MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μία εβδομάδα σε lockdown. «Σε καλό δρόμο… δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει παράταση» λέει ο Δρ. Καραγιάννης

Advertisement

Sponsored by exness

Μια εβδομάδα εγκλεισμού – Δεν αναμένει παράταση του lockdown ο Δρ. Καραγιάννης – Η πτώση του αριθμού νοσηλευόμενων το… κλειδί για το «ξεκλείδωμα» – Σταθεροποιημένη η επιδημιολογική εικόνα

Του Νικόλα Πέτρου

Μια εβδομάδα εγκλεισμού για την Κύπρο, με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καταγράφουν σταθερότητα και τον αριθμό νοσηλευομένων να μειώνεται, αν και ελαφρώς. Η χώρα μας εισέρχεται στη δεύτερη και τελευταία εβδομάδα του lockdown και στις 10 Μαΐου αναμένεται το «unlock» οπότε τίθενται σε εφαρμογή οι χαλαρώσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί από τον Υπουργό Υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρο Καραγιάννη, το «ξεκλείδωμα» της χώρας εξαρτάται από την κατάσταση στα νοσηλευτήρια.

Advertisement

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Cyprus Times, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης, αναφέρει ότι στο παρόν στάδιο είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος σε ποιον βαθμό έχουν αποδώσει τα μέτρα, διότι υπάρχει μεν μια πτώση στον αριθμό τον κρουσμάτων η οποία είναι ωστόσο ταυτόχρονη με την μείωση του αριθμού των τεστ που γίνονται καθημερινά. «Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς εάν πράγματι υπάρχει πτώση, όμως υπάρχει μια σταθεροποίηση».

Εξηγεί δε, πως «δυστυχώς, λόγω του Πάσχα, δε γίνεται ο συνήθης αριθμός των τεστ, κι έτσι δε μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα εάν η πρώτη εβδομάδα  μας έφερε αποτέλεσμα ή όχι».

Ερωτηθείς γιατί δεν είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των 30-35 χιλιάδων τεστ που γίνονται καθημερινά -πλην της Κυριακής του Πάσχα- ο Δρ. Καραγιάννης απαντά ότι «είναι αρκετά ψηλός αριθμός των τεστ που γίνονται, το ποσοστό θετικότητας όμως κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα».

Σημειώνει δε, πως «ανάλογα με τα τεστ βγαίνει κάποιο ποσοστό θετικότητας, το οποίο είναι σταθερό αυτή τη στιγμή, γύρω στο 1,03% με 1,04% την ημέρα. Δεν είναι το 1,07% που είχαμε. Επομένως, από εκείνη την άποψη υπάρχει μια κάμψη, ελπίζω ότι θα συνεχίσει έτσι».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον εκτιμά ότι αυτή την εβδομάδα θα υπάρξει περεταίρω μείωση στον αριθμό κρουσμάτων ο Δρ. Καράγιαννης αναφέρει «ελπίζουμε ότι θα έχουμε», ενώ ερωτηθείς σε ποια επίπεδα πρέπει να φτάσει το ποσοστό θετικότητας για να ελπίζουμε ότι στις 10 Μαΐου θα έρθουν οι χαλαρώσεις, εξηγεί πως αυτό το κομμάτι δεν είναι βασισμένο στο ποσοστό θετικότητας, ούτε πάνω στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά εξαρτάται από τις νοσηλείες στα Νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια καθοδική πορεία… Φαίνεται να υπάρχει μια μικρή πτώση στις νοσηλείες αλλά και μια μικρή αύξηση στις διασωληνώσεις», συμπληρώνει.

Συνεπώς, η κατάσταση στα νοσηλευτήρια θα καθορίσει, κατά κύριο λόγο, τις όποιες χαλαρώσεις για τις 10 Μαΐου και έπειτα, οπότε εκπνέουν τα υφιστάμενα μέτρα.

«Η πρόθεση ήταν αυτά τα αυστηρά μέτρα να είναι για δύο βδομάδες», προσθέτει ο Δρ. Καραγιάννης, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα αν θα υπάρξει παράταση του lockdown.

«Επειδή προχωρούν και οι εμβολιασμοί και ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί -κάτι που είναι πολύ ενθαρρυντικό- μέσα σε αυτό το δεκαπενθήμερο θα κάνουμε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό εμβολιασμών που θα προστατέψει περισσότερο τον κόσμο. Ήδη με το πρώτο εμβόλιο, φτάνουμε το 30% του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί. Επομένως, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτή τη στιγμή δεν εκτιμώ ότι θα υπάρξει παράταση αυτών των αυστηρών μέτρων, εκτός κι αν υπάρξει δραματική αλλαγή», συμπλήρωσε καταληκτικά.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network