MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νέος τρόπος εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια

Advertisement

Sponsored by exness

Πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για εναλλακτικό τρόπο εισδοχής στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, έτσι ώστε δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Πανεπιστήμια να έχουν εξίσου όλοι οι μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης.

Advertisement

Ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής εξέφρασε την ελπίδα ότι η πρόταση θα περάσει από τη Βουλή σύντομα, ούτως ώστε το νέο σύστημα να ισχύσει από την επόμενη χρονιά.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως ο νέος τρόπος εισδοχής θα γίνεται στη βάση υπεράριθμων θέσεων σε ποσοστό μέχρι 10%. Σημειώνει πως το νέο σύστημα πρόσβασης, διαμορφώθηκε μετά από διαβούλευση και συμφωνία του Υπουργείου με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ και ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο, οι υποψήφιοι θα μπορούν να διεκδικήσουν εισδοχή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου με ειδικές εξετάσεις κατάταξης, που θα διεξάγονται παράλληλα, στα πλαίσια και στο επίπεδο των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα Πανεπιστήμια θα έχουν εξίσου όλοι οι μαθητές Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, αφού δηλώσουν από την αρχή σε ποιο από τα δυο συστήματα επιθυμούν να διαγωνιστούν.

Απαίτηση η γνώση της Ελληνικής γλώσσας

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, καλύπτεται η απαίτηση για γνώση της Ελληνικής γλώσσας από όλους τους υποψήφιους, αφού στο μάθημα των Νέων Ελληνικών η εξέταση θα είναι κοινή με αυτή της κανονικής διαδικασίας πρόσβασης μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων (το ίδιο γραπτό, την ίδια μέρα και ώρα). Στα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι θα έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τη γλώσσα εξέτασης ανάμεσα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής έκανε λόγο για μια σημαντική καινοτομία.

«Δεν μιλάμε λοιπόν για διεθνείς εξετάσεις. Μιλάμε για μια άλλη διαδικασία, η οποία είναι κάτω από την ομπρέλα των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Η εξεταστική διαδικασία θα οργανώνεται ουσιαστικά από τα δυο πανεπιστήμια. Η θεματοθέτηση θα γίνεται από τους πανεπιστημιακούς, θα εποπτεύεται όμως από την Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», είπε ο κ. Καδής.

Ανέφερε πως θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο «λύονται οι όποιες ανησυχίες είχαν εκφραστεί στο παρελθόν. Ανησυχίες είχαν εκφραστεί και ως προς το επίπεδο της γνώσης της ελληνικής γλώσσας των παιδιών που θα εισέρχονταν στα πανεπιστήμιά μας, και για αυτό θεωρήθηκε σκόπιμο η εξέταση για τα Νέα Ελληνικά, εξέταση την οποία θα δίνουν όλοι οι υποψήφιοι φοιτητές θα είναι κοινή με αυτή των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Τα υπόλοιπα μαθήματα οι υποψήφιοι θα μπορούν να τα δίνουν, είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά», ανέφερε.

«Ελπίζουμε ότι η πρόταση αυτή θα περάσει από τη Βουλή σύντομα, ούτως ώστε να ισχύσει από την επόμενη χρονιά το νέο σύστημα. Η νέα διαδικασία θα είναι ανοικτή για όλους τους μαθητές, τόσο των ιδιωτικών, όσο και των δημοσίων σχολείων, οι οποίοι θα πρέπει να επιλέξουν μέσα από ποια διαδικασία θέλουν να εισέλθουν στα πανεπιστήμιά μας, είτε μέσα από τις Παγκύπριες Εξετάσεις, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, είτε μέσα από αυτή την εναλλακτική διαδικασία», επεσήμανε.

Αυξάνονται οι θέσεις

Υπογράμμισε πως «δεν επηρεάζεται ούτε μια θέση από τις θέσεις που παρέχονται σήμερα μέσω των Παγκυπρίων Εξετάσεων αφού οι θέσεις που θα προσφερθούν μέσω της εναλλακτικής διαδικασίας θα είναι υπεράριθμες, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε αύξηση των θέσεων που προσφέρονται στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας».

Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική καινοτομία, η οποία αφενός θα αυξήσει τις δυνατότητες των αποφοίτων των κυπριακών σχολείων να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια της Κύπρου, και αφετέρου θα διευκολύνει και τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων, που να σημειώσω σήμερα προσεγγίζουν το 20% των μαθητών, για να διεκδικήσουν μια θέση τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας τους, ανέφερε.

Μελετάτε η ανεξαρτητοποίηση η Υπηρεσία Εξετάσεων

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για την Υπηρεσία Εξετάσεων, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως «στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δομής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μελετάται και η ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Εξετάσεων».

Σημείωσε πως η Υπηρεσία Εξετάσεων, η οποία σήμερα εντάσσεται κάτω από τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Για παράδειγμα, ανέφερε, θα αναλάβει τις εξετάσεις στα πλαίσια του νέου συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών και ενδεχομένως να αναλάβει και τις εξετάσεις που θα γίνονται στα πλαίσια των διορισμών των δημοσίων υπαλλήλων.

«Άρα αποκτά ένα αναβαθμισμένο ρόλο και αυτός ο ρόλος θα φαίνεται και μέσα τη νέα οργανωτική δομή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα στην οποία η Υπηρεσία Εξετάσεων δεν θα υπάγεται κάτω από μια υπηρεσία αλλά θα είναι απευθείας κάτω από τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου», ανέφερε.

Ο κ. Καδής είπε, τέλος, πως η σχετική πρόταση για την αναδιοργάνωση του Υπουργείου υπολογίζεται να κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network