MC MEDIA NETWORK

April 21, 2021 Wednesday 21:42:54

Εγγραφή στο
Newsletter

Μετατροπή Παγκύπριου Γυμνασίου σε εξατάξιο, ανακοίνωσε ο Προδρόμου

Μετατροπή Παγκύπριου Γυμνασίου σε εξατάξιο και άλλες αποφάσεις, ανακοίνωσε ο ΥΠΠΑΝ – Τι αναφέρει για τις Παγκύπριες εξετάσεις και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για την μετατροπή του σχολείου της Φανερωμένης σε Αρχιτεκτονική Σχολή

Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS

Σε εξατάξιο θα μετατραπεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο από τη νέα σχολική χρονιά με την εφαρμογή σε πιλοτική βάση νεωτερικών και βελτιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κάποια εκ των οποίων ενδεχομένως να εφαρμοστούν στο μέλλον και σε άλλα σχολεία.

Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία αναφέρθηκε σε μια σειρά αποφάσεων, καθώς και άλλων ανακοινώσεων. Ο Υπουργός απάντησε για τη σημερινή επιστροφή των μαθητών στα Γυμνάσια και τις αντιδράσεις για το πρόγραμμα των Παγκυπρίων εξετάσεων.

Αρχικά, ο Υπουργός μίλησε για τη σημερινή Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και γι αυτό το Υπουργείο και ορισμένα σχολεία θα φωταγωγηθούν απόψε με το μπλε χρώμα, που ταυτίζεται με την έννοια της ευαισθησίας για τον αυτισμό. «Είναι ευκαιρία να νιώσουμε όλοι το χρέος που έχουμε να δείξουμε ευαισθησία, να συνειδητοποιήσουμε, να θυμηθούμε και κάποιοι ίσως να μάθουν με την ευκαιρία, την ευαισθησία που πρέπει να δείχνουμε στα πρόσωπα αυτά τα οποία εκφράζονται ή και επικοινωνούν με τον διό τους τρόπο μέσα από το φάσμα του αυτισμού», είπε.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θάνατο της πρώην Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου, ανήμερα της Εθνικής εορτής της 1ηςΑπριλίου. Η κ. Αγγελίδου ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα με πολυσχιδή προσφορά, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας αλλά για την κοινωνία ολόκληρη και την Αμμόχωστο. Η Κλαίρη Αγγελίδου αφήνει πίσω της πολύτιμες παρακαταθήκες και με το έργο που έκανε ως Υπουργός Παιδείας με μεταρρυθμίσεις, αλλά και ως συγγραφέας και ποιήτρια, είπε.

Πρόσθεσε πως οι σημαίες του Υπουργείου κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, η κηδεία θα γίνει αύριο δημοσία δαπάνη και σε αυτή θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ίδιος. Σημείωσε πως το Υπουργείο αποφάσισε πως θα διοργανωθεί ένα ειδικό συμπόσιο με θεματολογία σχετική με τη λογοτεχνία, προς τιμή της αείμνηστης Κλαίρης Αγγελίδου.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποκάλυψη ενός υπόγειου χώρου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, άγνωστου μέχρι σήμερα, και ο οποίος γειτνιάζει με την καμαρόσκεπη αίθουσα και ενδεχομένως να αποτελούσε την κρύπτη μελών της φιλικής εταιρείας που επισκέπτονταν την Κύπρο και συναντούσαν το επίσης μέλος της φιλικής εταιρείας Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

«Αποφασίστηκε από το Υπουργείο ότι η αίθουσα αυτή θα αποκατασταθεί, θα γίνει ορατή και επισκέψιμη με την αποπεράτωση των εργασιών που γίνονται στο σχολείο», είπε και σημείωσε πως οι εργασίες περιλαμβάνουν και την αποκατάσταση αυτή καθώς και της στέρνας, ίχνη της οποίας έχουν βρεθεί στο προαύλιο του σχολείου.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε πως μια από αυτές είναι η απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, μέσα από τη λειτουργία του ως εξατάξιου σχολείου, με τάξεις τόσο Λυκείου όσο και Γυμνασίου.

