MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μια ζωή στην εκκλησία… Η εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θώκο, οι καινοτομίες και οι δυναμικές απόψεις

Advertisement

Sponsored by exness

Μια ζωή αφιερωμένη στην εκκλησία… Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ είχε γίνει ο μοναδικός προκαθήμενος εκκλησίας που τέλεσε την κηδεία προκατόχου του – Η δύσκολη μάχη με τον καρκίνο τον οποίο αντιμετώπισε με σθένος και η απάντηση στις κατά καιρούς συζητήσεις περί διαδοχής – 16 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θώκο

Από την Τάλα της Πάφου στον Αρχιεπισκοπικό θώκο… Μια ζωή αφιερωμένη στο Θεό και την εκκλησία. Απεβίωσε το πρωί της 7ης Νοεμβρίου 2022 στις 6 και 40 το πρωί.

Advertisement

Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου, παρέμεινε στον αρχιεπισκοπικό θώκο για 16 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έκανε αισθητή την παρουσία του, σε κοινωνικά, πολιτικά ακόμα και οικονομικά ζητήματα που κατά καιρούς απασχόλησαν τον τόπο και το λαό, με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε περιόδους κρίσεων για τους πολίτες.

Γεννήθηκε το 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972.

Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου.

Αρχιεπισκοπική εκλογή

Μετά από τη μακροχρόνια, μη αναστρέψιμη ασθένεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄, συνήλθε Διευρυμένη Σύνοδος υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Ελβετία το Μάιο του 2006, η οποία κήρυξε τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κύπρου σε χηρεία. Έτσι ξεκίνησαν οι διαδικασίες εκλογής νέου Αρχιεπισκόπου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 5 Νοεμβρίου του ίδιου έτους με την εκλογή του Χρυσοστόμου Β’. Η ενθρόνισή του έγινε στις 12 Νοεμβρίου και έγινε έτσι ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος Κύπρου που τέλεσε την κηδεία αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Στις εκλογές για ανάδειξη αρχιεπισκόπου που χαρακτηρίστηκαν από έντονο παρασκήνιο και αντιπαραθέσεις, έλαβε στην λαϊκή ψήφο, σε ποσοστό λίγο περισσότερο από 8%. Ανθυποψήφιοί του ήταν τότε ο Κύκκου Νικηφόρος και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Τον Νοέμβριο του 2006, στην ψήφο των εκπροσώπων των πιστών, ο Νικηφόρος πήρε 46 ψήφους, ο Αθανάσιος 45 και ο Χρυσόστομος έλαβε 9. Στην κάλπη των ex officio εκπροσώπων, ο Κύκκου πήρε 11 ψήφους, ο Λεμεσού 7 και ο Χρυσόστομος 12. Στην κάλπη των γενικών αντιπροσώπων ο Λεμεσού πήρε 48 ψήφους και προκρίθηκε στην τελική φάση της ψηφοφορίας, ο Κύκκου 46 και ο Χρυσόστομος 6, τρεις δηλαδή λιγότερες από τον πρώτο γύρο. Στην κάλπη των ex officio, η οποία θα αναδείκνυε τον δεύτερο υποψήφιο αρχιεπίσκοπο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού ενίσχυσε τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τελικοί υποψήφιοι αναδείχθηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου και Λεμεσού και ο Επίσκοπος Κύκκου έμεινε εκτός εκλογικής διαδικασίας. Μετά ο Πάφου και ο Νικηφόρος ήλθαν σε συμφωνία και οι αντιπρόσωποι του Νικηφόρου ψήφισαν τον Χρυσόστομο για αρχιεπίσκοπο.

Έργο ζωής…

Ένα όραμα και έργο ζωής για τον ίδιο αποτελούσε η ανέγερση του νέου ιερού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα το οποίο κατάφερε να πραγματοποιήσει, ενώ εκατομμύρια ευρώ διέθετε σε φιλανθρωπίες προς συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη και σε φοιτητές που δε μπορούσαν να προχωρήσουν με τις σπουδές τους. Παράδειγμα, η ανέγερση των φοιτητικών εστιών στη Λεμεσό, με επιχορηγημένο ενοίκιο για τους φοιτητές.

Επιπλέον, κατάφερε να αποκαταστήσει το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Οι μεγάλες καινοτομίες

Με την ανάληψη των καθηκόντων του ως αρχιεπίσκοπος έθεσε στόχους για καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου και δημιουργήθηκε η Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου

Ο Χρυσόστομος Β’ προώθησε την αλλαγή του απαρχαιωμένου προηγούμενου καταστατικού χάρτη της Εκκλησίας, ο οποίος ήταν σε ισχύ από το 1914 και έκτοτε αναθεωρήθηκε δύο φορές. Ο νέος καταστατικός χάρτης άλλαζε κυρίως το εκλογικό σύστημα, αναβαθμίζοντας την ισχύ των πιστών. Όμως δεν περιορίστηκαν οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, αλλά άλλαξαν τα σύνορα των μητροπόλεων (ευνοήθηκε η κατεχόμενη μητρόπολη της Κηρύνειας), δημιούργησε πενταμελές συνοδικό δικαστήριο, όπου ο κατηγορούμενος μπορούσε να εκπροσωπηθεί από δικηγόρο και, τέλος, άλλαξε τις διαδικασίες για έκδοση εκκλησιαστικού διαζυγίου.

Ακόμη, προώθησε διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου με την ανασύσταση μετά από 800 χρόνια παλαιώνεπισκοπών (Κωνσταντίας, Ταμασού, Τριμυθούντος, Καρπασίας, Λήδρας, Χύτρων, Αμαθούντος, Νεαπόλεως) που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222. Έτσι η Εκκλησία της Κύπρου, ως Αυτοκέφαλος, πέτυχε να έχει πλήρη Σύνοδο (με τουλάχιστον 13 μέλη) το οποίο σημαίνει ότι πλέον μπορεί να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες.

