MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μηδέν στο πηλίκο

Advertisement

Sponsored by exness

Νέος κύκλος επαφών της Λουτ – Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα οι χθεσινές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Ακιντζί – Τι συζητήθηκε και πως οι εγγυήτριες «μπλοκάρουν» τη διαδικασία – Καθοριστική η αυριανή συνάντηση Τσίπρα με Ερντογάν

Advertisement

Χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής ο πρώτος κύκλος συναντήσεων της Λουτ με τους δύο ηγέτες στο πλαίσιο της παρούσας επίσκεψης της στο νησί. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν στη Cyprus Times πως όχι μόνον δεν καταγράφηκε πρόοδος, αλλά κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Αναστασιαδη – Λουτ διαπιστώθηκε πως «πάμε πίσω – πίσω». Κι αυτό γιατί παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις επί του πλαισίου Γκουτερες. Η γεφύρωση τους θεωρείται από πηγές των Ηνωμένων Εθνών ως το «κλειδί» της επανέναρξης.

Η Ειδική Σύμβουλος συναντάται εκ νέου σήμερα πρώτα με τον Μουσταφά Ακιντζί και το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Κύπρο.

Κατά τις χθεσινές συναντήσεις η Λουτ άκουσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναδιατυπώνει την ετοιμότητα του για άμεση επανέναρξη του διαλόγου, από το σημείο όπου διεκόπη, με πολύ καλή προετοιμασία και βάσει των παραμέτρων του ΟΗΕ. Από πλευράς του ο Ακιντζί φέρεται να ενέμεινε στις θέσεις περί επιβολής αυστηρού χρονοδιαγράμματος, πολιτική ισότητα και συμφωνία για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου πριν από την επανέναρξη του διαλόγου.

Παρόλα αυτά οι δύο ηγέτες συμφωνούν πως ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει αμέσως. Αντίθετα από τη θέση που -κατά την Λουτ- προβάλλουν οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις για καθυστερήσεις. Ο κύριος εκφραστής αυτής της θέσης είναι η τουρκική πλευρά, μιας και ενόψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου ο Ερντογάν δεν θέλει να… δυσαρεστήσει τον εθνικιστή σύμμαχο του Μπαχτσελί.

Ούτε κουβέντα για συνάντηση 

Στο μεταξύ παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις Ακιντζί, η Λουτ δεν μετέφερε χθες κάποιο μήνυμα του Τ/κ ηγέτη για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συνάντηση – πυξίδα

Λευκωσία και Αθήνα θεωρούν ως καθοριστική τη μεθαυριανή συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στην Άγκυρα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιδιώξει ξεκαθάρισμα των τουρκικών προθέσεων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τι έχει στο μυαλό του ο Τούρκος Πρόεδρος σε σχέση με το μέλλον του Κυπριακού.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η ε/κ πλευρά παραμένει έτοιμη για άμεση επανέναρξη και σε σχέση με την ΑΟΖ θα καλέσει τον Ερντογάν να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και στο… βάθος ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Και όλα αυτά την ώρα που στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντείνονται οι φωνές για αναπροσαρμογή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η απόφαση για ανανέωση της θητείας της Δύναμης την περασμένη βδομάδα, παρασκηνιακά συνοδεύτηκε από έμμεσες προειδοποιήσεις πως εάν δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό τότε το Συμβούλιο θα εξετάσει κι άλλες σκέψεις. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μη ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά ενδεχομένως συνεπάγεται με αλλαγές στη δύναμη ή τις αρμοδιότητες. Το τοπίο θα είναι πιο ξεκάθαρο τον Απρίλιο, οπότε και ο Αντόνιο Γκουτέρες θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη έκθεση του για το Κυπριακό.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

Δεδομένο..

Protathlima