MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μια πρωτόγνωρη σχολική χρονιά ξεκινά… Όσα πρέπει να γνωρίζετε. Τι ισχύει για όλες τις βαθμίδες

Advertisement

Sponsored by exness

Επιστροφή στα σχολεία με… καθυστέρηση και νέα δεδομένα – Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα σχολεία – Τι ισχύει για τη Δημοτική και τι για τη Μέση εκπαίδευση – Πως θα αντιμετωπίζεται ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα στις σχολικές μονάδες και ποια τα μέτρα προστασίας – Αναλυτικά όσα πρέπει να έχουν υπόψη μαθητές, καθηγητές και γονείς

 Της Μικαέλας Κουλλέ   

Με νέα δεδομένα, μία εβδομάδα καθυστέρηση και υπό πρωτόγνωρες συνθήκες ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού, επιστρέφουν φέτος στα σχολεία τόσο οι μαθητές, όσο και οι εκπαιδευτικοί. Καθ’ όλη την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πολλές συζητήσεις έγιναν για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα χτυπήσει και πάλι το πρώτο κουδούνι, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη μιας νέας, πρωτόγνωρης σχολικής χρονιάς.

Advertisement

Συζητήσεις που συνεχίστηκαν και την τρέχουσα εβδομάδα, αφού η σχολική «πρεμιέρα» αναβλήθηκε, με την προσοχή να στρέφεται στο θέμα των θρανίων καθώς και στο θέμα των υψηλών θερμοκρασιών.

Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο μεταξύ κυρίως των γονέων είναι, εάν τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους μαθητές στις σχολικές αίθουσες, δεδομένου ότι οι εργασίες για την διαμόρφωση των θρανίων γίνονταν μέχρι την υστάτη, προκειμένου να επιτευχθεί και το μεγάλο στοίχημα, της τήρησης των προκαθορισμένων αποστάσεων.

Αύριο λοιπόν, επιστρέφουν οι μαθητές όλων των βαθμίδων στα δημόσια σχολεία.

Τα σχολεία είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, με τις λύσεις οι οποίες έχουν δοθεί, ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ύστερα από σύσκεψη με τους Προέδρους των Σχολικών Εφορειών που έχουν αναλάβει συντονιστικό ρόλο στο έργο της προσαρμογής των αιθουσών διδασκαλίας στα σχολεία και της επίπλωσης με στόχο τη λειτουργία των σχολείων στη βάση των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.

Σε δηλώσεις ύστερα από σύσκεψη που έγινε το Σάββατο στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «έγινε καταγραφή του τι έχει γίνει μέχρι τώρα και της ετοιμότητας των σχολείων σε όλη την Κύπρο» και πρόσθεσε ότι «τα σχολεία είναι έτοιμα παντού».

Ανέφερε ότι δεν θα λειτουργήσει η εκ περιτροπής φοίτηση αλλά στις ελάχιστες περιπτώσεις, όπως είπε, που έχουμε τρία αντί δύο συνενωμένα θρανία «πρέπει να υπάρξει κατανόηση και υπομονή μερικές μέρες μέχρι να πάνε τα μονοθέσια θρανία».

Πρόσθεσε ότι μία ή δύο σχολικές εφορείες με τα περισσότερα σχολεία έχουν συντονίσει και τις υπόλοιπες εφορείες και η παγκύπρια συντονιστική σε συνεννόηση με το Υπουργείο έχει συντονίσει το συνολικό έργο.

Η Cyprus Times σας παραθέτει βάσει των πρωτοκόλλων που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας, χρήσιμες πληροφορίες για το πώς θα λειτουργήσουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στην «σκιά» του κορωνοϊου.

Τι ισχύει για τα Δημοτικά Σχολεία

Είσοδος και Έξοδος στον σχολικό χώρο  

  • Η προσέλευση των παιδιών στο σχολείο και η αποχώρηση τους γίνεται όπου είναι δυνατό, από διαφορετικές εισόδους/εξόδους, που έχουν ορισθεί, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.
  • Οι μαθητές μεταβαίνουν κατ’ ευθείαν στην προκαθορισμένη αίθουσα διδασκαλίας, η οποία είναι γνωστή στους  μαθητές κάθε ομάδας εκ των προτέρων. Ο εκπαιδευτικός μεριμνά για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και αποστασιοποίησης.
  • Ο εκπαιδευτικός βρίσκεται εντός της αίθουσας και εν αναμονή των μαθητών, ελέγχει το άνοιγμα των παραθύρων, φροντίζει τη διάταξη και την απόσταση μεταξύ των παιδιών, η οποία είναι, τουλάχιστον, στο ένα μέτρο, ενώ η απόσταση του εκπαιδευτικού από τους μαθητές ορίζεται στα δύο μέτρα.
  • Ο εκπαιδευτικός ελέγχει τον αριθμό των μαθητών της ομάδας του, ο οποίος θα είναι μέχρι είκοσι πέντε παιδιά, με αυστηρή τήρηση των μέτρων καθαριότητας όλων των επιφανειών, συνεχούς εξαερισμού του χώρου και αποφυγή συνωστισμού
  • Κάθε μαθητής απολυμαίνει τα χέρια με αντισηπτικό κάθε φορά που εισέρχεται/εξέρχεται της αίθουσας διδασκαλίας.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας δεν καθίσταται υποχρεωτική για τα παιδιά των δημοτικών σχολείων
  • Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να φορούν μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της διδασκαλίας και σε όλους τους κλειστούς χώρους
  • Δεν συστήνεται η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.
  • Η είσοδος γονέων/κηδεμόνων ή/και άλλων προσώπων εντός του σχολείου απαγορεύεται αυστηρά.

