MC MEDIA NETWORK

#mood

Όλες οι Ειδήσεις

Advertisement

Με αποχή από τη θεματοθέτηση 90λεπτων διαγωνισμάτων απαντά η ΟΕΛΜΕΚ για το σχέδιο αξιολόγησης μαθητή

Advertisement

Sponsored by exness

Με αποχή από τη θεματοθέτηση των 90λεπτων διαγωνισμάτων απαντά η ΟΕΛΜΕΚ στο ΥΠΠΑΝ για το σχέδιο αξιολόγησης μαθητή – Τον προσεχή Δεκέμβριο

Advertisement

Με αποχή εκπαιδευτικών από τη θεματοθέτηση των 90λεπτων διαγωνισμάτων τον προσεχή Δεκέμβριο, καθώς και από οποιαδήποτε δράση/ενέργεια που σχετίζεται με τη διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών, απαντά το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ) στον νέο τρόπο αξιολόγησης των μαθητών, όπως έχει αποφασιστεί από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ενώ προειδοποιεί για διαρκή κλιμάκωση των μέτρων.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, που συνήλθε σήμερα Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, εξετάζοντας και το θέμα της αυτό, αναφέρει ότι «ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών ουσιαστικά μετατρέπει τον εκπαιδευτικό από παιδαγωγό σε στείρο αξιολογητή, ο οποίος από τη μια θα τρέχει να καλύψει την ύλη μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο και από την άλλη θα πρέπει να έχει συνεχώς ανά χείρας το βαθμολόγιο για την ποσοτική αποτίμηση της κάθε ενέργειας των μαθητών/τριών».

Προσθέτει ότι «δεν τηρήθηκε η υπόσχεση που δόθηκε από το ΥΠΠΑΝ στους μαθητές/τριες, προφανώς για να τους δελεάσει, ότι η εξεταστέα ύλη για τις γραπτές εξετάσεις θα περιοριστεί στο 50% της διδακτέας ύλης κάθε τετραμήνου».

Επίσης, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, «ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών περιλαμβάνει σειρά αντιεπιστημονικών προνοιών ενώ οι διαδικασίες που αφορούν την κεντρική γραπτή αξιολόγηση φανερώνουν την εμμονή του ΥΠΠΑΝ να προσδώσει στο νέο τρόπο αξιολόγησης μαθητών/τριών χαρακτήρα εξετάσεων».

Περαιτέρω, η ΟΛΜΕΚ, αναφέρει ότι στο νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, «καταγράφονται περιπτώσεις στις οποίες τα πλαίσια μάθησης των μαθημάτων παραβιάζουν τις πρόνοιες του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή καθώς και άνιση μεταχείριση των μαθητών, αφού για τους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών προβλέπεται η ίδια διδακτέα και εξεταστέα ύλη, ενώ ο διδακτικός χρόνος των ορισμένων μαθημάτων είναι διαφορετικός».

«Τα πιο πάνω, όπως και πολλά άλλα αρνητικά που περιλαμβάνει ο νέος τρόπος αξιολόγησης των μαθητών/τριών στην Α’ τάξη Λυκείου/Τεχνικών Σχολών φέτος και στις υπόλοιπες τάξεις από την επόμενη σχολική χρονιά, δεν μας αφήνουν άλλα περιθώρια από τη δυναμική αντίδραση στα σχέδια του ΥΠΠΑΝ, για να αποτρέψουμε την τεράστια ζημιά που θα προκαλέσει σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολικές μονάδες» σημειώνει η ΟΕΛΜΕΚ.

Ως εκ τούτου, αποφάσισε όπως, «οι διδάσκοντες στην Α΄ Λυκείου να ακολουθούν κατά γράμμα το Αναλυτικό Πρόγραμμα και να αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για την εφαρμογή μαθητοκεντρικών προσεγγίσεων και να μην προχωρήσουν σε βεβιασμένη κάλυψη της οποιασδήποτε εξεταστέας ύλης προς χάρη των εξετάσεων».

Επίσης η ΟΕΛΜΕΚ, «θα ετοιμάσει σχετικό με την αξιολόγηση του μαθητή και δη με τις εξετάσεις τετραμήνων ενημερωτικό υλικό, που θα απευθύνεται στους/στις μαθητές/τριες αλλά και στους γονείς/ κηδεμόνες τους, το οποίο θα εστιάζει στα σοβαρά προβλήματα και στους κινδύνους που εγκυμονούν για το δημόσιο σχολείο και τους/τις μαθητές/τριες».

Η ΟΕΛΜΕΚ, αναφέρεται και σε εγκύκλιο του ΥΠΠΑΝ με ημερ. 2/9/2019 και θέμα «Αξιολόγηση Τετραμήνων για μαθητές και μαθήτριες Α’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών» καθώς και στα σεμινάρια των Επιθεωρητών που διεξήχθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και τα πλαίσια μάθησης που αναρτήθηκαν για τα γνωστικά αντικείμενα της Α’ Λυκείου».

Σημειώνει ότι τα πιο πάνω, «αποκάλυψαν τον πρόχειρο και βεβιασμένο τρόπο με τον οποίο προωθήθηκαν οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών/τριών, όπως επίσης και η ξεκάθαρη πρόθεση του ΥΠΠΑΝ να επιβάλει με κάθε τρόπο την εξετασιοκεντρική και αντιπαιδαγωγική φιλοσοφία των Εξετάσεων Τετραμήνων, όπως είχαν σχεδιαστεί εξ’ αρχής».

Καταλήγοντας, η ΟΕΛΜΕΚ, προειδοποιεί ότι «τα μέτρα θα κορυφωθούν με απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων στη βάση της απόφασης της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων, σε περίπτωση που το ΥΠΠΑΝ εμμείνει στις αποφάσεις του».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε την Cyprus Times στο Google news και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο στη Cyprus Times

Advertisement

Trending

Advertisement

Ροή Ειδήσεων

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Διαβάστε Επίσης

Advertisement
Advertisement

Best of Network