MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μέτρα προστασίας κατά των κινδύνων στο διαδίκτυο απο την Αστυνομία

Advertisement

Sponsored by exness

Μέτρα προστασίας κατά των κινδύνων στο διαδίκτυο όπως η ηλεκτρονική απάτη και η υποκλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δίνει η Αστυνομία Κύπρου

Advertisement

Αρκετά αδικήματα στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, τελούνται μέσω του διαδικτύου, είτε με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ηλεκτρονικών λογαριασμών ταχυδρομείου (e-mails) είτε μέσω διαφόρων ιστοσελίδων, αλλά και μέσω των σύγχρονων τηλεφωνικών συσκευών.

Τα αδικήματα αυτά αφορούν ηλεκτρονικές απάτες και απόσπαση χρημάτων, κλοπές προσωπικών δεδομένων, ακόμη και δημοσιεύσεις παιδικής πορνογραφίας.

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά ηλεκτρονικής απάτης που παρατηρήθηκαν, παρατίθεται πιο κάτω σειρά μέτρων που μπορεί το κοινό να λαμβάνει για ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου, αποφεύγοντας τις διάφορες παγίδες και κινδύνους.

  1. Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.
  2. Συνομιλούμε διαδικτυακά μόνο με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε και εάν είναι απόλυτα αναγκαίο να τους κοινοποιήσουμε προσωπικά μας στοιχεία, φωτογραφίες, πληροφορίες για την οικογενειακή μας κατάσταση, να το πράξουμε μόνο μέσω ιδιωτικής μας επικοινωνίας και όχι σε διαδικτυακό χώρο όπου πρόσβαση έχει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του διαδικτύου.
  3. Όταν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ενός ηλεκτρονικού μηνύματος δεν ανοίγουμε για ανάγνωση το μήνυμα αυτό και δεν απαντούμε με δικό μας ηλεκτρονικό μήνυμα. Εάν υποψιαζόμαστε ότι το μήνυμα αυτό είναι κακόβουλο ή πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό (virus) το διαγράφουμε, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε παραβίαση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μας και την πιθανή υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και δεδομένων μας.
  4. Προτιμάμε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το «s» σημαίνει ασφάλεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντων ή πληρωμή μέσω διαδικτύου.
  5. Αρκετές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία. Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι. Η καταγγελία τέτοιων περιστατικών διαδικτυακού εγκλήματος στην Αστυνομία μπορεί να αποδειχτεί καταλυτική στην αποτροπή τέτοιων εγκλημάτων.

Το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας – το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ), στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας της Αστυνομίας, στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribe_gr?OpenForm

Στους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που ακολουθούν παρατίθενται προηγούμενες ανακοινώσεις της Αστυνομίας Κύπρου που αφορούν δύο παραδείγματα απάτης μέσω του διαδικτύου.

Παραπλανητικά μηνύματα μέσω SMS & Facebook

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απάτη μέσω παραπλανητικών e-mails

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΠΙΕΣΗ/ΑΠΟΕΛ

ShootandGoal