Με δυσεπίλυτη εξίσωση μοιάζει ξανά η διαχείριση της πανδημίας στην Κύπρο αφού η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεικτών όχι μόνον απομακρύνει το σενάριο για χαλαρώσεις ενόψει Πάσχα αλλά δημιουργεί πίεση για κλιμάκωση ορισμένων μέτρων για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι πολύ δύσκολη, «διαχειρίσιμη μεν αλλά οριακή» όπως τη μεταφέρουν στη Cyprus Times πηγές από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος προβαίνει συνεχώς σε ανάπτυξη κλινών, στη βάση του σχεδιασμού που έγινε. Το εγχείρημα είναι δύσκολο γιατί οι περιορισμοί σε έμψυχο δυναμικό δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα όριο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ενόψει και των εκτιμήσεων ότι οι εισαγωγές στα δημόσια νοσηλευτήρια θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.
Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί σε περίπτωση που το ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων παραμείνει αρνητικό και αυξάνει τις ανάγκες για περισσότερες κλίνες. Ήδη άρχισε η ανάπτυξη κλινών στα Νοσοκομεία Πάφου και Λάρνακας, ενώ υπάρχει πρόνοια και για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
Με βάση το σχεδιασμό οι υφιστάμενες κλίνες για περιστατικά covid ανέρχονται στις 300 σε όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ κοντά στις 800 κλίνες είναι κατειλημμένες από άλλους ασθενείς. Κλειδί παραμένει ασφαλώς και η επάρκεια των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, στα οποία παραπέμπονται περιστατικά non covid. Στο ακραίο σενάριο μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω ανάπτυξη κλινών, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν ελλείμματα στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε άλλα περιστατικά «και τα νοσηλευτήρια θα εργάζονται κυριολεκτικά σε συνθήκες πολέμου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή.
Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το άκρως εύθραυστο σκηνικό η κυβέρνηση καλείται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να χαράξει το πλάνο για τους περαιτέρω χειρισμούς. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου παραμένει εξαιρετικά ανήσυχος βλέποντας τους επιδημιολογικούς δείκτες να ανεβαίνουν απειλητικά. Ζήτησε από τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής να καταθέσουν εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα ώστε να γίνουν οι ανάλογες συνεννοήσεις στη διϋπουργική επιτροπή για τα περαιτέρω, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα υφιστάμενα μέτρα, που ισχύουν από την 1η Απριλίου, εκπνέουν τη Μεγάλη Παρασκευή 30η Απριλίου αλλά οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν τα επόμενα 24ωρα, αφού τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Πρόεδρος θα απουσιάζει στη Γενεύη για την άτυπη Πενταμερή. Διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης είναι η αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας τη Μεγάλη Εβδομάδα για τυχόν αναπροσαρμογές ενόψει του Πάσχα. Ωστόσο η επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, ιδιαίτερα των λεγόμενων «σκληρών δεικτών», που είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, ενδεχομένως να δρομολογήσουν εξελίξεις που να επισπεύσουν τις αποφάσεις.
Καλύτερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των εμβολιασμών, αφού τις επόμενες μέρες αναμένεται να μεταφερθούν στην Κύπρο μεγάλες ποσότητες εμβολίων Pfizer, τα οποία θα δώσουν ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο από την ερχόμενη εβδομάδα θα καλύψει τις ηλικίες 50 ετών και κάτω, μια εξέλιξη που θεωρείται ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Το πλάνο εμβολιασμού επιταχύνει ρυθμό, με στόχο μέχρι τις αρχές Μαΐου να προγραμματιστούν ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω. Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα αυξάνεται και το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό με το AstraZeneca.
Μέχρι και την Παρασκευή έγιναν 207,547 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 150,078 αφορούσαν τη χορήγηση της 1ης δόσης και οι 57,469 αφορούσαν τη χορήγηση και των δύο δόσεων. Η 1η δόση χορηγήθηκε σε 11,019 άτομα που εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες και σε 780 κλινήρη άτομα κατ’ οίκον ή στον χώρο διαμονής τους.