MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με «συντροφιά» λίγο άμμο από την θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο τάφηκε ο Αλέξης Γαλανός (pics)

Advertisement

Sponsored by exness

Με «συντροφιά» λίγο άμμο από τη θαλασσοφίλητη Αμμόχωστο τάφηκε ο Αλέξης Γαλανός – Η Αμμόχωστος αποχαιρέτισε τον Δήμαρχό της

Advertisement

Με ανεκπλήρωτη την επιθυμία να είναι ο πρώτος, πρώτος δημότης της Αμμοχώστου που θα πατήσει την ξανθή άμμο της ελεύθερη, έφυγε από τη ζωή ο Αλέξης Γαλανός, που κηδεύτηκε και τάφηκε στην προσφυγιά με ένα βαζάκι άμμο από την πόλη του.

Το τελευταίο αντίο από την πολιτική ηγεσία του τόπου, τις τοπικές αρχές, τους φίλους και τιμητές του πολιτικού του βίου και κυρίως τους Αμμοχωστιανούς, λέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρα στην εκκλησία της Του Θεού Σοφίας όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία προϊσταμένου του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου και  παρισταμένου του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.

Στο φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την κυπριακή σημαία και τη σημαία του δήμου Αμμοχώστου, τοποθετήθηκε δίπλα στο σταυρό ένα βαζάκι με άμμο από την κατεχόμενη πόλη του Ευαγόρα.

Στον επικήδειο λόγο ο φίλος του Αλέξη Γαλανού τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε πως ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι ψεύδεται ισχυριζόμενος ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τον ορισμό εμπειρογνωμόνων για εμβάθυνση του λιμανιού της Αμμοχώστου ταυτόχρονα.

Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών διερωτήθηκε γιατί τώρα, και μετά από τόσο καιρό, επέλεξε να εγείρει το θέμα ο κ. Οζερσάι.

Αφού σημείωσε πως η δική μας πλευρά ουδεμία ένσταση έφερε σε αυτή την παράλληλη ενέργεια, είπε πως η τουρκική πλευρά επέμενε πως η Αμμόχωστος είναι αναπόσπαστο μέρος του εδαφικού στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού.

Όντως σε όλες τις συζητήσεις, επί όλων των σχεδίων λύσης και στις τελευταίες διαπραγματεύσεις δεν χωρούσε καμία αμφιβολία ότι η πρώτη προς επιστροφή και παράδοση στους νόμιμους κατοίκους της ήταν η Αμμόχωστος κάτι που επιβεβαίωσε και το πλαίσιο Γκουτέρες, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης.

Αναφερόμενος στον πολιτικό και τον πολιτικό βίο του Αλέξη Γαλανού, ο κ. Κασουλίδης έκανε λόγο για τον ευπατρίδη δημοκράτη που δεν υποτιμούσε τις συνθήκες, αλλά διεκδικούσε.

Ο λόγος που άρθρωνε είχε χρώμα, δηλαδή δεικτηκότητα που διαπερνούσε τα κομματικά στεγανά, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης.  Αναφερόμενος στο ήθος του ανδρός υπενθύμισε πως ο Αλέξης Γαλανός αποποιήθηκε της αντιμισθίας του Βουλευτή.  Σε αυτή την επισήμανση η εκκλησία δονήθηκε από το χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ακόμα πως παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Γαλανός κατέλαβε το δεύτερο πολιτειακό αξίωμα του κράτους, χωρίς έπαρση και με φάρο την αγάπη του στην Αμμόχωστο, υπηρέτησε ως δήμαρχος.

Το τελευταίο αποχαιρετισμό από τους Αμμοχωστιάνους ανέλαβε να απευθύνει ο Αντιδήμαρχος Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο βίο και την πολιτική πορεία του Αλέξη Γαλανού, παράθεσε τις έντονες προσπάθειες που έκανε  και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την ανακίνησε διεθνώς του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στου νομίμους κατοίκους της.

“Επέλεξες να φύγεις ξαφνικά και απρόσμενα”, ανέφερε ο κ. Ζαννέτος που παραφράζοντας ποίηση του Ρίτσου είπε προς τον τεθνεώτα Δήμαρχο «σκέψου να επιστρέψουμε στην Αμμόχωστο και εσύ να λείπεις».

Ο γιος του Αλέξη Γαλανού, Χρίστος αποχαιρετώντας τον πατέρα του είπε πως ένιωθε πως ο πατέρας του προσπαθούσε μάταια, με διάβασμα και άλλες δραστηριότητες να καλύψει το κενό που άφησε ο βίαιος αποχωρισμός του από την πόλη του και η προσφυγιά.  Είπε επίσης πως αποτελεί παρηγοριά για το γεγονός ότι ο πατέρας του έφυγε, αγέρωχος δίπλα στη θάλασσα που υπεραγαπούσε.

Παρέθεσε επίσης πρόσφατη απάντηση του Αλέξη Γαλανού στην ερώτηση «τι κατάλαβες μετά από τόσες προσπάθειες και την πολιτική». Μπορεί να μην κατάφερα να αλλάξω τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον κατάφερα να μην με αλλάξει ο κόσμος, ήταν η απάντηση του Αλέξη Γαλανού.

Τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, η πρώτη Κυρία Άντρη Αναστασιάδη, η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, η Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, η ηγεσία της αστυνομίας, του στρατού, ανεξάρτητοι και πολιτειακοί αξιωματούχοι.

 

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network