Ταυτόχρονα, το Παγκύπριο θα λειτουργεί ως σχολείο χωρίς εκπαιδευτική περιφέρεια κατά τρόπο που θα μπορούν να φοιτούν μαθητές προερχόμενοι από οποιαδήποτε περιοχή. Ο στόχος είναι στο σχολείο να λειτουργούν και να εφαρμόζονται πιλοτικά κάποια νεωτερικά και βελτιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, σημείωσε.

Ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα, είπε, που ξεκινά από την ερχόμενη χρονιά είναι οι δύο ξένες γλώσσες. Θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα έχει ως σκοπό να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη χρονιά και σε όλα τα άλλα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Εξήγησε πως θα επεκταθεί η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και στη Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών προκειμένου συνολικά οι μαθητές και μαθήτριες κατά την 6χρονη φοίτηση τους να διδάσκονται 2 ξένες γλώσσες, όπως είναι η κατεύθυνση που δίνει η ΕΕ.

Ο κ. Προδρόμου είπε στη συνέχεια πως ένα δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στο Παγκύπριο είναι η εφαρμογή μεθοδολογίας και της διαθεματικής STEM. Να γίνει δηλαδή το Παγκύπριο, είπε, το πρώτο γυμνάσιο STEM, δηλαδή της μεθοδολογίας επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, ενισχύοντας έτσι τις θετικές επιστήμες.

Ο Υπουργός είπε πως ένα τρίτο σημαντικό πρόγραμμα που θα αρχίσει στο Παγκύπριο, θα είναι η πιλοτική λειτουργία ολοήμερου Γυμνασίου. Θα είναι το πρώτο ολοήμερο Γυμνάσιο που θα συμπεριληφθεί ενισχυμένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ενώ στο πλαίσιο του θα ενταχθεί μαθητική μέριμνα με υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης.

Επιπλέον, θα ξεκινήσει στο Παγκύπριο η ανάπτυξη του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σχολικών μονάδων με την ενίσχυση του ψηφιακού πλαισίου δεξιοτήτων του 21ου αιώνα όπως ορίζεται από την Κομισιόν και σύμφωνα με τις προτάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Θα δημιουργηθεί ακόμη στο Παγκύπριο, όπως είπε ο Υπουργός, κέντρο κλασσικών σπουδών και ελληνικών γραμμάτων που θα λειτουργήσει τα απογεύματα, σε συνέργεια με τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη. Στο κέντρο θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες και από άλλα σχολεία.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Παγκύπριο, θα κατασκευαστεί και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Σε σχέση με τα δημοτικά σχολεία του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως εγκρίνοντας εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας, το Υπουργικό αποφάσισε την κτηριακή αναβάθμιση των τριών αυτών σχολείων, του Δημοτικού Σχολείου Ευγενίου και Αντωνίας Θεοδότου, του Ελενείου και του Αγίου Κασσιανού, στη βάση σχεδιασμών που υποβλήθηκαν από τη σχολική εφορεία. Η αναβάθμιση αυτή, σημείωσε, λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι θα υποδεχθούν τα σχολεία αυτά και μαθητές από το Γυμνάσιο Φανερωμένης, που θα μετατραπεί σε Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αποφασίστηκε επιπλέον, η λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου νηπιαγωγείου στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Αντωνίου και λειτουργία ενιαίου ολοήμερου σχολείο είτε στον Αγιο Αντώνιο είτε στο Ελένειο. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών στα συγκεκριμένα σχολεία από 25 σε 20 ανά τμήμα με σκοπό την ενίσχυση του αλφαβητισμού.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως το Υπουργικό αποφάσισε την παροχή έκτακτη οικονομική ενίσχυση των παροικιακών σχολείων που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ενίσχυση αυτή θα καταβληθεί το επόμενο διάστημα μέσω της κυπριακής εκπαιδευτικής αποστολής του ΗΒ. Ανακοίνωσε ακόμη ότι αύριο ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού σχολείου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις για την μετατροπή του σχολείου της Φανερωμένης σε Αρχιτεκτονική Σχολή και τη μετακίνηση των μαθητών σε άλλα σχολεία της περιοχής, ο κ. Προδρόμου είπε πως τα παιδιά θα φοιτήσουν σε σχολεία που απέχουν σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την Φανερωμένη, και σημείωσε πως δεν είναι μια τόσο ανατρεπτική αλλαγή. Πρόσθεσε πως η απόφαση για το σχολείο της Φανερωμένης δεν αποτελεί απλώς μια αλλαγή χρήσης του σχολείου, αλλά εντάσσεται σε ένα μεγάλο σχεδιασμό για την αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

Σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα επέλθουν αυτές οι αλλαγές, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο για αυτή τη μετακίνηση. Όπως είπε το σχολείο της Φανερωμένης φιλοξενεί ένα πολύ μικρό αριθμό μαθητών, κάτι που αποβαίνει εις βάρος αυτών των μαθητών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε παρακείμενα σχολεία. «Καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή επιφέρει αναστάτωση, όμως η φοίτηση αυτών των παιδιών, είτε είναι του δημοτικού είτε του γυμνασίου, θα γίνει σε σχολεία που δεν απέχουν πάρα πολύ από την περιοχή», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις σε σχέση με το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων, και συγκεκριμένα τις επικρίσεις ότι είναι πολύ πιεστικό για τους μαθητές, ο κ. Προδρόμου είπε πως οι εξετάσεις γίνονται μέρα παρά μέρα και αφήνεται χρονικό διάστημα ανάμεσα στα μαθήματα.

«Θα μπορούσαμε να αφήνουμε διάστημα μιας εβδομάδας και να κάνουμε εξετάσεις που να διαρκούν ενάμιση με δύο μήνες. Ακριβώς επειδή υπάρχει η πανδημία, επιβάλλεται να συμμαζέψουμε τις εξετάσεις διότι το σχολείο είναι διδασκαλία, δεν είναι εξετάσεις», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν όλοι είναι συνεπείς ως προς τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά, όπως και πέρσι. Περισσότερο το Υπουργείο και την υπηρεσία εξετάσεων θα απασχολήσουν η εξασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας εκείνες τις ημέρες που θα διεξάγονται οι εξετάσεις, δηλαδή από τις 24 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2021.

Σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών στη Λεμεσό, ο Υπουργός είπε πως όλα διεξήχθησαν ομαλά και «ευτυχώς και επιτέλους που και τα παιδιά των γυμνασίων μπόρεσαν να επανέλθουν σε φοίτηση με φυσική παρουσία».

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης είπε πολύ μικρό ποσοστό μαθητών και ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών δεν έχουν προσκομίσει πιστοποιητικό  ταχείας εξέτασης και οι μεν μαθητές θα τύχουν εξ αποστάσεων εκπαίδευση και οι δε καθηγητές θα αντικατασταθούν.

Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης είπε πως τα δημοτικά ήταν προετοιμασμένα από προηγουμένως από αρχές Φεβρουαρίου, πριν κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες και έτσι μαθητές, δάσκαλοι και γονείς δεν αντιμετώπισαν προβλήματα σήμερα με την επανέναρξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Μετατροπή Παγκύπριου Γυμνασίου σε εξατάξιο και άλλες αποφάσεις, ανακοίνωσε ο ΥΠΠΑΝ – Τι αναφέρει για τις Παγκύπριες εξετάσεις και τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν για την μετατροπή του σχολείου της Φανερωμένης σε Αρχιτεκτονική Σχολή

Σε εξατάξιο θα μετατραπεί το Παγκύπριο Γυμνάσιο από τη νέα σχολική χρονιά με την εφαρμογή σε πιλοτική βάση νεωτερικών και βελτιωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κάποια εκ των οποίων ενδεχομένως να εφαρμοστούν στο μέλλον και σε άλλα σχολεία.

