MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μογκερίνι: Δεν θα αποκτήσει δικό της στρατό σύντομα η ΕΕ

Advertisement

Sponsored by exness

Δεν βλέπει Ευρωπαϊκό στρατό σύντομα η Μογκερίνι – «Να επεκταθούμε στο πεδίο της Ευρωπαϊκής άμυνας» δήλωσε από την Μπρατισλάβα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Advertisement

Η ΕΕ δεν πρόκειται να αποκτήσει δικό της στρατό σύντομα, όμως στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην ασφάλεια, είπε την Παρασκευή η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Μιλώντας στη Μπρατισλάβα, μετά την άτυπη Σύνοδο των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι «όλοι συμφωνούμε πως ένας Ευρωπαϊκός στρατός δεν είναι κάτι που θα συμβεί σύντομα».

«Όμως αυτό που μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα, εφόσον τα κράτη μέλη παραμένουν δεσμευμένα, είναι να επεκταθούμε στο πεδίο της Ευρωπαϊκής άμυνας και αυτό είναι που έθεσα στο τραπέζι σήμερα» πρόσθεσε.

Τα κράτη μέλη, προεξάρχουσας της Βρετανίας, συμφωνούν με την αρχή της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας, αλλά δείχνουν απροθυμία να παραιτηθούν του κυριαρχικού τους δικαιώματος να αποφασίζει το καθένα για την δική του πολιτική ασφαλείας.

Όμως, οι αυξανόμενες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, από τη μεταναστευτική κρίση μέχρι τη διεθνή τρομοκρατία, έχουν ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κ. Μογκερίνο για προώθηση της ιδέας.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή σύσταση ενός Ευρωπαϊκού στρατού, η κ. Μογκερίνι απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε «50, 60, 100 χρόνια από τώρα, ποιός ξέρει».

Το σημαντικό, πρόσθεσε, είναι ότι όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών εκτιμούν τους σχεδιασμούς. Αναφερόταν στο σχέδιο για μια «Παγκόσμια Στρατηγική για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας», το οποίο είχε παρουσιάσει νωρίτερα την Παρασκευή, κερδίζοντας την έγκριση των Ευρωπαίων ηγετών.

Όπως είπε, υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών για στήριξη του σχεδίου, ενώ πρόσθεσε ότι θα εργαστεί επί συγκεκριμένων προτάσεων για να τεθεί σε ισχύ, με τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα να είναι πιθανά στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στη συνάντηση στη Μπρατισλάβα και ανέφερε ότι η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στην αμυντική συνεργασία με την ΕΕ, αν και ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από αυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ,Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΜΠΑΚΕΝΓΚΑ;

ShootandGoal