MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια, ασθενής ανέμενε 3 μέρες! Επισκέπτες ανεξέλεγκτοι μεταδίδουν ιώσεις

Advertisement

Sponsored by exness

Φουλ τα νοσοκομεία λόγω λοιμώξεων – Έψαχναν τρείς μέρες κρεβάτι για να γίνει εισαγωγή ασθενής που βρισκόταν στο ΤΑΕΠ καταγγέλλει η ΟΣΑΚ – Φωνές για ανεξέλεγκτη κατάσταση και σε θαλάμους, με επισκέπτες να μεταδίδουν ιώσεις και κορωνοιό σε ασθενείς – Πως απαντά ο ΟΚΥπΥ που διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη παρά την αυξημένη ροή ασθενών

Την ώρα που τα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ δέχονται μεγάλη πίεση από αυξημένες ροές ασθενών που προήλθαν από λοιμώξεις του αναπνευστικού, έντονες είναι οι φωνές από πλευράς οργανωμένων ασθενών που κάνουν λόγο για αποτυχία εκσυγχρονισμού των νοσηλευτηρίων.

Advertisement

Μιλώντας στη Cyprus Times ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, καταγγέλλει ότι πέραν την έξαρσης των λοιμώξεων τα νοσηλευτήρια συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, τόσο στα ΤΑΕΠ, όσο και στους υπόλοιπους θαλάμους.

Κληθείς να απαντήσει σε καταγγελίες πολιτών για πολύωρες αναμονές και συμφόρηση στους θαλάμους ο κ.Κουλούμας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν κλίνες με αποτέλεσμα να περιμένουν για ώρες ασθενείς, ώστε να γίνουν εισαγωγή. Μάλιστα σημείωσε ότι υπήρξε αναφορά από ασθενή ότι αυτός ανέμενε 3 μέρες στο ΤΑΕΠ.

«Υπάρχει έξαρση λοιμώξεων, πέραν αυτού όμως τα προβλήματα είναι διαχρονικά εφόσον δεν υπάρχουν κλίνες. Ασθενής μας ανέφερε ότι ανέμενε για 3 μέρες στο ΤΑΕΠ Λευκωσίας ώστε να γίνει εισαγωγή καθώς έψαχναν κλίνη σε θάλαμο».

Την ίδια ώρα ο κ.Κουλούμας σημειώνει ότι πέραν των καθυστερήσεων και της ταλαιπωρίας διαπιστώθηκε μετά από άλλες καταγγελίες ότι επισκέπτες ασθενών μαζεύονται σε θαλάμους χωρίς μέτρα προστασίας και ανεξέλεγκτα σε αριθμό, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν διάφορες ιώσεις ή και κορωνοιό στους ασθενείς.

«Δεν μπορείς να είσαι στο Νοσοκομείο και να κολλάς κορωνοιό από επισκέπτες. Είχαμε αναφορές ότι σε κάποιες περιπτώσεις μαζεύτηκαν 6-7 επισκέπτες για να δουν έναν ασθενή και μάλιστα μπαινόβγαιναν στον θάλαμο χωρίς μάσκες προστασίας, πράγματα απαράδεκτα και αδιανόητα» τονίζει ο κ.Κουλούμας. Όπως διαπιστώνεται, είπε, υπάρχει πισωγύρισμα στην προ κορωνοιού εποχή όταν μαζεύονταν όλοι γύρω από ένα κρεβάτι.

Οι οργανωμένοι ασθενείς, όπως τονίζουν, κάλεσαν στο παρελθόν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα. «Εμείς λέμε να ληφθούν μέτρα και τα φαινόμενα επιβεβαιώνουν δυστυχώς ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι πολύ μακριά. Δεν έχουν γίνει βήματα προόδου δυστυχώς και φαίνεται ότι έχουν αποτύχει. Ο ΟΚΥπΥ θεωρούμε ότι αδυνατεί να εκσυγχρονίσει τα νοσοκομεία» είπε.

«Δεν θα κάνουν τους αστυνομικούς οι νοσηλευτές… Θέμα κουλτούρας»

Κληθείς να παραθέσει την θέση του ΟΚΥπΥ ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου σημείωσε ότι υπάρχει αυξημένη ροή ασθενών με λοιμώξεις στα νοσηλευτήρια τόσο στον παιδικό πληθυσμό, όσο και σε ενήλικες. «Υπάρχει υψηλή πληρότητα σε παθολογικούς και πνευμονολογικούς θαλάμους εφόσον είμαστε σε χειμερινή περίοδο και μετά τις γιορτές όπου υπήρξε συνωστισμός ατόμων σε κλειστούς χώρους, αλλά και με το άνοιγμα των σχολείων αναμένουμε περαιτέρω αύξηση» είπε.

Ερωτηθείς για τα επισκεπτήρια και τι απαντούν στις φωνές ασθενών ότι επισκέπτες μπαίνουν ανεξέλεγκτα στα νοσηλευτήρια, ο κ.Χαριλάου υπογραμμίζει ότι τα πρωτόκολλα ισχύουν και το διάταγμα είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος έχει το δικαίωμα επίσκεψης με προϋποθέσεις, αρνητικό rapid test, να φέρει μάσκα προστασίας και ένας συγγενής να είναι δίπλα στον ασθενή με ολιγόλεπτη παραμονή.

«Τώρα αυτοί που δεν τηρούν τα πρωτόκολλα είναι θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας. Αυτοί που επισκέπτονται το αγαπημένο τους πρόσωπο δεν πρέπει να το επιβαρύνουν με άλλες λοιμώξεις και σίγουρα οι νοσηλευτές δεν είναι αρμόδιοι να κάνουν τους αστυνομικούς. Ας αναλογιστεί ο καθένας και την ατομική του ευθύνη» είπε.

Όσον αφορά τις αναμονές στα ΤΑΕΠ ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ εξήγησε ότι το τελευταίο διάστημα και λόγω γιορτών υπήρξε αυξημένη προσέλευση καθώς οι προσωπικοί γιατροί ήταν κλειστοί και ο κόσμος όλος κατέληγε στα νοσοκομεία. «Ο κόσμος δεν έμαθε δυστυχώς να χρησιμοποιεί τα εφημερεύοντα ιατρεία. Όλα τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν επαρκώς, υπήρξαν καθυστερήσεις σε μη επείγοντα τα οποία έπρεπε να τα διεκπεραιώσουν οι προσωπικοί γιατροί».

Τέλος ο κ.Χαριλάου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει επίσης μεγάλη ροή ασθενών από οίκους ευγηρίας που δεν ακολουθούν την διαδικασία, δηλαδή πρώτα να αποταθούν σε προσωπικό γιατρό ή συμβεβλημένο μαζί τους, αλλά πάνε απευθείας στα ΤΑΕΠ και επιφορτίζουν επιπλέον τα νοσοκομεία. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι γίνεται συνεχώς αναπροσαρμογή πλάνων και πως η κατάσταση στα νοσηλευτήρια παραμένει διαχειρίσιμη.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network