MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μετά τα αλλεπάλληλα όχι για ΓεΣΥ, παίρνει θέση ο ΠΙΣ

Advertisement

Sponsored by exness

Το 2019 δε μπήκε καλά για τα περί του Γενικού Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ)… Οι Επιστημονικές Εταιρείες -που έχουν σχέση με τους ιατρικούς κλάδους- εκδίδουν ανακοινώσεις η μία μετά την άλλη και καλούν τα μέλη τους να μείνουν εκτός του ΓεΣΥ – Πήρε θέση και ο Παγκύπριος Οργανισμός Ιατρών (ΠΙΣ) – Ο δημόσιος διάλογος δηλητηριάζεται τοξικά, λέει ο ΠΙΣ – «Ναι» στο ΓεΣΥ από Mediterranean Hospital of Cyprus – Τέσσερα σεμινάρια εντός Ιανουαρίου για τους προσωπικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ, διοργανώνει ο ΟΑΥ

Advertisement

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει ότι ο δημόσιος διάλογος για την ζωτικής σημασίας μεταρρύθμιση της υγείας «αποπροσανατολίζεται και τοξικά δηλητηριάζεται με την προσπάθεια σπίλωσης και κοινωνικής απαξίωσης της ιατρικής κοινότητας», σημειώνοντας πως θα συνεχίσει να εκφράζει με παρρησία τις θέσεις του για την προαγωγή του αγαθού της υγείας και τις ανεπαρκείς δυνατότητες του σχεδιαζόμενου συστήματος να προσφέρει συνθήκες ποιοτικής υγείας στον ασθενή.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δημόσιες αναφορές, οι οποίες όπως αναφέρει «προσθέτουν στην εκστρατεία απαξίωσης του ιατρικού επαγγέλματος, που συντελείται συστηματικά εδώ και πολύ καιρό», ο ΠΙΣ αναφέρει ότι «σε ένα δημόσιο διάλογο κάθε ενδιαφερόμενο μέρος έχει το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της τεκμηριωμένης γνώμης του», για να σημειώσει ότι «στις δημοκρατίες στα επιχειρήματα απαντάς με επιχειρήματα και όχι στοχοποιώντας τις κοινωνικές ομάδες που τα εκφράζουν».

«Είναι λυπηρό οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δημοκρατίας να πλήττουν την ουσία της. Ως θεσμός τονίζουμε ότι η έννοια του όρκου του Ιπποκράτη μετουσιώνεται από τους γιατρούς της Κύπρου καθημερινά με τις ιατρικές τους πράξεις υπηρετώντας το λειτούργημα με υπευθυνότητα, αυταπάρνηση και αίσθημα καθήκοντος. Το διαβεβαιώνουν οι γνώσεις, οι άπειρες ώρες δουλειάς, οι επενδύσεις σε σύγχρονες και ποιοτικές υποδομές και η διαρκής προσπάθεια για επιστημονική κατάρτιση. Το τεκμηριώνουν οι υψηλοί δείκτες υγείας που διατηρεί η Κύπρος παγκοσμίως», συμπληρώνει.

Όπως προσθέτει «το Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ) δεν σχετίζεται με τη φοροδιαφυγή, αλλά με την αποδοτική αξιοποίηση των εισφορών των φορολογούμενων, για εισαγωγή διοικητικών προτύπων, επομένως με την παρεχόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας που υπόσχεται το κράτος στους πολίτες», για να συμπληρώσει ότι «τα μέλη της ιατρικής κοινότητας, όπως όλοι οι πολίτες, καταθέτουν στα αρμόδια όργανα τα φορολογικά τους στοιχεία και είναι απαράδεκτη η συνήθης τακτική για σκοπούς  αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης στα πολλαπλά αδιέξοδα, που αφορούν το σχεδιασμό του ΓεΣΥ ή και άλλων μεταρρυθμίσεων του κράτους, να στοχοποιούνται επαγγελματικές ομάδες».

Ο ΠΙΣ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα κάθε γιατρού και ότι θα συνεχίσει να εκφράζει με παρρησία τις θέσεις του, για την προαγωγή του αγαθού της υγείας και τις ανεπαρκείς δυνατότητες του σχεδιαζόμενου συστήματος να προσφέρει συνθήκες ποιοτικής υγείας στον ασθενή.