Αυτό ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία αναφέρθηκε σε μια σειρά αποφάσεων, καθώς και άλλων ανακοινώσεων. Ο Υπουργός απάντησε για τη σημερινή επιστροφή των μαθητών στα Γυμνάσια και τις αντιδράσεις για το πρόγραμμα των Παγκυπρίων εξετάσεων.

Αρχικά, ο Υπουργός μίλησε για τη σημερινή Ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό και γι αυτό το Υπουργείο και ορισμένα σχολεία θα φωταγωγηθούν απόψε με το μπλε χρώμα, που ταυτίζεται με την έννοια της ευαισθησίας για τον αυτισμό. «Είναι ευκαιρία να νιώσουμε όλοι το χρέος που έχουμε να δείξουμε ευαισθησία, να συνειδητοποιήσουμε, να θυμηθούμε και κάποιοι ίσως να μάθουν με την ευκαιρία, την ευαισθησία που πρέπει να δείχνουμε στα πρόσωπα αυτά τα οποία εκφράζονται ή και επικοινωνούν με τον διό τους τρόπο μέσα από το φάσμα του αυτισμού», είπε.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θάνατο της πρώην Υπουργού Παιδείας Κλαίρης Αγγελίδου, ανήμερα της Εθνικής εορτής της 1ηςΑπριλίου. Η κ. Αγγελίδου ήταν μια πολύ σημαντική προσωπικότητα με πολυσχιδή προσφορά, όχι μόνο για το Υπουργείο Παιδείας αλλά για την κοινωνία ολόκληρη και την Αμμόχωστο. Η Κλαίρη Αγγελίδου αφήνει πίσω της πολύτιμες παρακαταθήκες και με το έργο που έκανε ως Υπουργός Παιδείας με μεταρρυθμίσεις, αλλά και ως συγγραφέας και ποιήτρια, είπε.

Πρόσθεσε πως οι σημαίες του Υπουργείου κυματίζουν σήμερα μεσίστιες, η κηδεία θα γίνει αύριο δημοσία δαπάνη και σε αυτή θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ίδιος. Σημείωσε πως το Υπουργείο αποφάσισε πως θα διοργανωθεί ένα ειδικό συμπόσιο με θεματολογία σχετική με τη λογοτεχνία, προς τιμή της αείμνηστης Κλαίρης Αγγελίδου.

Ο κ. Προδρόμου αναφέρθηκε στη συνέχεια στην αποκάλυψη ενός υπόγειου χώρου στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, άγνωστου μέχρι σήμερα, και ο οποίος γειτνιάζει με την καμαρόσκεπη αίθουσα και ενδεχομένως να αποτελούσε την κρύπτη μελών της φιλικής εταιρείας που επισκέπτονταν την Κύπρο και συναντούσαν το επίσης μέλος της φιλικής εταιρείας Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό.

«Αποφασίστηκε από το Υπουργείο ότι η αίθουσα αυτή θα αποκατασταθεί, θα γίνει ορατή και επισκέψιμη με την αποπεράτωση των εργασιών που γίνονται στο σχολείο», είπε και σημείωσε πως οι εργασίες περιλαμβάνουν και την αποκατάσταση αυτή καθώς και της στέρνας, ίχνη της οποίας έχουν βρεθεί στο προαύλιο του σχολείου.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε πως μια από αυτές είναι η απόφαση για ενίσχυση και αναβάθμιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου, μέσα από τη λειτουργία του ως εξατάξιου σχολείου, με τάξεις τόσο Λυκείου όσο και Γυμνασίου.

