MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με φωνές και εντάσεις… «ΝΑΙ» στην πρόταση ΔΗΣΥ για ενωτικό

Advertisement

Sponsored by exness

Ενώπιον της Ολομέλειας η τροπολογία ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα υπό το «βάρος» της επανέναρξης των συνομιλιών – Πρωινή συνεδρία κοινοβουλευτικής ομάδας ΔΗΣΥ πριν την ψηφοφορία μετά τις επιφυλάξεις και την χωρίς «άσπρο καπνό» συνεδρία της Πέμπτης – Τι προβλέπει η πρόταση νόμου

Advertisement

«Πέρασε» ο νόμος του ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα με 30 ψήφους υπέρ και 20 κατά. Η πρόταση που υπερψηφίστηκε προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Η πρόταση νόμου είχε κατατεθεί από τους Βουλευτές Κυριάκο Χατζηγιάννη, Γεώργιο Κάρουλλα και Αννίτα Δημητρίου. Παρόντες στη συνεδρία της Ολομέλειας ήταν 50 Βουλευτές.

Η συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε σε κλίμα μεγάλης έντασης, με βουλευτές να ανταλάζουν βαρείς χαρακτηρισμούς και την αστυνομία να κάνει παρέμβαση για να ηρεμίσουν τα πνεύματα. Εικόνες και χαρακτηρισμοί που εκ των υστέρων καταδικάστηκαν από όλους, ωστόσο καταγράφηκαν ως εικόνες ντροπής στο Κυπριακό Κοινοβούλιο.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

-Ο λόγος στον Μαρίνο Σιζόπουλο… «Όταν αποφασίζουμε να μιλούμε και αναφερόμαστε σε ιστορικά γεγονότα να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί», είπε. Και ξεκαθάρισε ότι η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου.

-Στο βήμα ο Νίκος Τορναρίτης. Έκανε λόγο για εικόνες ντροπής…

-Δε δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού απάντησε στις επικρίσεις κατά του κόμματος του ο Στέφανος Στεφάνου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ. Σε υψηλούς τόνους…

-Στο βήμα ξανά ο Λίνος Παπαγιάννης. Απολογήθηκε επίσημα

-Παραμένουν εντός της αίθουσας αστυνομικές δυνάμεις

-Επανάρχισε η συνεδρία της Βουλής

-Αστυνομικές δυνάμεις εντός της αίθουσας της Βουλής

17820985_10154602983584422_2069531261_n

17821009_10154602985614422_516739153_n

-Ένταση και δεκάλεπτο διάλειμμα στην Ολομέλεια της Βουλής. Έντονη αντίδραση βουλευτών για την αναφορά του Λίνου Παπαγιάννη σε βουλευτές μειοδότες. Παρενέβη η αστυνομία.

Δημήτρης Συλλούρης

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως η Βουλή οφείλει να αναλάβει τις πολιτικές της ευθύνες και κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν με νηφαλιότητα. Και παρέθεσε λόγους για τους οποίους δεν πρέπει, όπως είπε, να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ που προβλέπει ότι την αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων κατά τις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων και ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη θα έχει το Υπουργείο Παιδείας.

Χρίστος Χρίστου

Ακολούθησε τοποθέτηση του κυρίου Χρίστου εκ μέρους του ΕΛΑΜ, ο οποίος απευθυνόμενος προς το ΑΚΕΛ είπε «άμα ξανανταμώσετε τον αφέντη του Βορρά να του πείτε ότι κάποιοι ακόμα τιμούν και θυμούνται ακόμα τα παλληκάρια που έδωσαν τη ζωή του για τον τόπο αυτό».

Γιώργος Περδίκης

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι «ποτέ ένα λάθος δε διορθώνεται με ένα άλλο».

Μιχάλης Γιωργάλλας

Στο βήμα ο Βουλευτής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας. «Η πρόταση νόμου που έχουμε σήμερα ενώπιον μας στοχεύει στην αφαίρεση από τον κατάλογο των 13 επετείων που γιορτάζονται αυτής για το ενωτικό γιατί έτσι το ζήτησε ο κύριος Ακιντζί. Είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση που συνδέεται με την αξιοπιστία του λαού μας», είπε. Καταλήγοντας, ο κύριος Γιωργάλλας είπε ότι η Αλληλεγγύη θα καταψηφίσει την πρόταση νόμου.