Επίσης, καλεί όλους τους παράγοντες του δημόσιου βίου όπως πολιτειακούς παράγοντες, κρατικούς αξιωματούχους, πολιτικά κόμματα, θεσμικούς φορείς, ΜΜΕ, να αναζητούν πλήρη και σφαιρική ενημέρωση στα θέματα της δημόσιας Υγείας, ειδικά δε σε μια τόσο κρίσιμη για το μέλλον της περίοδο».

Επιπρόσθετα, τονίζει ότι πάγια θέση του «είναι να παραμείνει βαθιά προσηλωμένος στις προσπάθειες τις πολιτείας για ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό σχέδιο υγείας», σημειώνοντας  ότι «η γενική απαίτηση των πολιτών, των ασθενών και του ιατρικού κόσμου της Κύπρου είναι η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας, ένα αίτημα για το οποίο έχουν δαπανηθεί πόροι από δεκαετίες».

Τέλος, αναφέρει ότι «τεκμηριωμένα έχει καταθέσει στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία καθώς επίσης και στην πολιτική ηγεσία, όχι μόνο τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς για τον υφιστάμενο σχεδιασμό, αλλά και εποικοδομητικές εισηγήσεις έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις που να καθιστούν το εθνικό σύστημα υγείας βιώσιμο και λειτουργικό».

Ήρθε και το «ναι» από το Mediterranean Hospital of Cyprus 

Μετά τις συνεχιζόμενες ανακοινώσεις από τις διάφορες Επιστημονικές Εταιρείες -που έχουν σχέση με τους ιατρικούς κλάδους- καλούν τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, ήρθε και το «ναι».

Το ιδιωτικό νοσηλευτήριο Mediterranean Hospital of Cyprus με ανακοίνωση του γνωστοποιεί τη δέσμευση του για συμμετοχή στο νέο Σύστημα Υγείας, αναφέροντας ότι είναι έτοιμο να στηρίξει ισότιμα και καθολικά τον πληθυσμό.

Ταυτόχρονα, μέσω της συμμετοχής του στο ΓΕΣΥ, το Mediterranean Hospital θα συμβάλει, όπως αναφέρει, ενεργά στην δικαιότερη και αποτελεσματικότερη χρήση των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των ασθενών και του συνόλου.

Τέσσερα σεμινάρια εντός Ιανουαρίου για τους προσωπικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ, διοργανώνει ο ΟΑΥ 

Στο μεταξύ, τη διοργάνωση τεσσάρων δωρεάν σεμιναρίων, διάρκειας δύο ωρών το καθένα, τα οποία θα αρχίσουν και θα ολοκληρωθούν εντός Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), με αφορμή την έναρξη της υποβολής αιτήσεων εγγραφής από προσωπικούς ιατρούς στο ΓεΣΥ στις 21 Ιανουαρίου 2019 και για να υποστηρίξει τους ιατρούς, που θέλουν να εγγραφούν στο ΓεΣΥ, ως προσωπικοί ιατροί.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΑΥ αναφέρει ότι τα σεμινάρια έχουν τίτλο «Διαδικασία υποβολής αίτησης εγγραφής ως Προσωπικός Ιατρός στο ΓεΣΥ» και απευθύνονται σε ιατρούς που ενδιαφέρονται να εγγραφούν ως προσωπικοί ιατροί για παιδιά και ενήλικες ή εκπροσώπους τους.

Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου του 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00 με 19:00, στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στην οδό Κλήμεντος 17-19 στη Λευκωσία, ενώ το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 με 12:00, στον ίδιο χώρο.

Το τρίτο σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 24 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00 με 19:00, στο Curium Palace Hotel στη Λεμεσό, ενώ το Τέταρτο θα γίνει στη Λάρνακα στις 26 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 με 12:00, στο Golden Bay Beach Hotel.

Ο ΟΑΥ καλεί τους ενδιαφερόμενους ιατρούς όπως υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στο σύνδεσμο: https://surveys.gesy.org.cy/s/preenrolment/.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στο Κέντρο Εξυπηρέτησης για το ΓεΣΥ στο τηλέφωνο 17000 (δωρεάν κλήση) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@gesy.org.cy.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network