MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μικρές χαλαρώσεις… «τρύπα» στην επιτήρηση, σπαζοκεφαλιά η εστίαση

Advertisement

Sponsored by exness

Χαλαρώσεις αλλά πολύ περιορισμένες ανακοινώνει το μεσημέρι ο Υπουργός Υγείας – «Πονοκέφαλος» ο τρόπος επαναλειτουργίας της εστίασης – Ανάγκη για πιο συστηματική, επιμελή και αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων καθώς και των υγειονομικών πρωτοκόλλων – Κλιμακωτή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη Λεμεσό

Τεχνοκράτες από διάφορα υπουργεία ανέλαβαν να ετοιμάσουν τις λεπτομέρειες για το ξεκλείδωμα της εστίασης από τις 15 Μαρτίου, που είναι και το πιο σύνθετο και δύσκολο κομμάτι των αποφάσεων για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων. Ο τρόπος ανοίγματος της εστίασης, οι ώρες λειτουργίας, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων και κυρίως το θέμα της επιτήρησης, είναι τα κλειδιά για την επιστροφή στην κανονικότητα της βιομηχανίας της εστίασης μετά από μακρά περίοδο κλεισίματος.

Advertisement

Όπως πληροφορείται η Cyprus Times, με βάση την υφιστάμενη εικόνα το άνοιγμα της εστίασης θα είναι οριζόντιο μετά τις 15 Μαρτίου, με εξαίρεση τα clubs και τους χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό. Ωστόσο, εκκρεμούν ακόμη οι λεπτομέρειες για τους περιορισμούς που θα παραμείνουν σε ισχύ, δηλαδή σε αριθμό προσώπων που θα μπορούν να εισέρχονται, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι ώρες λειτουργίας κλπ. Σύμφωνα πάντα με τα υφιστάμενα δεδομένα, η αρχή αναμένεται να γίνει με τους χώρους που σερβίρουν φαγητό και ασφαλώς όλα τελούν υπό την αίρεση της επιδημιολογικής εικόνας.

Οι σκέψεις αλλά και οι πιέσεις που ασκήθηκαν για άνοιγμα της εστίασης από την 1η Μαρτίου δεν τελεσφόρησαν αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά που άκουσε τις επιφυλάξεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, διατύπωσε τη θέση ότι δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις που θα υπονομεύσουν την προσπάθεια και θα ακυρώσουν τις θυσίες των πολιτών.

Οι χαλαρώσεις από 1η Μαρτίου:

> Επιστροφή των μαθητών της Α᾽και Β᾽Λυκείου.

> Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων για προσωπική γυμναστική (personal training).

> Άνοιγμα φροντιστηρίων και ωδείων.

(Για τα γυμναστήρια, τα φροντιστήρια και τα ωδεία θα υπάρξει περιορισμός στα άτομα).

> Επιστροφή στα μονοπάτια της φύσης

Σε ισχύ θα παραμείνουν οι περιορισμοί στις διακινήσεις, δηλαδή τα δύο SMS την ημέρα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα. Το μέτρο θα επανεξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αρθεί πριν από τα μέσα Μαρτίου. Το άνοιγμα και των γυμνασίων από την 1η Μαρτίου έπεσε στο τραπέζι αλλά κρίθηκε σκόπιμο η επιστροφή των μαθητών με φυσική παρουσία να μετακινηθεί κατά μια βδομάδα, δηλαδή στις 8 Μαρτίου, εάν ασφαλώς δεν υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Για μετά τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να τοποθετείται η μερική άρση των περιορισμών στις συναθροίσεις, κάτι που θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα.

Οι ανησυχίες

Υπουργείο Υγείας και επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη Λεμεσό. Περισσότερο η ανησυχία έχει να κάνει με την κλιμακωτή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, η οποία εάν δεν ανακοπεί θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ήγειρε το ζήτημα της ανάγκης για πιο συστηματική, επιμελή και αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων καθώς και των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Τα κενά που παρατηρούνται στον τομέα της επιτήρησης αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της όλης προσπάθειας. Ζητήθηκε εκ νέου ο καλύτερος συντονισμός των αρμοδίων υπουργείων για αποτελεσματικότερη επιτήρηση, ενώ αποφασίστηκε η πρόσληψη για τρεις μήνες, περίπου 300 άνεργων, στους οποίους θα ανατεθούν καθήκοντα επιτηρητών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στη Λεμεσό, όπου επίσης θα αυξηθούν τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test.

Εκτός από το μεγάλο αριθμό rapid test, που κατατάσσουν την Κύπρο στην πρώτη θέση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το υπουργείο Υγείας επενδύει τα μέγιστα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς με την χώρα μας να είναι στη δεύτερη θέση στην εμβολιαστική κάλυψη σε άτομα μεγάλης ηλικίας, που είναι και πιο ευάλωτα έναντι του κορωνοϊού. Επίσης, όπως αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της πανδημίας, η Κύπρος είναι έξι φορές πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο στους θανάτους από covid.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network