MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με οξεία γαστρεντερίτιδα η πλειοψηφία παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο

Advertisement

Sponsored by exness

Η πλειοψηφία παιδιών που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο είναι με οξεία γαστρεντερίτιδα, λένε οι ειδικοί – Ποια τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς – Τι αναφέρει στη Cyprus Times ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου Δρ. Αβραάμ Ηλία

Σε έξαρση βρίσκονται τα περιστατικά οξείας γαστρεντερίτιδας ιδιαίτερα το καλοκαίρι σύμφωνα με τους ειδικούς, γεγονός που οδηγεί πολλούς ανήλικους ασθενείς σε νοσηλείες στους παιδιατρικούς θαλάμους.

Advertisement

Η πλειοψηφία των παιδιών αυτό το διάστημα που νοσηλεύονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής Δρ. Αβραάμ Ηλία, είναι ανήλικοι με οξεία γαστρεντερίτιδα. «Είναι μία κοινή πάθηση και πιο συχνή το καλοκαίρι. Προκαλείται σε ποσοστό 80% από ιούς, αλλά και από μικρόβια σε μικρότερο ποσοστό. Οι ροταϊοί αποτελούν την συχνότερη αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε παιδιά μικρότερης ηλικίας των 5 ετών».

Σύμφωνα με τον Δρ.Ηλία η μετάδοση γίνεται εύκολα από άτομο σε άτομο. Οι ιοί βακτήρια, αποβάλλονται σε κόπρανα και εμετό, ενώ επιβιώνουν σε μολυσμένες επιφάνειες για ώρες.

Τα παιδιά κολλούν με την επαφή των χεριών με το στόμα, ή παιχνίδια που έχουν ήδη μολυσμένες επιφάνειες. Επίσης, μικρόβια που αναπτύσσονται σε τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί, ή δεν έχουν συντηρηθεί καλά, ευθύνονται για σημαντικό αριθμό γαστρεντερίτιδων ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν οι γονείς στα παιδιά τους, είναι η ναυτία, τάση για εμετό ή εμετούς, διαρροϊκές κενώσεις, πόνο στην κοιλιά και μερικές φορές πυρετό. Η ιογενή γαστρεντερίτιδα σύμφωνα με τους παιδιάτρους έχει ηπιότερα συμπτώματα και αποχωρούν σε δύο με τρία, 24ωρα.

Όπως εξηγεί ο Δρ.Ηλία, λιγότερο συχνά η οξεία γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται με βαρύτερη κλινική εικόνα, όπως υψηλό πυρετό ακατάσχετους εμετούς και διαρροϊκές κενώσεις, ενώ συνήθως αυτά οδηγούν σε αφυδάτωση.

Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να γίνεται άμεση εκτίμηση από παιδίατρο. «Η θεραπεία της οξείας γαστρεντερίτιδας έχει σκοπό πρόληψη και αντιμετώπιση της αφυδάτωσης που προκαλείται από μεγάλη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Τέσσερις με έξι ώρες από την εκδήλωση της, χορηγούνται στο παιδί υγρά διαλλείματα με βάση τις οδηγίες παιδιάτρου. Εάν πρόκειται για βρέφος δεν διακόπτεται ο θηλασμός. Στη συνέχεια γίνεται σταδιακή επανασίτιση, αποφεύγοντας λιπαρές τροφές και πλούσιες σε φυτικές ίνες».

Σε περίπτωση σοβαρής αφυδάτωσης, όπως διευκρινίζει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, το παιδί θα εμφανίσει σοβαρή νωθρότητα, μειωμένη σπαργή (ελαστικότητα) δέρματος, ξηρότητα βλεννογόνων του στόματος και δεν παράγει πολλά ούρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις το παιδί θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο.

Σημαντικό για να γνωρίζουν οι γονείς, είναι ότι, δεν χορηγούνται στα παιδιά αντιδιαρροικά ή εμετικά φάρμακα, ενώ οι ενδείξεις χορήγησης αντιβιοτικών είναι σπάνιες.

Όσο αφορά την πρόληψη αυτή αποτελεί σύμφωνα με τον Δρ. Ηλία το σπουδαιότερο μέτρο αντιμετώπισης της οξείας γαστρεντερίτιδας.

Συστήνεται η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής από ενήλικες και εκπαίδευση παιδιών προς αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται καλό πλύσιμο χεριών μετά τη χρήση τουαλέτας με σαπούνι, μετά την αλλαγή πάνας, ή μετά την επαφή με άτομο που έχει συμπτώματα. Καλό πλύσιμο χεριών για προετοιμασία γεύματος, αλλά και μετά την κατανάλωσή του. Πλύσιμο σκευών μαγειρέματος και επιφανειών. Σημαντικό είναι επίσης η αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων και πλύσιμο παιχνιδιών του πάσχοντος παιδιού. Αποφυγή επαφής του πάσχοντα με άλλα πρόσωπα.

Για καλύτερη πρόληψη του ροταϊού όπως τονίζεται από τον Δρ.Ηλία, υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο που πρέπει να γίνεται τους πρώτους έξι μήνες ζωής του παιδιού.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network