MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μέτρα και πέραν της Λάρνακας εάν κριθεί αναγκαίο. Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα

Advertisement

Sponsored by exness

Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοριστικών μέτρων πέραν της πόλης και επαρχίας Λάρνακας – Καθοριστικά τα επόμενα 24ωρα – Ήταν μονόδρομος τα μέτρα στη Λάρνακα – Αν υπάρξει συμμόρφωση μπορεί να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα η επιδημιολογική εικόνα εκτιμούν οι ειδικοί – Μη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα καταδεικνύουν οι αλυσίδες μετάδοσης – Προβληματισμός για το ποδόσφαιρο – «Εάν χρειαστεί να διακοπεί το πρωτάθλημα θα γίνει, πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία» διαμηνύει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοριστικών μέτρων πέραν της πόλης και επαρχίας Λάρνακας σε περίπτωση που τις επόμενες μέρες διαπιστωθεί διασπορά του ιού σε μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, ενώ την ίδια ώρα, το εύρος της εξάπλωσης του ιού στο ποδόσφαιρο θα κρίνει και την τύχη του πρωταθλήματος.

Advertisement

Τα αμέσως επόμενα 24ωρα κρίνονται ως καθοριστικά για τις περαιτέρω ενέργειες, σε μια προσπάθεια ανακοπής του κορωνοϊού προτού λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη αλλά επαναλαμβάνει αυτό που τονίζει ιδιαίτερα όλο αυτό το διάστημα ότι πολύ εύκολα η πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα πολύ εύκολα μπορεί να αναστραφεί.

Το σύστημα υγείας παραμένει σε ετοιμότητα αλλά στο χείριστο σενάριο μιας δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Με οδηγίες του Κωνσταντίνου Ιωάννου το πλάνο δράσης στα δημόσια νοσηλευτήρια επικαιροποιείται συνεχώς ώστε το προσωπικό να είναι σε θέση άμεσης ενεργοποίησης. Στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για τον κορωνοϊό νοσηλεύονται 12 ασθενείς με covid-19. Ο ένας βρίσκεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και κανένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πηγή ανησυχίας προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότερες εισαγωγές αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που είναι πιο ευάλωτα.

Η έναρξη της φθινοπωρινής περιόδου κατά την οποία αυξάνονται οι ιώσεις είναι ένα στοιχείο που προκαλεί την προσοχή των επιστημόνων. Η συνύπαρξη της γρίπης Α με την κορωνοϊό είναι επίσης ένα ζήτημα που προκαλεί προβληματισμό λόγω των πανομοιότυπων συμπτωμάτων που προκαλούν στους ασθενείς. Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων για προστασία από τη γρίπη Α αναμένεται να αρχίσει τις επόμενες μέρες και θα δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Ωστόσο ο κίνδυνος του κορωνοϊού παραμένει και για το λόγο αυτό χρειάζεται αυξημένη προσοχή για προστασία των ευπαθών ομάδων.

Μονόδρομος τα μέτρα

Τα αυξημένα κρούσματα στην Λάρνακα τις τελευταίες ημέρες σήμαναν συναγερμό λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του ιού και σε άλλες περιοχές. Μετά από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τη σύμφωνο γνώμη της επιδημιολογικής ομάδας, ο Υπουργός Υγείας ενεργοποίησε το σχέδιο για κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων στην πόλη και επαρχία Λάρνακας για τις επόμενες 15 μέρες, αφού προηγουμένως ενημέρωσε σχετικά τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα, με τον οποίο βρισκόταν σε επικοινωνία το τελευταίο διάστημα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τη συμμόρφωση στα νέα μέτρα η επιδημιολογική κατάσταση στην πόλη του Ζήνωνα μπορεί να επανέλθει στα επιθυμητά επίπεδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως εξάλλου έγινε και στην πόλη και επαρχία Λεμεσού πριν από μερικές βδομάδες. «Τα μέτρα υπάρχουν το θέμα είναι να εφαρμόζονται» είναι η απάντηση του Υπουργού Υγείας στην ερώτηση κατά πόσον θα υπάρξουν νέα μέτρα, τονίζοντας ακριβώς την ανάγκη για τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Από την ανάλυση των περιστατικών στην Λάρνακα προκύπτει ότι υπήρξε πλημμελής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε εργασιακούς χώρους. Αυτό προκύπτει από την εξέταση των στοιχείων για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Μητρόπολη Κιτίου και εκείνων που εντοπίστηκαν στη Νέα Σαλαμίνα. Το γεγονός ότι ένα κρούσμα έχει πέραν των 200 στενών επαφών, είναι ενδεικτικό της προβληματικής τήρησης των πρωτοκόλλων σε χώρους εργασίας. Τα κενά που εντοπίζονται στους επαγγελματικούς χώρους τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες προχωρούν σε επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων και των κατευθυντήριων γραμμών που αφορούν διάφορους επαγγελματικούς χώρους και δραστηριότητες. Για το θέμα αυτό θα ενημερώσουν σχετικά τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ και ΚΕΒΕ καθώς και την ΠΟΒΕΚ.

Κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο

Ανησυχητική είναι η ραγδαία διασπορά του ιού στο χώρο του ποδοσφαίρου, με το υπουργείο Υγείας να στέλνει σήμα κινδύνου προς την αρμόδια ποδοσφαιρική αρχή. Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέλαβε πρωτοβουλία για σύγκληση σύσκεψης με την ΚΟΠ νωρίς σήμερα το πρωί, ώστε να ληφθούν αποφάσεις προτού υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης.

Τα 16 κρούσματα που αφορούν ποδοσφαιριστές και παράγοντες του Εθνικού Άχνας από τα 36 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Άλλα 3 κρούσματα από τα 36 σχετίζονται με άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον ποδοσφαιριστή της ομάδας της Άχνας. Επίσης, από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, προέκυψαν τέσσερα νέα κρούσματα εκ των οποίων τα τρία σχετίζονται με την αλυσίδα της Νέας Σαλαμίνας αφού πρόκειται για στενές επαφές ποδοσφαιριστή. Η αλυσίδα αριθμεί 24 άτομα.

Στη σύσκεψη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας και αντιπροσωπείας της ΚΟΠ (ο πρόεδρος Γ. Κούμας δεν θα παραστεί διότι απουσιάζει στο εξωτερικό) στην οποία θα πάρουν μέρος και τεχνοκράτες της ομοσπονδίας, αναμένεται να υπάρξει συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Από πλευράς υπουργείου Υγείας τονίζεται ότι προς το παρόν δεν προκρίνεται διακοπή του πρωταθλήματος, ωστόσο είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που το επιβάλουν τα γεγονότα. «Εάν χρειαστεί να διακοπεί το πρωτάθλημα θα γίνει, πάνω από όλα είναι η δημόσια υγεία», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Υγείας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Σίγμα το βράδυ της Τετάρτης.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network