Ταυτόχρονα, το Παγκύπριο θα λειτουργεί ως σχολείο χωρίς εκπαιδευτική περιφέρεια κατά τρόπο που θα μπορούν να φοιτούν μαθητές προερχόμενοι από οποιαδήποτε περιοχή. Ο στόχος είναι στο σχολείο να λειτουργούν και να εφαρμόζονται πιλοτικά κάποια νεωτερικά και βελτιωτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσα από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, σημείωσε.

Ένα τέτοιο πρωτοποριακό πρόγραμμα, είπε, που ξεκινά από την ερχόμενη χρονιά είναι οι δύο ξένες γλώσσες. Θα είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα έχει ως σκοπό να εφαρμοστεί από τη μεθεπόμενη χρονιά και σε όλα τα άλλα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές. Εξήγησε πως θα επεκταθεί η διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και στη Β΄ και Γ΄ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών προκειμένου συνολικά οι μαθητές και μαθήτριες κατά την 6χρονη φοίτηση τους να διδάσκονται 2 ξένες γλώσσες, όπως είναι η κατεύθυνση που δίνει η ΕΕ.

Ο κ. Προδρόμου είπε στη συνέχεια πως ένα δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στο Παγκύπριο είναι η εφαρμογή μεθοδολογίας και της διαθεματικής STEM. Να γίνει δηλαδή το Παγκύπριο, είπε, το πρώτο γυμνάσιο STEM, δηλαδή της μεθοδολογίας επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, ενισχύοντας έτσι τις θετικές επιστήμες.

Ο Υπουργός είπε πως ένα τρίτο σημαντικό πρόγραμμα που θα αρχίσει στο Παγκύπριο, θα είναι η πιλοτική λειτουργία ολοήμερου Γυμνασίου. Θα είναι το πρώτο ολοήμερο Γυμνάσιο που θα συμπεριληφθεί ενισχυμένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ενώ στο πλαίσιο του θα ενταχθεί μαθητική μέριμνα με υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης.

Επιπλέον, θα ξεκινήσει στο Παγκύπριο η ανάπτυξη του προγράμματος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σχολικών μονάδων με την ενίσχυση του ψηφιακού πλαισίου δεξιοτήτων του 21ου αιώνα όπως ορίζεται από την Κομισιόν και σύμφωνα με τις προτάσεις στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Θα δημιουργηθεί ακόμη στο Παγκύπριο, όπως είπε ο Υπουργός, κέντρο κλασσικών σπουδών και ελληνικών γραμμάτων που θα λειτουργήσει τα απογεύματα, σε συνέργεια με τη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη. Στο κέντρο θα μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες και από άλλα σχολεία.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ακόμη πως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο Παγκύπριο, θα κατασκευαστεί και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Σε σχέση με τα δημοτικά σχολεία του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως εγκρίνοντας εισηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας, το Υπουργικό αποφάσισε την κτηριακή αναβάθμιση των τριών αυτών σχολείων, του Δημοτικού Σχολείου Ευγενίου και Αντωνίας Θεοδότου, του Ελενείου και του Αγίου Κασσιανού, στη βάση σχεδιασμών που υποβλήθηκαν από τη σχολική εφορεία. Η αναβάθμιση αυτή, σημείωσε, λαμβάνει υπόψη και το γεγονός ότι θα υποδεχθούν τα σχολεία αυτά και μαθητές από το Γυμνάσιο Φανερωμένης, που θα μετατραπεί σε Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αποφασίστηκε επιπλέον, η λειτουργία προαιρετικού ολοήμερου νηπιαγωγείου στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο Αγίου Αντωνίου και λειτουργία ενιαίου ολοήμερου σχολείο είτε στον Αγιο Αντώνιο είτε στο Ελένειο. Επίσης, αποφασίστηκε η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών στα συγκεκριμένα σχολεία από 25 σε 20 ανά τμήμα με σκοπό την ενίσχυση του αλφαβητισμού.

