MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με μικρότερη συμμετοχή αλλά μηνύματα για λύση το «συλλαλητήριο κοινοτικής ύπαρξης» στα κατεχόμενα

Advertisement

Sponsored by exness

Περίπου 500-600 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε από κεντρικό σημείο γνωστής λεωφόρου στην κατεχόμενη Λευκωσία – Ομάδα νεαρών αριστεριστών και φιλοειρηνικών οργανώσεων, περνώντας μπροστά από την τουρκική «πρεσβεία» φώναξαν «Τέλος, τέλος, τέλος στην κατοχή» και «Ώμος με ώμο ενάντια στον φασισμό»

Advertisement

Με μικρότερη από την προσδοκώμενη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε τελικά η πορεία της τ/κ συνδικαλιστικής πλατφόρμας «συλλαλητήριο κοινοτικής ύπαρξης» με μηνύματα όχι μόνο ενάντια στην κρίση λόγω της συναλλαγματικής απώλειας της τουρκικής λίρας αλλά και υπέρ της λύσης και μιας ομόσπονδης, ενωμένης Κύπρου.

Περίπου 500-600 άτομα συμμετείχαν στην πορεία που ξεκίνησε από κεντρικό σημείο γνωστής λεωφόρου στην κατεχόμενη Λευκωσία, διέσχιζε το εμπορικό κέντρο, πέρασε από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την πύλη Κερύνειας και κατέληξε μπροστά από το κτίριο της τουρκικής «πρεσβείας». Ομάδα νεαρών αριστεριστών και φιλοειρηνικών οργανώσεων, περνώντας μπροστά από την τουρκική «πρεσβεία» φώναξαν «Τέλος, τέλος, τέλος στην κατοχή» και «Ώμος με ώμο ενάντια στον φασισμό».

Άλλα συνθήματα ήταν «Θέλουμε ανεξαρτησία, δεν θέλουμε εξάρτηση», «Δεν θα πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι το τίμημα της κρίσης», «Στην εισαγόμενη κρίση, τοπική λύση, η ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος».

Εκτός από την συνδικαλιστική πλατφόρμα, την στήριξή τους στην πορεία – συλλαλητήριο είχαν εκφράσει τα μικρότερα κόμματα Ενωμένη Κύπρος, Ενωμένη Κύπρος, Κοινοτικής Σωτηρίας, η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο, αριστερές οργανώσεις και μικρότερες συντεχνίες. Στην πορεία συμμετείχε η Ντογούς Ντερία, ακτιβίστρια και «βουλευτής» του ΡΤΚ, αλλά τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, ΡΤΚ, ΚΛ, ΚΔ, ΚΚΔ, ΚΕΕ και ΚΑ, δεν στήριξαν την πορεία – συλλαλητήριο. Το δε κόμμα Εθνικιστικής Δημοκρατίας (ΜDP) που είχε εκδώσει ανακοίνωση αναφέροντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε αρνητικά μηνύματα κα ενέργειες εναντίον της Τουρκίας και της τουρκικής πρεσβείας», δεν πραγματοποίησε τελικά καμία αντιδιαδήλωση.

Υπήρχε έντονη «αστυνομική» παρουσία, τόσο συνοδεύοντας την πορεία, όσο και έξω από το κτίριο της «βουλής», ωστόσο δεν χρειάστηκε να παρέμβουν. Μετά την λήξη της εκδήλωσης οι «αστυνομικοί» προσπάθησαν να εμποδίσουν τους συμμετέχοντες να φύγουν από τον χώρο μέσω του δρόμου που περνά μπροστά από τα γραφεία του MDP, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροί διαπληκτισμοί. Τελικά κάποιοι διαδηλωτές πέρασαν από κει με τα μέλη του εθνικιστικού κόμματος να σχηματίζουν με τα χέρια τους το σχήμα των Γκρίζων Λύκων από το μπαλκόνι των γραφείων.

Οι δύο ομιλητές, ο πρόεδρος της Türk İş, Ασλάν Μπιτσακτσί και ο πρόεδρος της DAÜ Sen, Αχμέτ Ουλάς Αλτιόκ αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, την επιβολή οικονομικών πακέτων και επέκριναν τα μέτρα της «κυβέρνησης» για έξοδο από την κρίση. Εστειλαν δε μήνυμα για μια ομόσπονδη Κύπρο με τον Μπιτσιακτσί να λέει ότι αυτό χρειάζεται η Κύπρος. «Δεν θέλουμε πλέον πολέμους, αυτό το μικρό νησί χρειάζεται ειρήνη. Θέλουμε μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο».

Αυτό που θα μας σώσει είναι η ίδρυση με τους γείτονές μας στο νότο μιας ομόσπονδης Κύπρου, δήλωσε και ο ακαδημαϊκός Αλτιόκ «Όλα τα μέτρα εκτός αυτού, είναι παροδικά».

Και οι δύο συνδικαλιστές είπαν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η «κυβέρνηση» πλήττουν περισσότερο τους εργαζόμενους και θεωρούν ότι δεν αρκούν. Ο Αλτιόκ είπε ότι έδωσαν στην «κυβέρνηση» 70 προτάσεις για διέξοδο από την κρίση, αλλά και αυτές «δεν μπορούν να καθυστερήσουν την φτωχοποίησή μας μέχρι να ιδρυθεί η ομόσπονδη Κύπρος. Τον Οκτώβριο θα υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό. Εδώ είναι η αρχή μόνο του κοινοτικού μας αγώνα. Την επόμενη φορά θα βρεθούμε στην πλατεία Ινονού, πολύ, πιο πολλοί». Υπενθύμισε δε ότι αυτοί που ήταν το 2011 στην πλατεία Ινονού, σήμερα είναι στην «εξουσία».

Μην μας μιλάτε εμάς για αυτοθυσία, πρώτα δείξετε εσείς και μετά θα κάνουμε εμείς αυτοθυσία, δήλωσε ο Ασλάν Μπιτσιακλί, λέγοντας ότι τα οικονομικά πακέτα δεν λύνουν το πρόβλημα και πως η κύρια πηγή των προβλημάτων στην Κύπρο είναι η μη λύση του Κυπριακού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network