MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με πλαφόν για να αποφύγουμε τα χειρότερα

Advertisement

Sponsored by exness

Στα 350 άτομα ο μέγιστος αριθμός σε εξωτερικούς χώρους και με SafePass – Μέτρα-πλαφόν για παριστάμενους σε χώρους συγχρωτισμού – Δυνατότητα σε επιχειρήσεις να αποφασίσουν αν θέλουν να φιλοξενούν μόνο εμβολιασμένους ή άτομα που έχουν νοσήσει – Στους ιδιοκτήτες η ευθύνη για έλεγχο του SafePass – Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής – Αναλυτικά όλα τα μέτρα

Ούτε να ακούσουν δε θέλουν για τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση οι ιδιοκτήτες κέντρων εστίασης και αναψυχής. «Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει» λένε και ζητούν από τον Υπουργό Υγείας να ανακαλέσει.

Advertisement

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα χθες, εστιασμένη στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού, μετά και τον εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης, κυρίως μεταξύ νεαρών προσώπων που δεν εμβολιάζονται.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε πως «από την ανάλυση των στοιχείων της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, εντοπίζονται συρροές κρουσμάτων που προκύπτουν από χώρους συγχρωτισμού και μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις».

Οι ιδιοκτήτες χώρων εστίασης αντιδρούν τόσο στο όριο ατόμων που μπήκε, όσο και στο γεγονός ότι θα πρέπει να μεριμνούν οι ίδιοι για έλεγχο του safepass. Περεταίρω κάνουν λόγο για μέτρα που δημιουργούν διακρίσεις τόσο σε πελάτες όσο και σε επιχειρηματίες, δεδομένου ότι δίδεται πλέον η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες φτάνει να το γνωστοποιούν.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι που επηρεάζονται από τα μέτρα. Πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει και στον τομέα του πολιτισμού. Σε θέατρα, αμφιθέατρα και άλλους χώρους έχουν ήδη προγραμματιστεί παραστάσεις και συναυλίες, με προπωλημένα εισιτήρια, με βάση το προηγούμενο πρωτόκολλο, οπότε με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να γίνουν ακυρώσεις.

Αναλυτικά όλες οι αποφάσεις που έλαβε η Κυβέρνηση:

  1. Από τις 9 μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εσωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 250 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 350 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε υποστατικό/τομέα.
  2. Από τις 9 μέχρι τις 31 Ιουλίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε εξωτερικούς χώρους καθορίζεται στα 350 άτομα με απαραίτητη προσκόμιση SafePass ή στα 500 άτομα νοουμένου ότι όλα τα πρόσωπα είναι εμβολιασμένα τουλάχιστον με την 1η δόση και έχει παρέλθει περίοδος 3 εβδομάδων είτε έχουν νοσήσει με COVID τους τελευταίους έξι μήνες. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο που ισχύει για κάθε υποστατικό/τομέα.
  3. Τα πρόσωπα ηλικίας 12-15 ετών που δεν δύνανται να εμβολιαστούν στην παρούσα φάση και τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω σοβαρού ιατρικού προβλήματος με την προσκόμιση του απαραίτητου ιατρικού πιστοποιητικού, εξαιρούνται και μπορούν να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με ισχύ 72 ωρών.
  4. Οι χώροι στους οποίους θα ισχύσουν τα πιο πάνω είναι τα υποστατικά εστίασης, οι χώροι εκδηλώσεων ή δεξιώσεων, τα νυχτερινά κέντρα, τα κέντρα διασκέδασης, οι μουσικοχορευτικοί χώροι, τα μπαρ, οι δισκοθήκες, τα θέατρα, τα αμφιθέατρα, οι αίθουσες θεαμάτων, οι κινηματογράφοι, οι χώροι θρησκευτικής λατρείας και τα γήπεδα, εξαιρουμένων των γηπέδων ποδοσφαίρου.
  5. Οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό του, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους.
  6. Ευθύνη για την τήρηση της εφαρμογής του SafePass και των άλλων υγειονομικών μέτρων φέρει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής των επιχειρήσεων και των υποστατικών. Τονίζεται ότι η Αστυνομία και οι εξουσιοδοτημένοι λειτουργοί των Υπηρεσιών/Τμημάτων θα συνεχίσουν να έχουν την ευθύνη για τον έλεγχο και την επιτήρηση των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και τις 20 Ιουλίου η είσοδος στα γήπεδα ποδοσφαίρου επιτρέπεται μόνο κατόπιν προσκόμισης SafePass, ενώ από την 21η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία η πληρότητα των γηπέδων θα αυξηθεί στο 75%, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

Πάντως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνεχίζει να παρουσιάζει επιδείνωση, με τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά να αυξάνονται όπως και οι νοσηλείες.

Χθες Τετάρτη, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 952 κρούσματα, ενώ 93 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 27 σε σοβαρή κατάσταση.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network