 Διδασκαλία και οργάνωση της αίθουσας διδασκαλίας

  • Ο αριθμός των παιδιών σε κάθε αίθουσα/χώρο διδασκαλίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι πέντε.
  • Η διδασκαλία γίνεται στην αίθουσα που έχει καθοριστεί για κάθε τμήμα και ομάδα ή/και σε ανοιχτό χώρο, νοουμένου ότι πληροί συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας και υγείας
  • Στη περίπτωση που η διδασκαλία γίνεται στην τάξη, τα παιδιά θα έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους και ο χώρος διακίνησης του εκπαιδευτικού θα απέχει δύο μέτρα από το πλησιέστερο θρανίο και τους μαθητές.
  • Σε περίπτωση που η διδασκαλία θα γίνεται σε ανοικτό χώρο, κατά τη μετακίνηση θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφάλειας, τουλάχιστον ένα μέτρο.
  • Ο κάθε μαθητής έχει τη δική του θέση στο θρανίο και καρέκλα, τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά και για όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.
  • Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν θρανίο ή καρέκλα άλλου συμμαθητή τους.
  • Κάθε μαθητής παραμένει στο θρανίο του ή στον χώρο που έχει οριστεί
  • Η διάταξη των θρανίων ή/και του τρόπου που κάθονται τα παιδιά στην αίθουσα διδασκαλίας ή στον χώρο που θα καθοριστεί, γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει μεταξύ των παιδιών απόσταση, τουλάχιστον, ενός μέτρου.
  • Ο εκπαιδευτικός υπενθυμίζει τακτικά στους μαθητές ότι σε περίπτωση βήχα ή φτερνίσματος πρέπει να χρησιμοποιείται χαρτομάντιλο ή να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα.
  • Συστήνεται οι μαθητές να έχουν μαζί τους χαρτομάντιλα και αντισηπτικά για να μην μετακινούνται από τη θέση τους.
  • Κάθε παιδί χρησιμοποιεί μόνο τα δικά του υλικά και προσωπικά αντικείμενα (μολύβια, χρωματιστά, ρίγα, κασετίνα, βιβλία, τετράδια κ.λπ.). Δεν επιτρέπεται η χρήση αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από άλλους.

Παρουσίαση συμπτωμάτων… Αντιμετώπιση ύποπτου και επιβεβαιωμένου κρούσματος

Σε περίπτωση που μαθητής, εκπαιδευτικός ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα τότε παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι.

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο θα πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Για αντιμετώπιση ύποπτου κρούσματος σε σχολική μονάδα, η Διεύθυνση του κάθε σχολείου θα πρέπει να δημιουργήσει ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, η οποία θα αναλαμβάνει να διαχειριστεί αυτά τα περιστατικά.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί ή άλλο προσωπικό δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στη σχολική μονάδα αν:

  • οι ίδιοι έχουν συμπτώματα νόσου COVID19 ή/και είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • κάποιος από τα άτομα που μένουν μαζί στο σπίτι έχει συμπτώματα COVID19 ή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • έχουν οι ίδιοι έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 μέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
  • είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα για COVID… Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή τους στον χώρο θα γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.
  • Τοποθέτηση απλής χειρουργικής μάσκας στο ύποπτο κρούσμα.
  • Aν πρόκειται για μαθητή, απομόνωση σε ειδικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο μέχρι την παραλαβή του από τη σχολική μονάδα από τους γονείς.
  • Χορήγηση μάσκας στον γονέα/κηδεμόνα όταν έρθει στο σχολείο, οδηγίες σε αυτόν για μεταφορά στο σπίτι με το αυτοκίνητο, ο μαθητής να κάθεται στο πίσω κάθισμα με ανοικτό παράθυρο και επικοινωνία με παιδίατρο/Προσωπικό Ιατρό (με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ήπια περιστατικά, αλλιώς καλείται το 1420)

