MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με «χαρτζιλίκι» €70 το κράτος πληρώνει τη θυματοποίηση γυναικών υπαξιωματικών

Advertisement

Sponsored by exness

Τα μέλη της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, έδειξαν χθες να πέφτουν από τα σύννεφα με όσα άκουσαν σε σχέση με τη διαχρονική δυσμενή μεταχείριση των γυναικών υπαξιωματικών της Ε.Φ.

Ωστόσο, η υπόθεση αυτή έχει μακρά προϊστορία, όπως μακρά είναι και η αναλγησία του κράτους, το οποίο επιμένει στη διατήρηση των συνθηκών διάκρισης, οι οποίες έχουν τόσο επαγγελματικό όσο και οικονομικό κόστος για τις επηρεαζόμενες.

Advertisement

Η δυσμενής διάκριση αφορά 195 γυναίκες.

Αύριο, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το «δώρο» του κράτους στις υπαξιωματικούς θα είναι «χαρτζιλίκι» €70 ευρώ για τρεις δεκαετίες δυσμενούς διάκρισης.

Επίδειξη καλής θέλησης

Η απαίτηση που είχαν διατυπώσει αρχικώς οι γυναίκες υπαξιωματικοί ήταν να διορισθούν αναδρομικά στον βαθμό του λοχία (12-13 χρόνια) και τους καταβληθούν οι απολαβές της κλίμακας Α4 που θα λάμβαναν. Επίσης, απαιτούσαν όπως προαχθούν στους βαθμούς που θα είχαν προαχθεί αν δεν υπήρχε διάκριση εις βάρους τους, λόγω φύλου. Το θέμα είχε χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά επείγον καθώς κάποιες εξ αυτών έχουν ήδη αφυπηρετήσει ενώ πολλές άλλες βρίσκονται κοντά στο όριο αποστρατείας. Ωστόσο οι γυναίκες αντιλαμβανόμενες τα πρακτικά προβλήματα ικανοποίησης των αιτημάτων τους προχώρησαν σε αντιπροτάσεις για να διευκολυνθεί το υπουργείο Άμυνας. Πρότειναν να τους δοθούν δύο προσαυξήσεις, αντί προαγωγών και αναδρομικών.

Η μόνη «παραχώρηση» που έκανε το Υπουργείο Άμυνας ήταν η αναβάθμιση των επηρεαζόμενων γυναικών υπαξιωματικών «σε υψηλότερη μισθοδοτική βαθμίδα, εντός της ίδιας κλίμακας. Χωρίς δηλαδή να μεσολαβήσει προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό». Αυτή η «παραχώρηση» αφορούσε αρχικώς μόνο τις υπαξιωματικούς της 5ης, 6ης και 7ης σειράς. Για τις γυναίκες της 8ης σειράς, το Υπουργείο Άμυνας δεν είχε κάνει καμία πρόταση, θεωρώντας ότι «δεν είχαν υποστεί καμία ζημία από τη διάκριση με βάση το φύλο». Το υπουργείο εκτιμούσε ότι αν γινόταν δεκτή η πρότασή του, θα επιβαρυνόταν το κράτος με €450.000 ετησίως.

Επίσης, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα των γυναικών για δύο προαγωγές που ζητούσαν αρχικώς ώστε να αποκατασταθεί η εις βάρος τους αδικία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του Υπ. Άμυνας, με την πρότασή του:

Δεν παραβιάζονται οι πρόνοιες των περί Υπαξιωματικών Κανονισμών

Δεν διαταράσσεται η ιεραρχία εντός του στρατεύματος

Παρέχεται άμεσο οικονομικό όφελος, όσο και έμμεσο, λόγω του επηρεασμού των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων.

Το Υπ. Άμυνας είχε δεσμευθεί ότι οι γυναίκες υπαξιωματικοί θα λάβουν «ούτως ή άλλως προαγωγή τα επόμενα λίγα χρόνια».

Ούτε καν ελεημοσύνη

Το υπουργείο Άμυνας προσφέρθηκε να δώσει μόνο μία προσαύξηση εντός της ίδιας κλίμακας κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση €70, ποσόν που θεωρείται εμπαιγμός. Λόγω της διαφοράς υπουργείου και εθελοντριών η Επίτροπος Διοικήσεως κάλεσε τα δύο μέρη σε διαβούλευση, από την οποία δεν προέκυψε κάποια βελτίωση. Το μόνο που κλείδωσε ήταν η «ελεημοσύνη» των €70 και η προτροπή για καλύτερη πρόταση από το υπουργείο.

Η κ. Λοττίδου, στη σύστασή της, σημειώνει πως το Υπ. Άμυνας δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από την πρόταση που έχει κάνει, παρά μόνο στην περίπτωση ενδεχόμενης νέας συμφωνίας η οποία θα είναι προς όφελος των επηρεαζόμενων γυναικών υπαξιωματικών. Η σύσταση καλύπτει επίσης τις γυναίκες της 8ης σειράς και όσες προήχθησαν σε λοχίες και αφυπηρέτησαν.

