MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Να επαναφέρει τις αποτρεπτικές ποινές για παράνομες παγιδεύσεις πουλιών καλεί την Κυβέρνηση το BirdLife Cyprus

Advertisement

Sponsored by exness

Να επαναφέρει τις αποτρεπτικές ποινές για παράνομες παγιδεύσεις πουλιών, καλεί την Κυβέρνηση το BirdLife Cyprus

Να επαναφέρει τις αποτρεπτικές ποινές, χωρίς εξαιρέσεις, όσον αφορά παράνομες παγιδεύσεις πουλιών, καλεί την κυβέρνηση το BirdLife Cyprus, τονίζοντας ότι η Κομισιόν πολύ πιθανόν να ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει για το συγκεκριμένο θέμα κατά της Κύπρου, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει σε επιστολή της.

Advertisement

Σε δελτίο Τύπου, το BirdLife Cyprus αναφέρει ότι σε πρόσφατη απάντησή της προς την Επιτροπή για το θέμα αυτό, η κυπριακή Κυβέρνηση παρουσιάζει μια πολύ διαφορετική εικόνα από την πραγματικότητα, και γράφει ότι η Κύπρος, «τα μασάει» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση των προστίμων.

Ο οργανισμός υπενθυμίζει ότι τον Δεκέμβριο 2020, η συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής ψήφισε «μια καταστροφική» τροποποίηση του νόμου περί προστασίας και διαχείρισης των άγριων πουλιών. Ως αποτέλεσμα, προστίθεται στο δελτίο Τύπου, το εξώδικο πρόστιμο για το αδίκημα της παράνομης θανάτωσης (με κυνηγετικό όπλο ή ξόβεργα) μέχρι και 50 πουλιών από μια λίστα που περιλαμβάνει 14 προστατευόμενα μη-θηρεύσιμα είδη μειώθηκε από 2000 ευρώ σε μόλις 200 ευρώ.

«Τα είδη αυτά ‘τυχαίνει’ να αποτελούν διαχρονικά τον κύριο στόχο παγιδευτών και λαθροθήρων, γνωστά ως αμπελοπούλλια,» αναφέρεται. «Πρόκειται για μία εξέλιξη που ισοδυναμεί με σοβαρή χαλάρωση του νόμου, και αποτελεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα στις προσπάθειες προστασίας και διατήρησης των πουλιών στην Κύπρο» λέει.

Αναφέρεται ακόμα, ότι τον Οκτώβριο 2021, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος έστειλε επιστολή στην κυπριακή Κυβέρνηση επισημαίνοντας, «πολύ εύστοχα», ότι τέτοια χαμηλά πρόστιμα δεν είναι ούτε αποτρεπτικά ούτε τιμωρητικά. «Παράλληλα, ο Επίτροπος επισημαίνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η πρακτική εφαρμογή του νόμου όπως διαμορφώθηκε είναι αμφισβητήσιμη, λόγω της δυσκολίας της αναγνώρισης των συγκεκριμένων 14 ειδών» και ζητά από την κυπριακή Κυβέρνηση την κατάργηση του εξώδικου προστίμου των €200, ώστε οι ποινές να ανέρχονται στις €2000 για όλα τα είδη, προστίθεται.

Το BirdLife Cyprus παραθέτει «κάποια από τα πιο προβληματικά σημεία» της πρόσφατης απάντησης της Κυβέρνησης προς την Επιτροπή για το θέμα αυτό, όπως παρουσιάζεται σε απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική ερώτηση της Βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου.

Στην αναφορά στην επιστολή ότι η φιλοσοφία της συγκεκριμένης Νομοθεσίας δεν ευνοεί την παράνομη παγίδευση, αλλά αντίθετα γίνεται ακόμα πιο αυστηρή στα θέματα παράνομης παγίδευσης και θήρευσης προστατευόμενων πτηνών, ο οργανισμός λέει ότι είναι άξιο απορίας «πώς μπορεί να προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι μια νομοθεσία με μειωμένα, μη αποτρεπτικά πρόστιμα για την παράνομη θανάτωση προστατευόμενων ειδών με ξόβεργα ή / και κυνηγετικό όπλο», δεν ευνοεί κάτι τέτοιο.

Το BirdLife Cyprus εκφράζει τη διαφωνία του και με τα στοιχεία που παραθέτει το Υπουργείο ότι η παράνομη παγίδευση έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω και των αποτρεπτικών εξωδίκων που επιβάλλονται από τον Ιούλιο του 2017. Αναφέρει ότι οι καταγραφές από το δικο του συστηματικό πρόγραμμα παρακολούθησης δεν υποστηρίζουν τέτοια μείωση, αλλά από το 2018 παρατηρείται μια αύξηση στα επίπεδα παγίδευσης εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργείο επίσης αναφέρει, σύμφωνα με τον οργανισμό, ότι από την ημέρα εφαρμογής της υπό αναφορά Νομοθεσίας, έχουν καταγγελθεί 138 υποθέσεις που αφορούσαν κατοχή ή/και χρήση ξόβεργών, δηλ. μέσος όρος 28 υποθέσεις ανά έτος, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το μέσο όρο που αφορά τα έτη 2015 και 2016 που δεν ίσχυαν τα εξώδικα πρόστιμα (15 υποθέσεις ανά έτος).

Σχολιάζοντας, διερωτάται το BirdLife Cyprus, αν η νέα νομοθεσία δεν ευνοεί την παράνομη παγίδευση, τότε πώς εξηγείται η αύξηση των υποθέσεων κατοχής ή/και χρήσης ξοβέργων από την ημέρα της εφαρμογής της και πως είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για μείωση των επιπέδων παγίδευσης από τη στιγμή που έχουν αυξηθεί οι υποθέσεις.

Ο οργανισμός καταλήγει ότι στην επιστολή της η Κυπριακή Κυβέρνηση «αποτυγχάνει να αιτιολογήσει τη μείωση του προστίμου για την παράνομη θανάτωση συγκεκριμένων ειδών» και καλεί την Κυβέρνηση να επαναφέρει τις αποτρεπτικές και αποτελεσματικές ποινές -χωρίς εξαιρέσεις- μέσω νέας τροποποίησης του νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network