Γιώργος Λιλλήκας

Ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «ακυρώνουμε την ομόφωνη δήλωση του Εθνικού Συμβουλίου με το να συζητούμε σήμερα αυτή την πρόταση νόμου» και επισήμανε ότι με αυτό τον τρόπο στέλνουμε το μήνυμα ότι είμαστε ευάλωτοι στους εκβιασμούς.

Νικόλας Παπαδόπουλος

Εν συνεχεία στο βήμα ανέβηκε ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος ανέφερε σε σημείο της τοποθέτησης του ότι «από τη στιγμή που ο Ακιντζί ξεκίνησε τις απειλές θα έπρεπε να είχε σταματήσει η όποια συζήτηση για αλλαγή της απόφασης της Βουλής» για να συμπληρώσει ότι αισθάνεται ντροπή για πρώτη φορά στα 11 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας του.

Άντρος Κυπριανού

Στο βήμα ακολούθως ανέβηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος είπε πως ούτε οι ίδιοι στο ΑΚΕΛ ήθελαν να βρεθούμε σε αυτή τη θέση. «Ωστόσο κάποιοι έβαλαν πάνω από τα συμφέροντα του λαού τα δικά τους συμφέροντα είπε». «Εμείς ταχτήκαμε ενάντια σε αυτό που ονομάζουμε πολιτική σχιζοφρένεια», είπε ο κύριος Κυπριανού. «Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ κακή λύση. Κάποιοι σε αυτή την αίθουσα θεωρούν καλή λύση την επιστροφή σε ενιαίο κράτος. Και πρέπει να το πουν αυτό στον κυπριακό λαό».

Ζαχαρίας Ζαχαρίου

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο οποίος είπε ότι ήταν αποφασισμένος να καταψηφίσει την πρόταση. «Δεν ανέχομαι κανένα Ακιντζί να με απειλά. Με προβλημάτισε πολύ ο Νικόλας Παπαδόπουλος που αποκάλεσε συναδέλφους μου στον ΔΗΣΥ ως προδότες», είπε. Και κατέληξε ότι λόγω των αναφορών Παπαδόπουλου θα στηρίξει τελικά την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ.

Λίνος Παπαγιάννης

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Λίνος Παπαγιάννης για το δεύτερο γύρο των τοποθετήσεων, ο οποίος αναφέρθηκε σε εθνικούς μειοδότες. Έντονη αντίδραση βουλευτών που κάλεσαν τον κύριο Παπαγιάννη να ανακαλέσει την αναφορά του. Ακολούθησε ένταση και έντονη λεκτική αντιπαράθεση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε τους πολίτες που βρίσκονταν εντός της αίθουσας να αποχωρήσουν και αποφάσισε όπως γίνει διάλειμμα δέκα λεπτών προκειμένου να ηρεμίσουν τα πνεύματα.

Τι προβλέπει η τροπολογία…

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ κατέθεσε την πρόταση- τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης που προβλέπει  την αποκλειστική αρμοδιότητα για τον καθορισμό των σχολικών επετείων στις οποίες γίνεται ανάγνωση μηνυμάτων ή φυλλαδίων ή την ολιγόλεπτη συζήτηση στην τάξη να έχει το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, και όχι κατόπιν διαβούλευσης με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, όπως προβλέπει ο νόμος.

Η πρόταση αποβλέπει στην αποπυροδότηση της κρίσης που προκάλεσαν οι έντονες αντιδράσεις από πλευράς Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας στην συμπερίληψη τροπολογίας στον νόμο για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να γίνεται ολιγόλεπτη αναφορά κατά την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, φέρει εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας τις υπογραφές των τριών βουλευτών μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκου Χατζηγιάννη, Γιώργου Κάρουλλα και Αννίτας Δημητρίου.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network

ΦΑΒΟΡΙ/ΑΕΚ

ShootandGoal