Η πλευρά των γυναικών υπαξιωματικών, εκφράζοντας απογοήτευση για τη σύσταση της επ. Διοικήσεως, επιμένει ότι θα πρέπει το Υπ. Άμυνας να κάνει δεκτή την αντιπρότασή για μισθοδοτική αναβάθμιση δύο βαθμίδων εντός της ίδιας μισθοδοτικής κλίμακας. Επίσης, απαιτούν δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας ότι θα δημιουργήσει κενές θέσεις προαγωγής τα επόμενα χρόνια, ώστε να προαχθούν πριν αφυπηρετήσουν. Ζητούν 102 θέσεις αρχιλοχία το 2023 για προαγωγή των γυναικών της 5ης και 6ης σειράς και 138 θέσεις αρχιλοχία το 2024 και 2025 για προαγωγή των γυναικών της 7ης σειράς. Επίσης, για την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι γυναίκες υπαξιωματικοί της 5ης, 6ης και 7ης σειράς, ζητούν να παραχωρηθούν από την κυβέρνηση κατά την αφυπηρέτησή τους:

€110.000 για τις 55 γυναίκες της 5ης σειράς

€105.000 για τις 47 γυναίκες της 6ης σειράς και

€96.000 για τις 118 γυναίκες της 7ης σειράς

Σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες που έκαναν, διαπιστώθηκε ότι λόγω της διάκρισης εναντίον τους, ζημιώθηκαν με €203.000 η 5η σειρά, με €177.000 η 6η σειρά και με €164.000 η 7η σειρά.

Και σύνταξη λειψή

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που θα αφυπηρετήσουν, θα πάρουν ως σύνταξη €700, ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους που προσλήφθηκαν την ίδια περίοδο θα πάρουν €1.700. Επίσης, υπάρχει και τεράστια διαφορά στο εφάπαξ. Οι γυναίκες έμειναν καθηλωμένες για πολλά χρόνια στον ίδιο βαθμό, καθώς καθυστέρησαν να μονιμοποιηθούν, ενώ οι άνδρες ήδη κατέχουν τον βαθμό του ανθυπασπιστή, με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας.

Διάκριση που βγάζει μάτι

Όπως έχει διαπιστωθεί από την Επίτροπο Διοικήσεως, οι γυναίκες εθελόντριες της 5ης, 6ης 7ης και 8ης σειράς της Εθνικής Φρουράς είναι «θύματα απαγορευμένης διάκρισης λόγω φύλου, τόσο στην πρόσβαση στην εργασία όσο και στην επαγγελματική ανέλιξη». Πρόκειται για 195 μόνιμες υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς οι οποίες είχαν προσληφθεί ως εθελόντριες το 1993, το 1995 και το 1997. Οι άνδρες συνάδελφοί τους, που είχαν προσληφθεί την ίδια χρονική περίοδο, μονιμοποιήθηκαν άμεσα και η ανέλιξή τους ήταν πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με τις γυναίκες, ακόμα και όταν κάποιες εξ αυτών διέθεταν περισσότερα τυπικά προσόντα και προηγούντο σε αρχαιότητα.

Οι άνδρες μόνιμοι υπαξιωματικοί που είχαν προσληφθεί την ίδια χρονική περίοδο μονιμοποιήθηκαν 12 με 13 χρόνια νωρίτερα, με αποτέλεσμα να έχουν και διαφορετική επαγγελματική ανέλιξη από τις γυναίκες. Οι γυναίκες σήμερα έχουν τον βαθμό του επιλοχία, ενώ οι άνδρες είναι αρχιλοχίες ή ανθυπασπιστές και ιεραρχικά είναι ανώτεροι.

Η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στους κανονισμούς που προέβλεπαν ότι μία εθελόντρια για να διοριστεί ως μόνιμη υπαξιωματικός θα έπρεπε να έχει δύο χρόνια υπηρεσία. Αργότερα, αυτή η απαίτηση προϋπηρεσίας επεκτάθηκε στα 6 χρόνια. Οι άνδρες διορίζονταν άμεσα, χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία. Η απαίτηση των δύο χρόνων προϋπηρεσίας για τις γυναίκες θα μπορούσε να θεωρηθεί εύλογη, καθώς αντιστάθμιζε τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας των ανδρών. Ωστόσο, η επέκταση στα 6 χρόνια δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Συστηματική θυματοποίηση

Η Επίτροπος Διοικήσεως έχει παραπέμψει σε έκθεση που είχε ετοιμάσει τον Μάρτιο του 2021 και αφορούσε άλλο παράπονο γυναικών υπαξιωματικών, στο οποίο σημειωνόταν ότι το Υπουργείο Άμυνας το 2004 είχε 120 κενές θέσεις επιλοχία και τις διέθεσε όλες σε άνδρες, παρά το ότι υπήρχαν 100 γυναίκες λοχίες που είχαν δικαίωμα προαγωγής. Το ίδιο συνέβη και το 2005 και 2006, «ενώ κατά τα έτη 1992, 1993 και 1994 αποκλείστηκαν από το δικαίωμα διεκδίκησης, εφόσον δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία δόθηκε μόνο στους άνδρες». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να προαχθούν σε επιλοχίες το 2008 και 2010 και από τότε κατέχουν τον ίδιο βαθμό, ενώ οι άνδρες που είχαν προσληφθεί την ίδια χρονική περίοδο (1991 -1992) είναι ήδη ανθυπασπιστές. Με κανονισμούς του 2016 και 2017 καταργήθηκε η διαφορετική επετηρίδα ανέλιξης και αξιολόγησης ανδρών και γυναικών, αναγνωρίζοντας ότι υπήρχε δυσμενής διάκριση κατά των γυναικών, αλλά δεν λήφθηκε κανένα απολύτως μέτρο για άρση της αδικίας.

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network