Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, στέλνει μηνύματα αποδοχής των ατόμων με αυτισμό, δηλώνει στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό Κύπρου, Τασούλα Γεωργιάδου
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Το μήνυμα μας γι’ αυτήν τη σημαντική μέρα, είπε η κ. Γεωργιάδου, είναι πως χρειάζεται ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και αποδοχή προς τα άτομα με αυτισμό και ευχήθηκε όπως «έρθει εκείνη η μέρα που όλοι θα γνωρίζουν για το θέμα αυτό και δεν θα χρειάζεται να ξεχωρίζουμε αυτή την μέρα».
Οι ανάγκες του Συνδέσμου, πρόσθεσε, συνεχώς αυξάνονται και υπέδειξε πως στόχος είναι, να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που το έχουν ανάγκη και να εξασφαλιστεί πλήρης κρατική χορηγία στους ετήσιους προϋπολογισμούς .
« Σίγουρα έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά δεν είναι αρκετό το 50% του προϋπολογισμού μας, που εξασφαλίζουμε κάθε χρόνο από κρατική χορηγία», είπε η Τασούλα Γεωργιάδου.
Ως Σύνδεσμος, συνέχισε, ιδρυθήκαμε για να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, ενώ τόνισε πως υπάρχουν λίστες αναμονής και οικογένειες που αναμένουν για πάνω από ένα χρόνο, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά τους στα προγράμματα που προσφέρονται.
Η δράση του Συνδέσμου, σύμφωνα με την Πρόεδρο του, επέκτεινε φέτος σε όλες τις Επαρχίες, αφού έρχεται να προστεθεί και Κέντρο Παρέμβασης στη Λάρνακα, αφού ήδη λειτουργούν Κέντρα Παρέμβασης ενηλίκων σε Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο, καθώς και Κέντρο Θεραπειών ανήλικων παιδιών στη Λεμεσό.
Επίσης, σημείωσε ότι , ετοιμάζεται να λειτουργήσει, σε ένα περίπου μήνα, δεύτερο κέντρο στη Λεμεσό και προωθούνται οι διαδικασίες για δεύτερο κέντρο στη Λευκωσία, ενώ το Κέντρο Παρέμβασης στην Πάφο, προγραμματίζεται να μεταστεγαστεί σε μεγαλύτερο χώρο, «κάτι που δείχνει πόσες μεγάλες ανάγκες υπάρχουν».
Η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστο το Σύνδεσμο, αφού σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, δημιουργήθηκαν δυσκολίες στις ενημερωτικές εκστρατείες, στις εκδηλώσεις και στις εισφορές του κοινού.
Υπογράμμισε ακόμη τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οικογένειες παιδιών με αυτισμό, καθώς οι περιορισμοί στις εξόδους άλλαξε το πρόγραμμα στο οποίο ήταν συνηθισμένα, προκαλώντας αναστάτωση στα παιδιά, που δεν μπορούσαν να κατανοήσουν και να αποδεχθούν τις αλλαγές αυτές.
«Ευτυχώς, όμως, ο Υπουργός Υγείας είδε με κατανόηση το πρόβλημα και μετά από σχετικό αίτημα δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια στα παιδιά αυτά, να μπορούν να διακινηθούν περισσότερο από τα δυο μηνύματα που δικαιούται κάποιος καθημερινά», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό Κύπρου, επανέλαβε ότι «είναι τεράστιες οι ανάγκες και θεωρούμε πως δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε σε κανέναν γονιό ότι δεν δεχόμαστε άλλα περιστατικά», ενώ εξέφρασε την ελπίδα όπως, η κρατική χορηγία θα φτάσει, το συντομότερο, στο 100% του προϋπολογισμού του Συνδέσμου.
Πηγή: ΚΥΠΕ