MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μιλτής Vs Χριστόφιας… «Καρφώματα» για Ομόνοια, Κελλάκι και πόθεν έσχες!

Advertisement

Sponsored by exness

Το ποσό των 21 εκατομμυρίων ευρώ ζητά από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο Μιλτιάδης Νεοφύτου – Βρέθηκαν αντιμέτωποι ενώπιον της Δικαιοσύνης – Η ριζική ανακαίνιση στο Κελλάκι, προχρονολόγηση αποδείξεων για το πόθεν έσχες,  το ακίνητο κοντά στα γραφεία του ΑΚΕΛ, οι παρεμβάσεις σε Τράπεζες για τα κριτήρια της UEFA οι καταγγελίες του πρώην προέδρου της Ομόνοιας

Advertisement

Αποζημιώσεις ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ ζητά από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ο εργολάβος και πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Μιλτιάδης Νεοφύτου.

Οι δύο πάλαι ποτέ στενοί φίλοι βρέθηκαν χθες ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά από αγωγή που κίνησε ο μεγαλοεργολάβος εναντίον του τέως Προέδρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» στη χθεσινή διαδικασία ο Μιλτιάδης Νεοφύτου ανέγνωσε γραπτή δήλωση στην οποία ισχυρίζεται πράματα και θάματα τόσο για το πρόσωπο του κ. Χριστόφια, όσο και για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, για τις ανακαινίσεις των κατοικιών του, για τις εταιρείες συμφερόντων του ΑΚΕΛ, για την Ομόνοια και πολλά άλλα.

Η ριζική ανακαίνιση στο Κελλάκι

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην εξοχική κατοικία του Δημήτρη Χριστόφια στο Κελλάκι λέγοντας πως τού ζήτησε να αναλάβει την ανακαίνιση του εξοχικού και ο ίδιος δέχθηκε χατιρικά μια άτυπη συμφωνία ότι θα χρέωναν μόνο το κόστος και ότι ο κ. Χριστόφιας θα πλήρωνε το αντίτιμο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Νεοφύτου, ο εναγόμενος άρχισε να εκφράζει επιθυμία για περαιτέρω έργα βελτίωσης, με αποτέλεσμα να καταλήξει η ανακαίνιση να είναι ριζική.  «Η εν λόγω ανακαίνιση κόστισε 1.021.992 ευρώ, όμως ο εναγόμενος είχε καταβάλει μόνο τις 270.285 ευρώ. Κάποια χρήματα είχαμε εισπράξει από τις κόρες του εναγόμενου, ενώ για τα υπόλοιπα επιφυλάσσω τα δικαιώματά μου».

Προχρονολόγηση αποδείξεων για το πόθεν έσχες

Κατά την περίοδο που έγιναν οι πληρωμές, ο κ. Νεοφύτου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Χριστόφιας έπρεπε να υποβάλει τη δήλωσή του για το πόθεν έσχες. Τον Μάιο 2013 ο γενικός διευθυντής της εταιρείας του έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από τη λογίστρια του εναγόμενου Πόλα Κυπριανίδου, με το οποίο ουσιαστικά τον παρακαλούσε να προχρονολογήσουν τις αποδείξεις ώστε να φαίνεται ότι ο εναγόμενος είχε καταβάλει ενωρίτερα τις 200.000 που πλήρωσε τον Ιανουάριο του 2013. «Εμείς εξετάσαμε αν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά λάβαμε νομική συμβουλή ότι θα ήταν παράνομο. Ως αποτέλεσμα δεν ικανοποιήσαμε το αίτημα του εναγόμενου», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Το ακίνητο κοντά στα γραφεία του ΑΚΕΛ

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην απόφαση του κ. Χριστόφια να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας, οπότε του ζήτησε να εξεύρει κάποιο ακίνητο κοντά στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ ώστε να χρησιμοποιηθεί για την προεκλογική του εκστρατεία. «Βρήκαμε ένα ακίνητο, το οποίο όμως έχρηζε βελτιώσεων και ο ενάγων μού ανέφερε χαρακτηριστικά πως ‘ό,τι στοιχίσει, θα το πληρώσουμε’. Το ποσό που η εταιρεία μου πλήρωσε, πέρα από τα έξοδα διαμόρφωσης, περιλάμβανε ακόμα και τα ενοίκια, όπως και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, τηλεφωνίας και νερού. Όμως ούτε γι’ αυτά μάς πληρώθηκε οποιοδήποτε αντίτιμο, ενώ με τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, τα έπιπλα και άλλος εξοπλισμός μεταφέρθηκαν στα γραφεία του ΑΚΕΛ», είπε ο ενάγων.

Οι παρεμβάσεις σε Τράπεζες για τα κριτήρια της UEFA

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης» ο Μιλιτάδης Νεοφύτου κατηγόρησε τον Δημήτρη Χριστόφια για παρεμβάσεις προς την Τράπεζα Κύπρου αλλά και προς τη ρωσική τράπεζα RCB ώστε να αυξάνεται το παρατράβηγμα της εταιρείας του χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες εξασφαλίσεις για να βοηθείται οικονομικά η Ομόνοια.