Τι ισχύει για Γυμνάσια και Λύκεια…

 Είσοδος και Έξοδος στον Σχολικό Χώρο

  • Είσοδος των μαθητών από διαφορετικά σημεία που θα ορισθούν εκ των προτέρων.
  • Ο εκπαιδευτικός θα βρίσκεται εντός της αίθουσας, εν αναμονή των μαθητών και θα φροντίζει για το άνοιγμα των παραθύρων και την απόσταση μεταξύ των παιδιών, η οποία θα είναι τουλάχιστον στο ένα μέτρο, ενώ η απόσταση του εκπαιδευτικού από τους μαθητές ορίζεται στα δύο μέτρα.
  • Ο εκπαιδευτικός θα ελέγχει τον αριθμό των μαθητών, ώστε να τηρείται ένα μέτρο απόσταση μεταξύ των παιδιών, με μέγιστο αριθμό τα είκοσι πέντε παιδιά, με αυστηρή τήρηση των μέτρων καθαριότητας όλων των επιφανειών συνεχούς εξαερισμού του χώρου και αποφυγή συνωστισμού.
  • Από τη στιγμή που εισέρχεται στην αίθουσα, κάθε μαθητής θα απολυμαίνει τα χέρια του με αντισηπτικό.
  • Η χρήση προστατευτικής μάσκας καθίσταται υποχρεωτική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης στις αίθουσες διδασκαλίας και στους κλειστούς χώρους του σχολείου.
  • Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια των διαλλειμάτων είναι προαιρετική, δεδομένου ότι τηρείται η φυσική και κοινωνική αποστασιοποίηση.

Διδασκαλία και οργάνωση της αίθουσας διδασκαλίας

  • Εκεί που η διδασκαλία γίνεται στην τάξη, τα παιδιά θα έχουν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους και ο χώρος διακίνησης του εκπαιδευτικού θα απέχει δύο μέτρα από το πλησιέστερο θρανίο και τους μαθητές.
  • Σε περίπτωση που η διδασκαλία θα γίνεται σε ανοικτό χώρο, κατά τη μετακίνηση θα τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις ασφάλειας, τουλάχιστον ένα μέτρο.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα, θα πρέπει να γίνεται κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
  • Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αντικειμένων όπως μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από άλλους.

Παρουσίαση συμπτωμάτων… Αντιμετώπιση ύποπτου και επιβεβαιωμένου κρούσματος

Σε περίπτωση που μαθητής, εκπαιδευτικός, ή άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου παρουσιάσει συμπτώματα τότε παραμένει υποχρεωτικά στο σπίτι.

Το οικείο περιβάλλον του μαθητή προβαίνει αμέσως σε επικοινωνία με τον προσωπικό ιατρό/παιδίατρο και ενημερώνει τη Διεύθυνση του σχολείου, προκειμένου να προβεί σε όλα τα απαραίτητα προβλεπόμενα μέτρα, τα οποία καθορίζονται από τα πρωτόκολλα που ισχύουν για αυτά τα θέματα.

Οι γονείς/κηδεμόνες καθίστανται υπεύθυνοι για τη θερμομέτρηση και τον καθημερινό έλεγχο τυχόν συμπτωμάτων των παιδιών, πριν την αναχώρησή τους από το σπίτι.

Σε περίπτωση παρουσίασης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας στο σχολείο θα πρέπει το άτομο που παρουσιάζει τα συμπτώματα να απομονώνεται σε ειδικό δωμάτιο που θα έχει καθοριστεί και ακολούθως να εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στη σχολική μονάδα, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί του Υπουργείου Υγείας για τις περαιτέρω δέουσες ενέργειες, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί ή άλλο προσωπικό δεν θα πρέπει να μεταβαίνουν στη σχολική μονάδα αν:

  • οι ίδιοι έχουν συμπτώματα νόσου COVID19 ή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • κάποιος από τα άτομα που μένουν σπίτι μαζί έχει συμπτώματα COVID19 ή είναι ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού
  • έχουν οι ίδιοι έρθει σε επαφή τις τελευταίες 14 μέρες με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού
  • είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα για COVID19… Σε αυτή την περίπτωση η επιστροφή τους στον χώρο του σχολείου θα γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας.
  • Διαχείριση ύποπτου κρούσματος, το οποίο αναπτύσσει συμπτώματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της παραμονής στο σχολείο…
  • Τοποθέτηση απλής χειρουργικής μάσκας στο ύποπτο κρούσμα.
  • Aν πρόκειται για μαθητή, απομόνωση σε ειδικό καλά αεριζόμενο δωμάτιο μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς.
  • Χορήγηση μάσκας στον γονέα/κηδεμόνα όταν έρθει στο σχολείο, οδηγίες σε αυτόν για μεταφορά στο σπίτι με το αυτοκίνητο, ο μαθητής να κάθεται στο πίσω κάθισμα με ανοικτό παράθυρο και επικοινωνία με παιδίατρο/Προσωπικό Ιατρό (με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για ήπια περιστατικά, αλλιώς καλείται το 1420).

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network