MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μισά από τα παιδιά στο Μακάρειο επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα γρίπης Α ή RSV. Στην Εντατική βρέφος

Advertisement

Sponsored by exness

Συνέχεια στην έξαρση των ιώσεων – Στο 80% η πληρότητα στην Παιδιατρική Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου – Τα μισά περιστατικά είναι είτε επιβεβαιωμένα είτε ύποπτα κρούσματα γρίπης Α ή βρογχιολίτιδας – Βρέφος 19 ημερών στην Εντατική με γρίπη RSV – Στη Cyprus Times o Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία

Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας κορύφωσης έξαρσης των ιώσεων, λοιμώξεων και γρίπης. Ο άστατος καιρός δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση τους με αποτέλεσμα πολλοί να είναι αυτοί που, αυτό το διάστημα, ταλαιπωρούνται. Μεταξύ αυτών και πάρα πολλά παιδιά, τα οποία είναι πιο ευάλωτα.

Advertisement

Γι’ αυτό και για άλλη μία εβδομάδα στην Παιδιατρική Μονάδα του Μακάρειου Νοσοκομείου παρουσιάζεται πληρότητα γύρω στο 80%, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία.

Μιλώντας στη Cyprus Times ο Δρ. Ηλία ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα αναλόγως παρατηρείται βελτίωση καθώς υπήρξε μείωση των περιστατικών. «Νοσηλεύονται 30 παιδιά, 16 εκ των οποίων είναι είτε επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης Α ή γρίπης RSV (Βρογχιολίτιδα) είτε αντιμετωπίζονται ως ύποπτα καθώς αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων».

Βρέφος στην Εντατική

Όσο πιο μικρά είναι τα παιδάκια τόσο πιο ευάλωτα είναι, εξηγεί ο Δρ. Ηλία, τονίζοντας ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε και ένα βρέφος 19 ημερών το οποίο νοσηλεύεται στην Εντατική Μονάδα Νεογνών με γρίπη RSV. Εισήχθη στο νοσοκομείο όταν ήταν 15 ημερών. Σε αυτές τις μικρές ηλικίες, μία βρογχιολίτιδα αντιμετωπίζεται ως κάτι πιο σοβαρό ενώ ταλαιπωρεί τα παιδάκια και χρειάζεται να νοσηλευτούν τουλάχιστον για μία εβδομάδα».

Για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά θα πρέπει, όπως είπε ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου, να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή από τους γονείς. «Τα βρέφη κάτω των τριών μηνών είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, είτε είναι γρίπη RSV είτε γρίπη, λόγω της μη ανάπτυξης αντισωμάτων. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, ακόμα κι αν είναι τα μεγαλύτερα αδερφάκια τους, τα οποία μπορεί να νοσούν. Σε αυτό το στάδιο δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευάλωτα».

Τι είναι Βρογχιολίτιδα;

Η βρογχιολίτιδα είναι λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού που αφορά παιδιά ηλικίας μικρότερης των 2 ετών. Η συχνότερη αιτία είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Εξάρσεις αυτού του ιού συνήθως παρατηρούνται από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο με μία αιχμή τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν τη λοίμωξη είναι ο ιός της παραγρίππης, της γρίππης καθώς και διάφοροι αδενοϊοί. Η λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή των τελικών (μικρών) αεραγωγών που ονομάζονται βρογχιόλια, γεγονός που εμποδίζει τον αέρα να φτάσει στις κυψελίδες όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων στους πνεύμονες.

Η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού γίνεται με την άμεση επαφή με τις εκκρίσεις ενός μολυσμένου ατόμου, είτε μέσα στην οικογένεια, είτε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς , ή σε θαλάμους νοσοκομείων. Η καλύτερη πρόληψη κατά της διασποράς του ιού είναι το προσεκτικό πλύσιμο των χεριών. Η βρογχιολίτιδα είναι η πιο συχνή αιτία νοσηλείας στο νοσοκομείο στη βρεφική ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας;

Τα συμπτώματα της βρογχιολίτιδας εμφανίζονται συνήθως 1-3 ημέρες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων κοινού κρυολογήματος και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
-Ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και καταρροή
-Ήπιο βήχα
-Πυρετό
-Μειωμένη όρεξη

Καθώς η λοίμωξη εξελίσσεται και προσβάλλεται το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Γρήγορη αναπνοή (60-80 αναπνοές το λεπτό) ή αναπνοή με δυσκολία

-Συρίττουσα αναπνοή

-Επίμονος βήχας που μπορεί να διαρκέσει για 2 εβδομάδες ή και περισσότερο

Η δυσκολία στη σίτιση που σχετίζεται με τη ρινική συμφόρηση και τη δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Η άπνοια (διακοπή της αναπνοής για περισσότερο από 15-20 δευτερόλεπτα) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα βρογχιολίτιδας σε ένα βρέφος. Αυτό συνήθως συμβαίνει πιο συχνά στα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα και στα βρέφη που είναι μικρότερα των 2 μηνών.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΤΟ ΞΕΚΟΨΕ

ShootandGoal