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο εναγόμενος, όπως μου το περιέγραφε ο ίδιος, ήταν η κακή πορεία της Ομόνοιας, για την οποία φοβόταν ότι θα είχε αντίκτυπο στη συσπείρωση του κόσμου του ΑΚΕΛ προς την υποψηφιότητά του. Με την εκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, μου ζήτησε τόσο ο ίδιος όσο και ο Άντρος Κυπριανού να αναλάβω την προεδρία της ομάδας ‘επειδή έπρεπε να την βοηθήσω επειγόντως’. Όταν εξέφρασα φόβους για τη θέση που μου πρότεινε επειδή δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το ποδόσφαιρο, ο κ. Χριστόφιας με καθησύχασε λέγοντάς μου ότι απλά θα ακολουθώ τις οδηγίες που θα μου έδινε ο ίδιος προσωπικά. Όταν ρώτησα για τα έξοδα, μού είπε ότι ήταν δικό του θέμα» και συγκεκριμένα ότι «θα μεριμνούσε για να καλύψει όλα τα χρήματα που θα βάζαμε τόσο εγώ όσο και η εταιρεία μου», είπε ο κ. Νεοφύτου και συνέχισε:

«Ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιείτο το σχέδιο του εναγόμενου για την Ομόνοια ήταν να καταβάλλει η εταιρεία μου χρήματα, τα οποία στη συνέχεια θα μας επιστρέφονταν μέσω πληρωμών από εταιρείες που ήλεγχε ο εναγόμενος και το ΑΚΕΛ. Τα πρώτα χρόνια η συμφωνία τηρείτο και μας επιστράφηκαν πολλά χρήματα. Δυστυχώς όμως, όταν συνεπεία κάποιων γεγονότων η δημοτικότητα του εναγόμενου κατακρημνίστηκε με αποτέλεσμα να μην έχει πιθανότητες επανεκλογής, σταμάτησε να τηρεί τη συμφωνία. Στα πλαίσια της συμφωνίας μας, από τις 26.03.2008 μέχρι τις 03.09.2012, οπότε και τελικά παραιτήθηκα από την προεδρία της ομάδας, είχαμε καταβάλει για τη λειτουργία και τις οφειλές του σωματείου συνολικό ποσό 21.606.123 ευρώ.

Περί τα τέλη του 2011, η Ομόνοια χρειαζόταν επειγόντως 2 εκατ. ώστε να περάσει τα κριτήρια του Δεκεμβρίου της UEFA και να μην της επιβληθούν κυρώσεις από τις ποδοσφαιρικές αρχές. Ο εναγόμενος μου τηλεφώνησε και μου είπε να πάω στη Λεμεσό να βρω τον Κιρίλ Ζιμάριν, ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Russian Commercial Bank (RCB), ο οποίος θα μου έδιδε τα χρήματα που χρειαζόταν η Ομόνοια.

Πράγματι συναντήθηκα με τον κ. Ζιμάριν, τον οποίον δεν γνώριζα προηγουμένως, στην παρουσία του στενού μου συνεργάτη Σταύρου Αλετρά κι η εν λόγω τράπεζα συμφώνησε να δανειοδοτήσει την Ομόνοια με τα 2 εκατ. με μόνη εξασφάλιση την προσωπική μου εγγύηση.»

Παρέμβαση στην Τράπεζα Κύπρου προς όφελος της Ομόνοιας

Ωστόσο, επειδή η προθεσμία των κριτηρίων ήταν πολύ κοντά και δεν προλαβαίναμε, ο εναγόμενος παρενέβη προς την Τράπεζα Κύπρου ώστε να αυξηθεί το όριο παρατραβήγματος της εταιρείας μου και να καταβληθούν από εκεί τα χρήματα. Ακολούθως, όταν η RCB θα μας έδινε το δάνειο, η συμφωνία ήταν να κατατεθεί το ποσό κατευθείαν στην εταιρεία μου. Για το θέμα των παρεμβάσεων του εναγόμενου για να αυξάνονται τα όρια παρατραβήγματος της εταιρείας μου προς όφελος της Ομόνοιας έχει δώσει ένορκη μαρτυρία ο Νικόλας Καρυδάς, πρώην ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία υπό την προεδρία του Γεώργιου Πική.

Πράγματι, όταν εκταμιεύθηκε το δάνειο από την RCB, αυτό πήγε κατευθείαν στην εταιρεία. Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις του εναγόμενου, το δάνειο δεν αποπληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα η RCB να μου κινήσει αγωγή ως εγγυητή. Πρόκειται για την αγωγή υπ’ αρ. 2411/2013 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, στην οποία έχω καταστήσει τον εναγόμενο τριτοδιάδικο. Συνολικό ποσό 678.332 επιστράφηκε στην εταιρεία από την Ομόνοια, ενώ το υπόλοιπο ποσό που μας επιστράφηκε μέχρι στιγμής, συνολικού ύψους 5,9 εκατ., προήλθε από την εταιρεία New Winner Investments Limited, η οποία είναι συμφερόντων του ΑΚΕΛ».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αντεξέταση του κ. Νεοφύτου από τον συνήγορο του κ. Χριστόφια, Γ. Παπαχαραλάμπους.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network