Γιατί πολλοί θεωρούν ότι η «Όμικρον» ίσως είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας – Τα δεδομένα και το ρίσκο – Τι αναφέρει στη Cyprus Times ο Δρ. Καραγιάννης
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
«Καμπανάκι» από τους αρμοδίους μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων covid-19 που ανήκουν στην παραλλαγή «Όμικρον» στην Κύπρο.
Μιλώντας στη Cyprus Times, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης ανέφερε πως αργά η γρήγορα θα εντοπιζόταν και στην Κύπρο η μετάλλαξη.
Όπως εξήγησε, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα και για να έχουμε εικόνα σχετικά με το μέγεθος της διασποράς που έγινε.
Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις που έγιναν από αρκετούς επιστήμονες εντός και εκτός συνόρων για τα θετικά στοιχεία της παραλλαγής, όπως αυτά προκύπτουν από τα μέχρι τώρα δεδομένα, σχετικά με την υπερμεταδοτικότητα αλλά και ήπια νόσηση, και κατά πόσο θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή του τέλους της πανδημίας, εφόσον επαληθευτούν τα δεδομένα και η μετάλλαξη «Όμικρον» επικρατήσει, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. «Επειδή δεν ξέρουμε πώς θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ο ιός, υπάρχει μεγάλο ρίσκο».
Όπως εξήγησε, «επειδή είναι υπερμεταδοτικό στέλεχος ίσως να βοηθήσει στο να επιτύχουμε την λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» πιο γρήγορα, αλλά ταυτόχρονα ένας αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ο οποίος θα επέλθει ως επακόλουθο της διασποράς της μετάλλαξης, έστω και αν είναι πιο ήπια, θα φέρει σίγουρα και μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες ευάλωτων ατόμων και αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας για κάποιο διάστημα».
Ερωτηθείς σχετικά, ο καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας σημείωσε ότι είναι «τεράστιο ρίσκο να θεωρήσουμε επί του παρόντος ότι η παραλλαγή «Όμικρον» αποτελεί «ανάσα», καθώς όταν υπάρχει διασπορά και μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, συνήθως εκεί είναι που αναδύονται και νέες μεταλλάξεις».
Αναφορικά με την εικόνα στα σχολεία και τα αυξημένα περιστατικά που εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα τα οποία προκαλούν «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους, ο Δρ. Καραγιάννης ανέφερε ότι παρακολουθείται η κατάσταση. «Θα κλείσουν κανονικά για την περίοδο των Χριστουγέννων βάσει προγράμματος και ελπίζουμε ότι οι δύο εβδομάδες που θα παραμείνουν κλειστά να φέρουν μια σταθεροποίηση της εικόνας» κατέληξε.