MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με την παράδοση επιπλέον τεκμηρίων στην υπεράσπιση συνεχίστηκε η δίκη της Focus 

Advertisement

Sponsored by exness

Η Κατηγορούσα Αρχή παρέδωσε σήμερα στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση της Focus αντίγραφα των εγγράφων και των ψηφιακών δίσκων που σχετίζονται με τη διαδικασία λήψης τεκμηρίων από την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής των κυπριακών αρχών.

Advertisement

Η υπόθεση αφορά στην κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση εκτός από τον Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Ανδρέας Αριστείδης δήλωσε προς το δικαστήριο ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα της υπεράσπισης της MIG η οποία ζητά αντίγραφο του σκληρού δίσκου που λήφθηκε από τον προσωπικό υπολογιστή του κ. Ζολώτα από τα γραφεία της εταιρείας του.

Όπως εξήγησε, κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τα προσωπικά δεδομένα του κ. Ζολώτα από τη στιγμή που μέσα στο δίσκο υπάρχουν δεδομένα από την ιδιωτική ζωή του κατηγορούμενου που δεν αφορούν την υπόθεση.  Ο κ. Αριστείδης ξεκαθάρισε ότι αντίγραφο του σκληρού δίσκου μπορεί να δοθεί και στους άλλους κατηγορουμένους μόνο μετά τη ρητή και ανεπιφύλακτη συγκατάθεση του κ. Ζολώτα.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι τα δεδομένα του δίσκου που αφορούν την παρούσα υπόθεση εκτυπώθηκαν και δόθηκαν σε έντυπη μορφή σε όλους τους κατηγορούμενους.

Η υπεράσπιση ζήτησε χρόνο προκειμένου να μελετήσει τα τεκμήρια που της δόθηκαν και να αποφασίσει κατά πόσον θα εγείρει ενστάσεις ως προς την κατάθεση τους στο δικαστήριο για τις οποίες ενδεχομένως να διεξαχθεί διαδικασία δίκης εντός δίκης το πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η δίκη βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης των τεκμηρίων της υπόθεσης από τον πρώτο μάρτυρα της  Κατηγορούσας Αρχής, Λοχία του ΤΑΕ Μόρφου Νικόλα Φουλλίδη, ο οποίος έχει αποσπαστεί στην ειδική ανακριτική ομάδα που διερευνά τα αίτια της κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας. Ο κ. Φουλλίδης ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή και τη διαχείριση των τεκμηρίων της υπόθεσης.

Από τα συνολικά 293 τεκμήρια έχει ήδη κατατεθεί ένας αριθμός πέραν των 250. Όπως αναφέρθηκε κατά τη προηγούμενη δικάσιμο, πολλά από τα τεκμήρια κατατέθηκαν χωρίς να εγερθεί οποιαδήποτε ένσταση από την υπεράσπιση, ενώ για κάποια από αυτά υποβλήθηκαν ενστάσεις οι οποίες απορρίφθηκαν και επιτράπηκε η κατάθεση τους.

Η υπεράσπιση  επιφύλαξε το δικαίωμα τους να υποβάλει ενστάσεις σε σχέση με αριθμό τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από τις ελληνικές και βρετανικές αρχές.

Στο κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνονται συνολικά 30 κατηγορίες που αφορούν τα εξής επτά αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμό δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργό δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής του από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Η υπόθεση καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο του 2016 και παραπέμφθηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου τον Απρίλιο του 2017.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΟΙ ΠΑΦΙΤΕΣ…

ShootandGoal