Ο κ. Προδρόμου είπε ακόμη πως το Υπουργικό αποφάσισε την παροχή έκτακτη οικονομική ενίσχυση των παροικιακών σχολείων που λειτουργούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ενίσχυση αυτή θα καταβληθεί το επόμενο διάστημα μέσω της κυπριακής εκπαιδευτικής αποστολής του ΗΒ. Ανακοίνωσε ακόμη ότι αύριο ξεκινά η λειτουργία του ψηφιακού σχολείου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις για την μετατροπή του σχολείου της Φανερωμένης σε Αρχιτεκτονική Σχολή και τη μετακίνηση των μαθητών σε άλλα σχολεία της περιοχής, ο κ. Προδρόμου είπε πως τα παιδιά θα φοιτήσουν σε σχολεία που απέχουν σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την Φανερωμένη, και σημείωσε πως δεν είναι μια τόσο ανατρεπτική αλλαγή. Πρόσθεσε πως η απόφαση για το σχολείο της Φανερωμένης δεν αποτελεί απλώς μια αλλαγή χρήσης του σχολείου, αλλά εντάσσεται σε ένα μεγάλο σχεδιασμό για την αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας.

Σημειώνοντας πως δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα επέλθουν αυτές οι αλλαγές, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο είναι έτοιμο για αυτή τη μετακίνηση. Όπως είπε το σχολείο της Φανερωμένης φιλοξενεί ένα πολύ μικρό αριθμό μαθητών, κάτι που αποβαίνει εις βάρος αυτών των μαθητών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν σε παρακείμενα σχολεία. «Καταλαβαίνουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή επιφέρει αναστάτωση, όμως η φοίτηση αυτών των παιδιών, είτε είναι του δημοτικού είτε του γυμνασίου, θα γίνει σε σχολεία που δεν απέχουν πάρα πολύ από την περιοχή», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις σε σχέση με το πρόγραμμα των παγκύπριων εξετάσεων, και συγκεκριμένα τις επικρίσεις ότι είναι πολύ πιεστικό για τους μαθητές, ο κ. Προδρόμου είπε πως οι εξετάσεις γίνονται μέρα παρά μέρα και αφήνεται χρονικό διάστημα ανάμεσα στα μαθήματα.

«Θα μπορούσαμε να αφήνουμε διάστημα μιας εβδομάδας και να κάνουμε εξετάσεις που να διαρκούν ενάμιση με δύο μήνες. Ακριβώς επειδή υπάρχει η πανδημία, επιβάλλεται να συμμαζέψουμε τις εξετάσεις διότι το σχολείο είναι διδασκαλία, δεν είναι εξετάσεις», είπε.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αν όλοι είναι συνεπείς ως προς τα μέτρα, όλα θα πάνε καλά, όπως και πέρσι. Περισσότερο το Υπουργείο και την υπηρεσία εξετάσεων θα απασχολήσουν η εξασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας εκείνες τις ημέρες που θα διεξάγονται οι εξετάσεις, δηλαδή από τις 24 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου 2021.

Σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων και των δημοτικών στη Λεμεσό, ο Υπουργός είπε πως όλα διεξήχθησαν ομαλά και «ευτυχώς και επιτέλους που και τα παιδιά των γυμνασίων μπόρεσαν να επανέλθουν σε φοίτηση με φυσική παρουσία».

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης είπε πολύ μικρό ποσοστό μαθητών και ελάχιστο αριθμό εκπαιδευτικών δεν έχουν προσκομίσει πιστοποιητικό  ταχείας εξέτασης και οι μεν μαθητές θα τύχουν εξ αποστάσεων εκπαίδευση και οι δε καθηγητές θα αντικατασταθούν.

Ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης είπε πως τα δημοτικά ήταν προετοιμασμένα από προηγουμένως από αρχές Φεβρουαρίου, πριν κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες και έτσι μαθητές, δάσκαλοι και γονείς δεν αντιμετώπισαν προβλήματα σήμερα με την επανέναρξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο, την ώρα που συμβαίνουν στη Cyprus Times

Top Stories

MC MEDIA NETWORK

Κεραυνός – ΑΕΚ 65-72: Πρασινοκίτρινο ΕΠΟΣ μέσα στον Στρόβολο!

Για να φθάσει η σειρά της τελικής φάσης των πλέι-οφ ως το σημείο που δεν… πήγαινε άλλο, έγιναν πάρα πολλά! Όμως η ΑΕΚ (που ταλαιπωρήθηκε...

Τα διασημότερα μοντέλα στο επετειακό show του Michael Kors (video)

Ο Michael Kors γιόρτασε 40 χρόνια πορείας στη μόδα με ένα εντυπωσιακό show στην καρδιά του Broadway, την Times Square Λάμψη, φώτα, πανέμορφα μοντέλα, υπέροχες...

Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ, με διπλό στην έδρα του Κεραυνού

Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ, με διπλό στην έδρα του Κεραυνού

Σκότωσαν τον Θαλή από το «Κάμπινγκ»! Συντετριμμένοι οι ηθοποιοί!

Άγνωστοι δηλητηρίασαν το γατάκι της σειράς «Κάμπινγκ» του Alpha Κύπρου. Η Ιωάννα Λαμπροπούλου συντετριμμένη και γεμάτη θυμό έκανε γνωστή την δυσάρεστη είδηση μέσα από τα...

MC MEDIA NETWORK

Κεραυνός – ΑΕΚ 65-72: Πρασινοκίτρινο ΕΠΟΣ μέσα στον Στρόβολο!

Για να φθάσει η σειρά της τελικής φάσης των πλέι-οφ ως το σημείο που δεν… πήγαινε άλλο, έγιναν πάρα πολλά! Όμως η ΑΕΚ (που ταλαιπωρήθηκε...

Τα διασημότερα μοντέλα στο επετειακό show του Michael Kors (video)

Ο Michael Kors γιόρτασε 40 χρόνια πορείας στη μόδα με ένα εντυπωσιακό show στην καρδιά του Broadway, την Times Square Λάμψη, φώτα, πανέμορφα μοντέλα, υπέροχες...

Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ, με διπλό στην έδρα του Κεραυνού

Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ, με διπλό στην έδρα του Κεραυνού

Σκότωσαν τον Θαλή από το «Κάμπινγκ»! Συντετριμμένοι οι ηθοποιοί!

Άγνωστοι δηλητηρίασαν το γατάκι της σειράς «Κάμπινγκ» του Alpha Κύπρου. Η Ιωάννα Λαμπροπούλου συντετριμμένη και γεμάτη θυμό έκανε γνωστή την δυσάρεστη είδηση μέσα από τα...

Lifestyle

Lifestyle

Τα διασημότερα μοντέλα στο επετειακό show του Michael Kors (video)

Ο Michael Kors γιόρτασε 40 χρόνια πορείας στη μόδα με ένα εντυπωσιακό show στην καρδιά του Broadway, την Times Square Λάμψη, φώτα, πανέμορφα μοντέλα, υπέροχες...

Κεραυνός – ΑΕΚ 65-72: Πρασινοκίτρινο ΕΠΟΣ μέσα στον Στρόβολο!

Για να φθάσει η σειρά της τελικής φάσης των πλέι-οφ ως το σημείο που δεν… πήγαινε άλλο, έγιναν πάρα πολλά! Όμως η ΑΕΚ (που ταλαιπωρήθηκε...

ΒΙΝΤΕΟ: Τρύπωσε στην άμυνα και σκόραρε ο Κορρέα

Δείτε το γκολ με το οποίο ο Κορρέα έκανε το 1-2

Advertorials