MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Νέες υποχρεώσεις εισαγωγέων χημικών προϊόντων λόγω Brexit ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Advertisement

Sponsored by exness

Νέες υποχρεώσεις εισαγωγέων χημικών προϊόντων λόγω Brexit ανακοίνωσε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται προβλήματα κατά την εισαγωγή χημικών προϊόντων από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), συνεπεία της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (BREXIT) σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο οποίο σε ανακοίνωση του ενημερώνει τους εισαγωγείς τέτοιων προϊόντων για τις νέες τους υποχρεώσεις.

Advertisement

Όπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, συγκεκριμένα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα χημικά και ειδικότερα τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς REACH (αρ. 1907/2006 για την καταχώριση, αξιολόγηση, αδειοδότηση και περιορισμούς των χημικών προϊόντων) και CLP (αρ.1272/2008 για την ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία χημικών ουσιών και μειγμάτων), από την 1η Ιανουαρίου 2021 αυτοί παύουν να ισχύουν στο ΗΒ αλλά θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ως εκ τούτου από την 1η Ιανουαρίου 2021, το ΗΒ θεωρείται τρίτη χώρα σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία για τα χημικά προϊόντα και οι εταιρείες στην Κύπρο και στην υπόλοιπη ΕΕ υποχρεούνται να ελέγχουν κατά πόσον επηρεάζονται από την αποχώρηση του ΗΒ από την Ένωση.

Αναφέρεται ότι όσον αφορά τις υποχρεώσεις του Κανονισμού REACH οι κυριότερες επιπτώσεις του BREXIΤ είναι ότι το ΗΒ είναι πλέον τρίτη χώρα και οι προμηθευτές που διαθέτουν χημικά προϊόντα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα θεωρούνται πλέον εισαγωγείς κατά την έννοια του Κανονισμού, με όλες τις υποχρεώσεις του ρόλου αυτού στην αλυσίδα εφοδιασμού, οι καταχωρίσεις χημικών ουσιών σύμφωνα με τον Κανονισμό REACH που έχουν υποβληθεί πριν το ΒRΕΧΙΤ από παρασκευαστές, εισαγωγείς και Αποκλειστικούς Αντιπροσώπους με έδρα το ΗΒ δεν είναι πλέον έγκυρες εάν δεν έχουν μεταφερθεί στην ΕΕ/ΕΟΧ πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Οι αριθμοί καταχώρισης που έχουν δοθεί για ουσίες που παράγονται ή εισάγονται στο ΗΒ δεν ισχύουν πλέον και ως εκ τούτου οι ουσίες αυτές δεν μπορούν να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ.

Προστίθεται ότι όσον αφορά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Κανονισμό CLP, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν τις δικές τους κοινοποιήσεις στο Κέντρο Δηλητηριάσεων μέσω της Κεντρικής πύλης υποβολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών (ECHA) πριν εισάγουν επικίνδυνα χημικά μείγματα από το ΗΒ. Οι κοινοποιήσεις που υποβλήθηκαν προηγουμένως από εταιρείες του ΗΒ θα παραμείνουν στη Βάση Δεδομένων και θα είναι διαθέσιμες στις αρμόδιες Αρχές αλλά δεν θα είναι έγκυρες. Επομένως οι προμηθευτές δεν μπορούν να βασίζονται σε αυτές τις κοινοποιήσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες στις παρουσιάσεις της Διαδικτυακής Ημερίδας του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για εισαγωγές από τρίτες χώρες και στις ιστοσελίδες του ECHA ο κάθε ενδιαφερόμενος, αναφέρει τέλος η ανακοίνωση, μπορεί να επισκεφτεί τις πιο κάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

  • https://echa.europa.eu/el/uk-withdrawal-from-the-eu
  • https://echa.europa.eu/el/-/act-now-updated-it-tools-and-brexit-advice-for-companies
  • https://echa.europa.eu/el/advice-to-companies-q-as/general

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network