«Στρατολογούν» φοιτητές νοσηλευτικής στη μάχη κατά της πανδημίας – Αντιδρούν στην απόφαση και παραθέτουν τους λόγους οι νοσηλευτές – Τι λέει ο ΟΚΥπΥ και ποιος ο ρόλος των φοιτητών
Κατέβασε το APP της CYPRUS TIMES! ΕΔΩ για Android και ΕΔΩ για iOS
Ενοχλημένοι και με ενδοιασμούς πάνε στα νοσοκομεία οι φοιτητές νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ καθώς αισθάνονται ότι η επίταξη τους από το Υπουργείο Υγείας, είναι αποτέλεσμα πρόχειρων αποφάσεων για να κλείσουν τα στόματα όσων μιλούν για υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, καλούνται να συνδράμουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται στα κρατικά νοσηλευτήρια, τελειόφοιτοι φοιτητές, οι οποίοι θα εργάζονται με το σύστημα βάρδιας έξι μέρες την εβδομάδα.
Επηρεάζονται περίπου 55 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ αλλά και φοιτητές νοσηλευτικής των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Μιλώντας στη Cyprus Times τεταρτοετείς φοιτητές που κλήθηκαν να στελεχώσουν τα νοσοκομεία ανέφεραν ότι οι αρμόδιοι δε σκέφτηκαν ότι βρίσκονται στο τελευταίο εξάμηνο των φοιτητικών τους υποχρεώσεων ενώ κάποιοι κάνουν λόγο για ασέβεια απέναντι στους νοσηλευτές και εκμετάλλευση τους από τον ΟκΥπΥ.
Διευκρινίζουν ότι δεν αντιδρούν από φόβο καθώς θεωρούν ότι «ο φόβος δε μπορεί να υπάρξει ως δικαιολογία για εμάς γιατί βρισκόμαστε στο τελευταίο έτος στου Πανεπιστημίου και από το πρώτο έτος έχουμε επαφή με το νοσοκομείο. Δε μπορούμε να πούμε εμείς φοβόμαστε ενώ οι συνάδελφοι μας είναι ήδη μέσα στα νοσηλευτήρια και παλεύουν με αυτή την κατάσταση».
Μπορούν, σημειώνουν, να βοηθήσουν καθώς και το καλοκαίρι είχαν λάβει καθήκοντα στις Πρώτες Βοήθειες, στις Εντατικές καθώς και σε άλλους θαλάμους και θεωρούν ότι διδάχτηκαν αρκετά και έχουν τη στοιχειώδη γνώση.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν, θα μπορούσαν να προσλάβουν απόφοιτους νοσηλευτές και όχι να κάνουν επίταξη φοιτητές. «Σε αυτή τη φάση είναι πάρα πολύ ουσιαστικός για εμάς ο διδακτικός χρόνος γιατί έχουμε τα πιο σημαντικά μαθήματα και την πτυχιακή μας. Θα εργαζόμαστε έξι μέρες την εβδομάδα. Τι θα γίνει με τα μαθήματα; Αν και είπαν ότι θα κάνουν διευκολύνσεις ωστόσο διερωτόμαστε τι είδους διευκολύνσεις θα κάνουν αν χάσουμε μαθήματα ενός μήνα. Λογικά η αποφοίτηση μας θα πάρει παράταση», όπως εικάζουν.
Από πλευράς τους εκλαμβάνουν την απόφαση αυτή ως ασέβεια προς τους νοσηλευτές που βρίσκονται στο καθήκον διότι, όπως τονίζουν, μέσω των συντεχνιών τους ζητούν από τον ΟκΥπΥ να στελεχώσει τα νοσηλευτήρια. «Από το Μάρτιο είχαν πάρει διαβεβαίωση ότι θα γίνουν προσλήψεις και τώρα απλά κάνουν επίταξη φοιτητές για ένα μήνα».
Αν και το κυριότερο, όπως δηλώνουν, είναι το θέμα των μαθημάτων τους ωστόσο υπάρχει και η οικονομική πτυχή. «Αρκετοί φοιτητές εργάζονται part time. Κάνοντας μας επίταξη έξι μέρες την εβδομάδα εννοείται ότι αυτοί που εργάζονται θα αναγκαστούν να σταματήσουν την εργασία τους. Στο νοσοκομείο θα πάμε χωρίς απολαβές και οι ώρες αυτές θα προστεθούν στην πρακτική μας. Τι γίνεται με τους φοιτητές που έχουν ανάγκη τα χρήματα;».
Σε ανάρτηση που έκαναν μαζικά οι φοιτητές νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ αναφέρουν μεταξύ άλλων «Όταν τελείωσε η πρώτη φάση γνωρίζαμε όπως και εσείς και πολλοί επιστήμονες υγείας ότι ένα νέο δεύτερο κύμα πανδημίας θα έκανε ξανά την εμφάνισή του σύντομα. Ενώ αρκετές χώρες είχαν μεριμνήσει έγκαιρα γι’ αυτές τις συνθήκες εσείς είχατε μείνει στα λόγια και στις υποσχέσεις. Και δεν είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, αφού εμάς μας δίδαξαν οι καλύτεροι και μπορούμε. Το θέμα είναι ότι ακόμα μας διδάσκουν.
Βοηθητικός ο ρόλος τους… απαντά ο ΟΚΥπΥ
Μιλώντας στην Cyprus Times ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος των φοιτητών νοσηλευτικής θα είναι καθαρά βοηθητικός και θα τυγχάνουν καθοδήγησης από τους μέντορές τους.
Κληθείς να απαντήσει στις αναφορές ότι ο ΟΚΥπΥ προσπαθεί με πρόχειρες αποφάσεις να κλείσει τα στόματα όσων μιλούν για υποστελέχωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, σημειώνει ότι, σε καμία περίπτωση οι φοιτητές δεν θα αντικαταστήσουν το έμπειρο προσωπικό, ούτε θα θεωρηθούν ότι στελεχώνουν περαιτέρω τα νοσοκομεία.
«Για παράδειγμα κάποιοι από τους φοιτητές-νοσηλευτές θα μπορούν να βοηθήσουν σε σημεία όπως στην θερμομέτρηση και σίγουρα δεν θα τοποθετηθούν σε θαλάμους covid» λέει καταλήγοντας.