MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μίτσελ: ΟΙ ΗΠΑ εργάζονται για ενίσχυση της ασφάλειας και της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο

Advertisement

Sponsored by exness

«Οικοδομούμε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, καταθέτοντας σήμερα στην υποεπιτροπή για την Ευρώπη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Advertisement

Ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ καλλιεργούν την Ελλάδα ως «αγκυροβόλιο σταθερότητας στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια» ενώ «εργάζονται για συστηματική ενίσχυση της ασφάλειας και της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο».

Ιδιαίτερα για την Ανατολική Μεσόγειο είπε πως παρουσιάζει ιδιαίτερες προκλήσεις, καθώς η Ρωσία αύξησε τη ναυτική παρουσία της και επιδιώκει να εδραιώσει μια σφαίρα επιρροής.

Για την Τουρκία ανέφερε ότι αντιμετωπίζει βαθιές εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις.

«Αποτελεί σταθερό εταίρο στις προσπάθειες για κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους και της μετανάστευσης και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την αντιστάθμιση του Ιράν».

Ο κ. Μίτσελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον πρόσφατα επανεκλεγέντα Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για αυτές τις προκλήσεις, ενώ παράλληλα έχουν καταστήσει σαφές ότι πρέπει να επιλυθούν τα θέματα της διμερούς τους σχέσης.

«Οι άμεσες ανησυχίες μας είναι να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον και άλλων Αμερικανών κρατουμένων και του προσωπικού της τοπικής πρεσβείας, για να αποφευχθεί η αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, και να αναπτύξουμε modus vivendi για τις αντίστοιχες δυνάμεις και τους τοπικούς εταίρους μας για τη σταθεροποίηση της Βόρειας Συρίας και την αποτροπή της επιστροφής του ISIS».

Ανάμεσα στα άλλα, ο κ. Μίτσελ είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση ενθάρρυνε τον Πρόεδρο Ερντογάν να εφαρμόσει αμέσως την πρόσφατη δέσμευσή του για άρση της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας, καθώς και για να λάβουν πρόσθετα μέτρα ώστε να αντιπροσωπεύονται οι διαφορετικές απόψεις όλων των πολιτών της Τουρκίας και να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Τουρκία».

Για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Γουές Μίτσελ ανέφερε ότι μέσω της ενεργούς διπλωματίας των ΗΠΑ και του στενού συντονισμού με την ΕΕ, «υποστηρίξαμε τους οραματιστές πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ να επιτύχουν μια δυνητικά ιστορική πρόοδο στη διαμάχη για την ονομασία Ελλάδας-‘Μακεδονίας».

Είπε επίσης πως ενισχύθηκε η επικοινωνία τόσο με τη Σερβία όσο και με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ προωθούνται μεταρρυθμίσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network