοπούς καταπολέμησης πυρκαγιών, ανέφερε ο κ. Χατζηκωστής.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωστή αυτή την στιγμή η πληρότητα στα φράγματα είναι στο 58,5% σημειώνοντας ότι, μετά το τέλος Μαΐου η πληρότητα μειώνεται μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που ξεκινούν συνήθως οι βροχές.

Όσον αφορά γενικά στην πληρότητα αυτή την εποχή, είπε ότι εξαρτάται από τις βροχές της προηγουμένης χρονιάς.

«Επειδή την προηγούμενη χρονιά δεν ήταν ικανοποιητικές οι εισροές στα φράγματά μας, είμαστε πιο χαμηλά φέτος. Πέρσι τέτοια ημέρα είχαμε 79,6%», ανέφερε, σημειώνοντας ότι, σε σύγκριση με την 1η Αυγούστου του 2021, φέτος είμαστε ακόμη λίγο πιο κάτω, αλλά περίπου στα ίδια επίπεδα.

Σε ερώτηση αν βρίσκουν νερό τα εναέρια μέσα για καταπολέμηση πυρκαγιών, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι σκοπός του Τμήματος είναι να έχουν νερό σε όλα τα φράγματα.

Ανέφερε ότι την περασμένη Κυριακή που είχε ξεσπάσει πυρκαγιά στην περιοχή Παλαιχωρίου-Αγίου Επιφανίου, τα εναέρια μέσα έπαιρναν νερό από το φράγμα της Κλήρου που ήταν πολύ κοντά, «και είχαν αποτέλεσμα».

«Το έχουμε υπόψη μας να έχουμε νερό τουλάχιστον κάποιες φορές σε όλα τα φράγματα, χρειάζεται και για την πυρασφάλεια», είπε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Χατζηκωστή, είναι «αμελητέες» οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται από τα εναέρια μέσα για πυρόσβεση σε σύγκριση με τις ποσότητες νερού που εξατμίζονται από τα φράγματα, ειδικά το καλοκαίρι. Συγκριτικά, είπε ότι τα ελικόπτερα και αεροπλάνα πυρόσβεσης παίρνουν κάθε φορά περίπου 4-6 κυβικά μέτρα νερού, ενώ, από το φράγμα του Κούρη μπορεί να εξατμίζονται αυτές τις ημέρες περίπου 15.000-20.000 κυβικά μέτρα την ημέρα. Σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα, μπορεί να πάρουν 20-30 φορές νερό από ένα φράγμα για κατάσβεση πυρκαγιάς που σε σύνολο να είναι 100-200 κυβικά μέτρα.

Εξήγησε ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών, εξατμίζεται ολόχρονα νερό από τα φράγματα, αλλά το καλοκαίρι είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τον χειμώνα. Το χειμώνα μπορεί να εξατμίζονται 5.000 κυβικά μέτρα την ημέρα από το φράγμα Κούρη, αλλά αυτές τις ημέρες πάει ως και 20.000, είπε, σημειώνοντας ότι είναι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες της ημέρας, αν είναι καύσωνας και αν φυσά, αν είναι συννεφιά, αν έχει υγρασία. «Αλλά έχουμε εξατμίσεις τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη μας», είπε.

Αυξημένα αιτήματα για περισσότερες ποσότητες νερού

Ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ακόμη ότι παρατηρούν ότι έχουν συνέχεια αιτήματα από γεωργούς για παραχώρηση περισσοτέρων ποσοτήτων νερού, σημειώνοντας πως, είναι δύσκολη η κατάσταση, και αν του χρόνου έρθει ανομβρία το Τμήμα θα τους δώσει πολύ λιγότερο από ότι έδωσε φέτος. «Αν καταναλωθεί περισσότερο νερό από εκείνο που υποσχεθήκαμε φέτος θα χειροτερεύσουμε το πρόβλημα για την νέα χρονιά», είπε.

Σημείωσε ότι, οι ποσότητες που θα δώσουν φέτος τόσο στην ύδρευση, όσο και στην άρδευση, εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν μπορεί το Τμήμα Υδάτων να το παραβεί αυτό επειδή το ζητούν οι γεωργοί λόγω του καύσωνα.

Είπε ότι από πλευράς του ΤΑΥ, πρέπει να διαφυλάξουν το νερό, σύμφωνα με το τι έχουν αιτηθεί και τι έχει εγκριθεί από την Κυβέρνηση για να υπάρχει διαθέσιμο και για τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχουν προβλήματα με την ύδρευση σε κάποιες περιοχές λόγω του καύσωνα.

Ο κ. Χατζηκωστής κάλεσε το κοινό να κάνει εξοικονόμηση τόσο της ύδρευσης όσο και της άρδευσης, προσθέτοντας πως αυτό πρέπει να μας γίνει συνήθεια ολόχρονα και όχι να γίνεται εξοικονόμηση μόνο σε κάποιες περιόδους.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network