MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Mε μικρό καλάθι στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Advertisement

Sponsored by exness

Στην προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Αντόνιο Γκουτέρες στρέφεται πλέον η προσοχή γύρω από τις διεργασίες στο Κυπριακό, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Advertisement

Από τις μέχρι τώρα επαφές της κυπριακής αντιπροσωπείας υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην έδρα του ΟΗΕ, καθώς και από τις συναντήσεις που έχει η ελληνική αντιπροσωπεία, δεν προκύπτει οτιδήποτε που να δημιουργεί προσδοκίες για δραστικές εξελίξεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, αφού η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη, η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό το διάστημα και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι έχει άλλες προτεραιότητες (οικονομία, προσφυγική κρίση, τοπικές εκλογές). Την ίδια όμως ώρα η Τουρκία διαμηνύει ότι είναι έτοιμη για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις αλλά ζητεί όπως τεθεί χρονοδιάγραμμα. Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συντηρεί την τακτική της καθυστέρησης και παράλληλα δημιουργεί σκιά πάνω από το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια καλύτερη εικόνα για τη συνέχεια θα σχηματιστεί στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή. Ο τελευταίος κρατά ουσιαστικά και το κλειδί για τα περαιτέρω. Για να προχωρήσει σε επανέναρξη της προσπάθειας θα πρέπει να έχει πεισθεί ότι υπάρχουν δεδομένα που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Προς το παρόν όμως δεν φαίνεται να προκύπτει ένα τέτοιο σενάριο. Δεν αποκλείεται ωστόσο να επιδιώξει μια συζήτηση για αλλαγή της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα για να φέρει πιο κοντά τις δύο πλευρές. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο και συνεχίζει να βάζει πίεση προς την τουρκοκυπριακή και τουρκική πλευρά για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο έμειναν στο Κραν Μοντάνα, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Από την άλλη η Αθήνα επιμένει στη θέση ότι η εκ των προτέρων προσέγγιση των τριών εγγυητριών δυνάμεων στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα βοηθήσει στη διάρρηξη του αδιεξόδου ώστε οι δύο πλευρές να επαναρχίσουν τον διάλογο σε δικοινοτικό επίπεδο.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πάντως ότι το κλίμα στη συνάντηση των πρωθυπουργών Τσίπρα-Ερντογάν ήταν πολύ καλύτερο από ό,τι ανέμενε η Αθήνα, παρά τα σοβαρά ανοικτά θέματα στην ατζέντα των δύο χωρών. Τα ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, τρομοκρατία, ασφάλεια, οικονομία και Κυπριακό απασχόλησαν τη διάρκεια μιας ώρας συνάντηση Τσίπρα-Ακιντζί στο περιθώριο της γενικής συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και οι δύο άντρες έδωσαν ραντεβού στην Κωνσταντινούπολη, μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου.

Ειδικότερα για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέσης της Αθήνας για λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο διακοπής τους, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είναι και η θέση της Λευκωσίας.

Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, αναφορικά με το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών απ’ εκεί που σταμάτησαν, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Από τη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν και την άτυπη τριμερή των υπουργών εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων στη Νέα Υόρκη η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία εστιάζει την προσοχή της σε μια σειρά από άλλα θέματα, με κυρίαρχο την διολίσθηση της τουρκικής οικονομίας, το συριακό, την αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον και άλλα.

Στη βάση αυτής της εκτίμησης η Λευκωσία κινείται προληπτικά ώστε να κερδίσει χρόνο και να αποτρέψει τυχόν μεθοδεύσεις που θα δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Πρώτιστη έγνοια της Λευκωσίας είναι η ανατροπή των σχεδιασμών -κυρίως από πλευράς Ουάσιγκτον- για αλλαγή του στάτους της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ τον Ιανουάριο. Το θέμα αυτό κυριάρχησε στις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, προεξάρχοντος του Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά ζητήματα, Γουές Μίτσελ. Χριστοδουλίδης και Μίτσελ συμφώνησαν ότι το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν αφορά αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ αλλά επηρεάζει την ευρύτερη περιοχή και συνεπώς είναι κάτι που ενδιαφέρει και άλλα κράτη. Η θέση αυτή αφήνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη τη Λευκωσία, η οποία προτάσσει ακριβώς το θέμα της ασφάλειας ολόκληρης της περιοχής και αναδεικνύει τη σημασία που έχει η διατήρηση της σταθερότητας στην Κύπρο, σε μια περιοχή που ταλανίζεται από προβλήματα και συγκρούσεις. Κατά τις επαφές που είχε επί αμερικανικού εδάφους ο Κύπριος ΥΠΕΞ έκλεισε και το ραντεβού με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, το οποίο θα καθοριστεί πολύ σύντομα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται διεργασίες για συνάντηση Αναστασιάδη-Τραμπ στο Λευκό Οίκο, ίσως περί τα μέσα του 2019.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network