Επίσης, πρότεινε και πέτυχε κατόπιν διαβουλεύσεων με την κυπριακή κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Μισθοδοσίας Εφημεριακού Κλήρου. Με αυτό τον τρόπο πέτυχε την ανεξάρτητη μισθοδοσία του κλήρου και εξασφάλισε την αξιοπρεπή διαβίωση γηραιών και επαρχιακών κληρικών χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος.

Θεολογική Σχολή

Ο Αρχιεπίσκοπος κατάφερε την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου, ένα σχέδιο το οποίο είχε οραματιστεί ο προκάτοχός του Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Η σχολή ιδρύθηκε ως Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά βάσει του κανονισμού της, ιδρύθηκε να λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός εκπαιδευτικός οργανισμός.

Αναγνώριση Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, στις 15 Δεκεμβρίου 2019, εξέφρασε τη θέση ότι η κατάσταση με την απόδοση αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα οδηγήσει σε σχίσμα. Χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Πατριάρχη Μόσχας σχετικά με τη διακοπή μνημοσύνου στους προκαθημένους που έχουν αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία, εμμένοντας σε ουδέτερη στάση. Τελικώς και χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 2020 αναγνωρίζοντας έτσι τη νέα εκκλησιαστική δομή της Ουκρανίας, που ως αντίδραση είχε την διακοπή μνημόνευσής του από την Εκκλησία της Ρωσίας.

Οι δυναμικές απόψεις και οι επικρίσεις 

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ έχει επικριθεί για μια σειρά απόψεις του για πολιτικά και κοινωνικά θέματα, καθώς και πράξεις του κατά την περίοδο που ήταν επίσκοπος. Ο ίδιος, αργότερα, σε μια συνέντευξή του δήλωσε ότι έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του όπως κάθε πολίτης.

Τον Απρίλιο του 2004, όταν ήταν επίσκοπος, αντιτάχθηκε με σφοδρότητα στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, θεωρώντας ότι δεν είχε κανένα θετικό στοιχείο για τους Ελληνοκύπριους. Τον Ιανουάριο του 2007 και εν μέσω προτάσεων εξαγοράς κυπριακών τραπεζών, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ έκανε δηλώσεις αναφορικά με τη στάση που πρέπει να κρατήσουν οι επενδυτές.

Στις προεδρικές εκλογές του 2018 στην Κύπρο ανακοίνωσε πως η Εκκλησία στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Έντονες ήταν και οι απόψεις που εξέφραζε την περίοδο της πανδημίας, σε απάντηση μερίδας κληρικών που καλούσαν τους πιστούς να κωφεύουν στις συστάσεις της επιστημονικές κοινότητας, παρακούοντας κάποιες φορές τα κυβερνητικά μέτρα που είχαν επιβληθεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος πολλάκις είχε καλέσει τους πιστούς να ακολουθούν τις συστάσεις των επιστημόνων, κάνοντας παράλληλα αυστηρές συστάσεις προς τους κληρικούς που καλούσαν τους πολίτες να μην εμβολιαστούν, απειλώντας με αποκοπή μισθών.

Η διάγνωση του καρκίνου και η γενναία μάχη 

Από το 2018 διαγνώστηκε με όγκο στο παχύ έντερο και μετάσταση στο συκώτι. Ακολούθησε σειρά θεραπειών και επεμβάσεων, στην Κύπρο και το εξωτερικό και κάθε φορά που δημοσιοποιείτο μία αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της υγείας του, αυτή γινόταν πρώτη είδηση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έδωσε τη μάχη του με γενναιότητα. Με σθένος και μεγάλη αξιοπρέπεια.

«Είπα ότι δεν πρέπει ν’ αφήνω εκκρεμότητες, γιατί πλέον δεν ξέρω πότε φεύγω. Αν φύγω ξαφνικά δε θέλω ν’ αφήσω κανένα πρόβλημα να υπάρχει μέσα στην Εκκλησία, όπως βρήκα εγώ», είχε πει το 2018, όταν μίλησε για πρώτη φορά για την κατάσταση της υγείας του.

Μεσολάβησαν αρκετές δυσκολίες, περίοδοι που η υγεία του είχε παρουσιάσει επιδείνωση και αναγκάστηκε να παραμείνει κλινήρης. Κάθε φορά «φούντωναν» και οι φωνές για τη διαδοχή. «Δε ξέρω πόσο χρόνο μου έχει ακόμη ο Θεός. Αγωνίζομαι, δεν πρόκειται ούτε να παραιτηθώ αλλά ούτε και να ενδιαφερθώ για διάδοχο. Δεν μου πέφτει λόγος» είχε πει, μιλώντας παλαιότερα στη Cyprus Times.

«Όποτε θέλει ο Θεός να φύγω… είμαι έτοιμος»

Σε μια συνέντευξη στη Cyprus Times τον Μάρτιο του 2021, με χαρακτήρα απολογισμού, είχε εκφράσει την ετοιμότητα του να «φύγει» όποτε το θέλει ο Θεός.

«Ο Θεός μας δίδει μέχρις εκεί που μπορούμε να αντέξουμε» είχε πει ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του. «Από εδώ και πέρα ανήκω στον Θεό. Δεν με ενδιαφέρει ο χρόνος» είχε πει, αναφέροντας ότι είχε ετοιμάσει και τον τάφο του.

«Τους λέω πρέπει να τον περιποιηθώ, ώστε να είναι έτοιμος. Δε ξέρω πότε φεύγω. Όποτε θέλει ο Θεός εγώ είμαι έτοιμος» είχε πει εκείνη τη μέρα.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network